ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή για την επαγγελματική εκπαίδευση στον Βόλο

γιορτή-για-την-επαγγελματική-εκπαίδε-19631

Εκθεση-γιορτή για την επαγγελματική εκπαίδευση είναι η 2η Μαθητική που εγκαινιάστηκε χθες, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, στην παραλία του Βόλου, από τον υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Στα 12 περίπτερα, μαθητές από τα δέκα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, από τα δύο Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε Βόλο και Αλμυρό και από το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ξεδιπλώνουν όλη τους την έμπνευση και τη δημιουργικότητα, παρουσιάζοντας στο κοινό της πόλης τη σημαντική δουλειά που επιτελείται στα σχολεία τους και στα τρία επαγγελματικά κέντρα του νομού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης που θα λειτουργεί καθημερινά έως και την Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ανάμεσα στα 120 έργα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ο ηλιακός θερμοσίφωνας που κατασκεύασαν μαθητές του μηχανολογικού τομέα, αλλά και το εκπαιδευτικό όχημα πάνω στο οποίο εκπαιδεύονται οι μαθητές.

Ο τομέας ηλεκτρολογίας δημιούργησε μια αυτόματη μηχανή εμφιάλωσης (φωτο 1) αλλά και μία αυτόματη μηχανή παρασκευής κρύου ροφήματος, όπως επίσης και η κατασκευή που μετρά από απόσταση τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, νερού και ρεύματος για την έκδοση των λογαριασμών. Το έργο σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό του 1ου Ε.Κ. Βόλου βραβεύτηκε φέτος στη Φρανκφούρτη στον διαγωνισμό KNX.

Το έξυπνο σπίτι, έναν κτιριακό αυτοματισμό για τον έλεγχο της λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού από απόσταση, παρουσιάζουν οι μαθητές και ο εκπαιδευτικός του 2ου Ε.Κ. Ν. Ιωνίας, Γ. Προκοπίου (φωτο 2).

Οι εκπαιδευτικοί Κώστας Αμυγδαλίτσης και Παπαναστασίου Δημήτρης, μαζί με τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Δημ. Κοντοβά, Αντ. Βέργο, Χρ. Βαρβαλά και Αναστάση Χιλντεμπάτογλου, παρουσιάζουν έναν mini έξυπνο κάδο απορριμμάτων που ανοίγει με φωτοκύταρρο χωρίς να χρειάζεται επαφή, ένα ηλεκτρονικό ζάρι που φέρνει ζαριές με το πάτημα ενός κουμπιού (φωτο 3), αλλά και ένα λευκό μπαστούνι για άτομα με αναπηρία όρασης που ειδοποιεί με δόνηση και ήχο όταν υπάρχει μπροστά εμπόδιο (φωτο 4).

Εντυπωσιακό και το υποβρύχιο μουσείο «Αργοναύτες», στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με virtual reality, και το οποίο δημιούργησε το εσπερινό 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (φωτο 8).

Έναν αυτόματο ρομποτικό βραχίονα για τη φόρτωση-εκφόρτωση πλοίων παρουσιάζει ο ναυτικός τομέας του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (φωτο 6), ενώ το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο παρουσιάζουν έργα γεωπονίας, μαγειρικής και κεραμικής (φωτο 5).

Την έκθεση εγκαινίασε ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στον οποίο μαθήτριες του τομέα κομμωτικής, ντυμένες νύφες προσέφεραν κουφέτα (φωτο 7). Ο υφυπουργός έκανε στάση στο περίπτερο των βρεφονηπιοκόμων όπου ζωγράφιζαν μικρά παιδιά στο πλαίσιο εργαστηρίου για τη γιορτή της μητέρας (φωτο 10).

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή των εγκαινίων, όταν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας, Σωκράτης Σαβελίδης, κάλεσε τον υφυπουργό στο βήμα, προκειμένου να του αποδώσει χρυσή πλακέτα η διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, Αγάπη Κουτσοκώστα, η οποία το 2013 είχε απολυθεί μαζί με 47 ακόμη εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν στην εκπαίδευση μετά από δύο χρόνια (φωτο 9). Συγκινημένος ο κ. Μπαξεβανάκης παρέλαβε την πλακέτα και θυμήθηκε τα λόγια ενός εκπαιδευτικού, όταν τότε του είχε πει: «σήμερα μας ξαναδώσατε πίσω τις ζωές μας». Ο κ. Μπαξεβανάκης διαβεβαίωσε ότι στο υπουργείο γίνεται ειλικρινής και σοβαρή προσπάθεια για τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Αυτό που κάνουμε το πονάμε», είπε χαρακτηριστικά. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γ. Μουστάκα.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη που ήταν και συνδιοργανώτρια της έκθεσης, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου