ΤΟΠΙΚΑ

Ασκηση VS παιδικής παχυσαρκίας

ασκηση-vs-παιδικής-παχυσαρκίας-17908

Το σχολείο είναι ο μοναδικός πυρήνας σήμερα για τη σωματική άσκηση των παιδιών, που στερούνται το παιχνίδι και τη φυσική δραστηριότητα εξαιτίας του «φορτωμένου» καθημερινού προγράμματος μαθημάτων, με αποτέλεσμα η παιδική παχυσαρκία και οι επιπτώσεις στην υγεία να απειλούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού πληθυσμού. Ο καθηγητής προπονητικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Γεροδήμος, πρότεινε την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας εντός του σχολικού χώρου, το Take Ten: κάθε ώρα μαθήματος περιλαμβάνει και δέκα λεπτά άσκησης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Γεροδήμο, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό έχει δείξει ότι οι μαθητές δεν βελτιώνουν απλώς τη φυσική τους κατάσταση αλλά επιπλέον και τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, δεδομένου ότι αφομοιώνουν καλύτερα όσα διδάσκονται.

Το Take Ten είναι μία από τις στρατηγικές που καλείται να υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στο σχολικό περιβάλλον. Άλλες στρατηγικές είναι η οργάνωση μιας σχολικής εκδρομής που να περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, ακόμη και η ίδια η οργάνωση του διαλείμματος ανάμεσα στα μαθήματα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην έναρξη του διήμερου Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής για τις «στρατηγικές ενίσχυσης του μαθήματος της φυσικής αγωγής για την υγεία και την κοινωνική ένταξη στο σχολείο για όλους», που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου (πρώην Εκθεσιακό) και συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τον Δήμο Βόλου.

«Είναι καιρός να παρέμβουμε πιο επιστημονικά στα σχολεία και να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό πρόγραμμα και τα παραδοσιακά αθλήματα, που είναι μεν πολύ καλά, πρέπει όμως να στοχοθετήσουμε στην υγεία των παιδιών», τόνισε ο κ. Γεροδήμος υποστηρίζοντας ότι στη χώρα υπάρχουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. «Είναι πολύ σημαντικό όταν λέμε ότι έχουμε παιδική παχυσαρκία, να κάνουμε την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση στο σχολείο: κάθε μέρα οι μαθητές να έχουν 45 λεπτά άσκηση» πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μελέτες που έχει εκπονήσει το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις οποίες η ποιότητα διατροφής των παιδιών χειροτερεύει, το παιχνίδι στη γειτονιά λείπει και η συστηματική άσκηση στο πλαίσιο συλλόγων εκλείπει. «Οσο τα παιδιά φεύγουν από το δημοτικό και πάνε προς το γυμνάσιο και λύκειο, οι συνήθειες γίνονται όλο και πιο ανθυγιεινές», σχολίασε.

Σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν 3 ώρες φυσική δραστηριότητα καθημερινά και μία ώρα οργανωμένης μορφής άσκησης κάθε μέρα. Αντ’ αυτού το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι μόλις 45 λεπτών για δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. «Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο σχολείο για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Γεροδήμος.

Βράβευση του Αχιλλέα Μπέου

Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών τιμήθηκαν με τιμητικές πλακέτες από εκπροσώπους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Γ. Βλιώρας για τη συνδιοργάνωση του συνεδρίου.

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος αναφέρθηκε στην πλούσια και βαθιά παράδοση του Βόλου στον πολιτισμό και τον αθλητισμό και υπογράμμισε τον ανεκτίμητο ρόλο των συνέδρων για τον σωστό προσανατολισμό των παιδιών στον αθλητισμό ως αντίδοτο στα επικίνδυνα μονοπάτια της ζωής. Ο κ. Μπέος αναφέρθηκε επίσης και στον νέο συνεδριακό χώρο στον οποίο φιλοξενείται το συνέδριο. «Ο χώρος αυτός πριν από λίγους μήνες ήταν μια κτιριακή εγκατάσταση που κατέρρεε και τώρα γίνεται άξονας ανάπτυξης σε πολλούς τομείς», είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η σύμβουλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ευγενία Γκορτσίλα, τονίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει η φυσική αγωγή τη θέση που της αρμόζει στην εκπαίδευση. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Θανάσης Μιχελής, κάλεσε τους συνέδρους να κάνουν γνωστές τις προτάσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενσωματωθούν στο νέο σχολείο. Τέλος, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου, υπογράμμισε την ανάγκη της αναβάθμισης της φυσικής αγωγής ως κοινωνικού αγαθού προσβάσιμου σε όλους, και χαρακτήρισε ευτυχή τη συγκυρία της πραγματοποίησης του συνεδρίου παράλληλα με την έναρξη (αύριο, Κυριακή) των εκδηλώσεων για τα 30χρονα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου