ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή αποφοίτων στο σχολείο τους

επιστροφή-αποφοίτων-στο-σχολείο-τους-23392

Η επιστροφή αποφοίτων προηγούμενων ετών στο 1ο Γυμνάσιο – το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου έγινε για… ιερό σκοπό. Πρώην μαθητές και σημερινοί φοιτητές βρέθηκαν χθες στο παλιό τους σχολείο για να προσφέρουν αίμα, στο πλαίσιο της εθελοντικής αιμοδοσίας που διοργανώθηκε από τους συλλόγους διδασκόντων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Μαγνησίας, και αποτέλεσαν πρότυπο για τους σημερινούς μαθητές των δύο σχολικών μονάδων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μεσογειακής Αναιμίας.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που τα συστεγαζόμενα σχολεία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την τράπεζα αίματος του Νοσοκομείου Βόλου, προσφέροντας αίμα σε όσους έχουν ανάγκη.

«Ψυχή» της πρωτοβουλίας είναι καθηγήτρια του λυκείου που είναι και η ίδια μέλος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και έχει εμφυσήσει σε συναδέλφους της καθηγητές -αλλά και στους μαθητές της- την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας που μπορεί να σώσει ζωές.

Η κινητή μονάδα αιμοληψίας στάθμευσε στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος, και έως τη μία το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 20 φιάλες αίματος.

Παλιοί μαθητές των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί έγιναν παραδείγματα προς μίμηση για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου.

Μάλιστα οι μαθητές της Γ’ γυμνασίου και της Γ’ λυκείου παρακολούθησαν βίντεο και ενημερώθηκαν από την ίδια την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Δέσποινα Λουκάκη, για τη νόσο και τις ανάγκες των πασχόντων.

«Ηταν μια συγκινητική προσπάθεια που έγινε από εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς», ανέφερε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, Ελένη Χατζηδημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι καθηγητές και γονείς αποτέλεσαν με την πράξη τους πρότυπο για τους μαθητές.

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στους μαθητές και προς όλους είναι να μη φοβούνται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να μην αδιαφορούν απέναντι στον συνάνθρωπο. Η αδιαφορία και η άγνοια είναι οι έννοιες που πρέπει να καταπολεμηθούν», είπε από την πλευρά της η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, Βάσσα Παρασκευά.

Εθελοντές αιμοδότες ήταν οι: Τρίχας Βασίλειος, Μεσολογγίτης Αθανάσιος, Σαμαράς Νίκος, Λουίζου Αικατερίνη, Τραγή Κερασία, Γεραώτου Γαρυφαλλιά, Χατζηνικολάου Μαρία, Γαϊτάνης Λεωνίδας, Μπερμπέρης Κώστας, Μύρικνας Μιχάλης, Σπανός Αλέξανδρος, Ράϊδος Ηλίας, Μίλτου Δήμητρα, Καραγιάννης Βασίλης, Κανέλλου Αικατερίνη, Κόκκαλη Ελένη, Καλιοντζή Ειρήνη, Χατζηδημητρίου Ελένη, Κυριαζής Κωνσταντίνος, Κοπάνου Ελένη, Σπανός Κωνσταντίνος, Τοσιλιάνης Γιώργος.

Νέα αιμοδοσία

Σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία διοργανώνει αιμοδοσία από τις εννέα το πρωί έως τη μία το μεσημέρι στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος και της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας συμμετέχει η αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου, που μάλιστα με έγγραφό της προς τις διευθύνσεις του δήμου ζητά από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν ενεργά στην αιμοδοσία.

Την αιμοδοσία στηρίζουν οι σύλλογοι Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», Νεφροπαθών, Καρκινοπαθών, Μάγνητες Τυφλοί, Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη» και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου