ΤΟΠΙΚΑ

Τον καταδίκασε… emoticon – Φατσούλα που γελούσε, αποτέλεσε αιτία ενοχής

τον-καταδίκασε-emoticon-φατσούλα-που-γελο-17294

Απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο

Τα γνωστά σε όλους προσωπάκια, τα λεγόμενα emoticons, που πλέον συνοδεύουν τις περισσότερες εφαρμογές ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων στα social media και τα δημοσιευμένα κείμενα ιστοσελίδων έχουν τελικά μακρά ιστορία.Ο συνδυασμός των σημείων στίξης με σκοπό την αποτύπωση εκφράσεων του προσώπου ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα και πλέον η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη. Είναι όμως και… αθώα; Προσφάτως απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ήρθε να δημιουργήσει δικαστικό προηγούμενο για τα emoticons. Φατσούλα που γελούσε, αποτέλεσε αιτία ενοχής κατηγορούμενου, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκισης έξι μηνών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η υπόθεση αφορά σε Βολιώτη, σε βάρος του οποίου Βολιώτισσα επαγγελματίας είχε προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση. Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, απαγορεύτηκε στον Βολιώτη να αναφέρεται άμεσα ή έμμεσα στην επαγγελματία.

Η επαγγελματίας, στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ανάρτησε στην προσωπική της σελίδα στο facebook διαφήμιση της επιχείρησής της, και ο κατηγορούμενος «απάντησε» κάτω από την ανάρτηση με ένα emoticon που γελούσε. Και μόνο αυτή η φατσούλα ήταν αρκετή για να τον φέρει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Την περασμένη εβδομάδα δικάστηκε και το δικαστήριο τού επέβαλλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Το emoticon που γελούσε κάτω από την ανάρτηση της επαγγελματία θεωρήθηκε προσβλητικό και μειωτικό. Το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι η φατσούλα αποτελεί εκδήλωση συμπεριφοράς και διάθεσης για τον χαρακτηρισμότης προσωπικότητας του άλλου, και κρίθηκε ότι η «απάντηση» αποτέλεσε αξιόποινη πράξη και συγκεκριμένα παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Βολιώτης δικηγόρος Γιάννης Καραγκιόζος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρόκειται για μία πρώτη τέτοια απόφαση που εκδίδεται από δικαστήριο του Βόλου. Η σημαντική αυτή απόφαση μάλιστα φαίνεται να δημιουργεί νομικό προηγούμενο, και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για τη δημοσίευσή της σε νομικά περιοδικά και τράπεζες νομικών πληροφοριών.

Τα emoticons δίνουν νόημα

Στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο νομικό προηγούμενο καταδίκης για emoticon. Στην παγκόσμια τράπεζα νομικών πληροφοριών όμως η χρήση emoticons απασχολεί ποινικά δικαστήρια ήδη από το 2015.

Συγκεκριμένα δικαστήριο στις ΗΠΑ έκρινε ότι για την καλύτερη αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού, δεν αρκεί η ανάγνωση του περιεχομένου των εγγράφων στο ακροατήριο, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τυχόν άλλα σημεία επικοινωνίας, όπως τα emoticons, που συχνά συναντώνται στα e-mails.

Η υπόθεση αφορούσε στην καταδίκη ενός άνδρα για την πώληση ναρκωτικών μέσω διαδικτύου.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε, μέσω του δικηγόρου του, από το δικαστήριο να μην αναγιγνώσκονται απλά τα αποδεικτικά έγγραφα της δικογραφίας, αλλά να δίνονται στους ενόρκους να τα μελετούν οι ίδιοι, προκειμένου να αντιλαμβάνονται καλύτερα το νόημά τους, λόγω της ύπαρξης emoticons ή και σημείων στίξης στο περιεχόμενό τους.

Το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα του κατηγορουμένου και κάλεσε τους ενόρκους να μελετήσουν οι ίδιοι το επίμαχο αποδεικτικό υλικό, ώστε να αποφανθούν για την ενοχή του κατηγορουμένου, στηριζόμενοι στο πραγματικό νόημα των εγγράφων, όπως αυτό προκύπτει και από τη χρήση συμβόλων και σημείων, όπως τα emoticons ή κεφαλαία γράμματα ή σημεία στίξης.

Εικονίδιο στη Γαλλία θεωρήθηκε θανάσιμη απειλή

Αλλά και η Apple, σύμφωνα με δημοσίευμα του 2016 αναγκάστηκε να αντικαταστήσει αμφιλεγόμενο εικονίδιο όπλου με ένα νεροπίστολο. Το πιστόλι και άλλα παρόμοια εικονίδια είχαν προκαλέσει προβλήματα με τον νόμο στους πολίτες, σύμφωνα με παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Σε ένα 12χρονο παιδί στη Βιρτζίνια απαγγέλθηκε κατηγορία, καθώς φερόταν να απειλεί το σχολείο του με μια ανάρτησή του στο Instagram στην οποία περιλάμβανε ένα όπλο, ένα μαχαίρι και μία βόμβα. Ακόμα ένας έφηβος συνελήφθη στο Μπρούκλιν, αφού έκανε μια ανάρτηση με εικονίδια ενός αστυνομικού, τον οποίο σημάδευαν όπλα στο κεφάλι. Οι κατηγορίες εις βάρος τους στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το εικονίδιο του όπλου μπορεί να συνιστά θανάσιμη απειλή και καταδίκασε έναν άντρα σε τρεις μήνες φυλάκιση επειδή έστειλε ένα τέτοιο εικονίδιο στην πρώην σύντροφό του

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου