ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη για το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

μάχη-για-το-μέλλον-του-πανεπιστημίου-θ-24849

Μάχη όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων και ιδεών αλλά και για το ίδιο το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελούν οι πρυτανικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 23 Μαΐου. Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης και Νίκος Δαναλάτος, φαίνεται να εκφράζουν δύο διαφορετικές τάσεις στο θεσσαλικό ΑΕΙ, πέρα από τις προσωπικές τους θέσεις και προτεραιότητες για την ανάπτυξη του ιδρύματος. Με φόντο τον «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, ο κ. Μαμούρης εμφανίζεται ως συνεχιστής της σημερινής πρυτανικής αρχής που ανέλαβε να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του ιδρύματος, βλέποντας την ενσωμάτωση υποδομών ως ευκαιρία ανάπτυξης, την ίδια ώρα που ο κ. Δαναλάτος σηκώνει… σημαία κατά της συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, θεωρώντας ότι δεν είναι εφικτή τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του για το «νέο Πανεπιστήμιο» στο Υπουργείο Παιδείας και αναμένει «απάντηση» επί του τελικού σχεδίου, που θα τεθεί σε διαβούλευση και προς έγκριση στη Σύγκλητο. Εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων ετοιμάζεται το στήσιμο της κάλπης για την ανάδειξη του νέου πρυτανικού σχήματος, που θα αναλάβει το τιμόνι του ιδρύματος από 1η Σεπτεμβρίου. Και η κάλπη θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα οδεύσει τελικώς το Π.Θ.

Ο σημερινός αναπληρωτής του πρύτανη, αρμόδιος για θέματα έρευνας και μέλος της επιτροπής που συστάθηκε για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ζήσης Μαμούρης, εμφανίζεται ως συνεχιστής της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Προσπαθήσαμε να καταθέσουμε, στο πλαίσιο της εκφρασμένης επιθυμίας του Υπουργείου Παιδείας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να ενισχύει και να προωθεί την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που σήμερα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο: στασιμότητας, υποχρηματοδότησης, με παγωμένη κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Εμείς βλέπουμε ευκαιρία ανάπτυξης μέσα από την ενσωμάτωση υποδομών. Η πρόταση ένταξης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει το τρίτο μεγάλο πανεπιστήμιο της χώρας, θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το θέμα είναι πώς αντιλαμβάνεται κανείς την ανάπτυξη του Π.Θ. Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση θα κληθεί να λάβει η Σύγκλητος», αναφέρει ο κ. Μαμούρης.

Αντίθετος στην προοπτική συνένωσης Π.Θ. και ΤΕΙ εμφανίζεται ο σημερινός πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Νίκος Δαναλάτος. «Η καθαρή μου θέση, που έχω εξάλλου διατυπώσει και σε όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα που συμμετέχω, είναι ότι η προτεινόμενη μορφή του, με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία τμημάτων και σχολών χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και αμιγώς με ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε απαξίωση του Πανεπιστημίου μας, και επομένως η εν λόγω συνένωση εκτιμώ ότι επί του παρόντος και άμεσου μέλλοντος δεν είναι εφικτή και πρέπει να επανεξεταστεί», τονίζει, υποστηρίζοντας σε επιστολή του προς την ακαδημαϊκή οικογένεια ότι «η νέα πρυτανική αρχή θα πρέπει να έχεις ως στόχο την ευρεία διαβούλευση με την ενημέρωση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας και την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων από μηδενική βάση, πριν τη λήψη απόφασης για οποιαδήποτε αλλαγή του καταστατικού χάρτη του Π.Θ.».

Ζήσης Μαμούρης: Εννέα άξονες ανάπτυξης

Με επιστολή του προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Μαμούρης αναφέρεται στις προτεραιότητες που θέτει ενόψει των εκλογών. «Στο κομβικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, παρουσιάζεται στο ίδρυμά μας μια σπουδαία ευκαιρία να συζητήσει ουσιαστικά και σε ευρεία κλίμακα το όραμα και τους όρους με τους οποίους θέλει να συνεχίσει την πορεία του στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οικονομικά και ακαδημαϊκά περιβάλλοντα που διαμορφώνονται, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς», επισημαίνει στην επιστολή του.

Οι προτεραιότητες για τον κ. Μαμούρη αναπτύσσονται σε εννέα άξονες: Διοίκηση (πέρα από τις σε εξέλιξη κινήσεις προτείνεται εκσυγχρονισμός υποδομών, απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών και αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων, εφαρμογή ηλεκτρονικής δημοκρατίας για την έκφραση γνώμης της πανεπιστημιακής κοινότητας), Ακαδημαϊκή οργάνωση και ανάπτυξη (δημιουργία κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών, διατμηματικές συνεργασίες, ενίσχυση του τμήματος κτηνιατρικής ενόψει της νέας επικείμενης αξιολόγησης – πιστοποίησης από την Ενωση Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών Σχολών), Υποδομές και εξοπλισμός (ολική συντήρηση, ανακαίνιση και αποκατάσταση των κτιρίων, δράσεις για περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας, διεκδίκηση και διαμόρφωση τμήματος του οικοπέδου και των κτιρίων του στρατοπέδου Γεωργούλα μετά την αποχώρηση των πεζοναυτών, αίτηση για παραχώρηση οικοπέδων του δημοσίου στο Πεδίο του Αρεως για τις μελλοντικές ανάγκες τμημάτων), Ερευνα και Αριστεία (ίδρυση και λειτουργία του κέντρου έρευνας καινοτομίας και ανάπτυξης «Ιάσων», παράρτημα επιτροπής ερευνών στη Λάρισα, δημιουργία μηχανισμού προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, δημιουργία ιστορικού αρχείου, κέντρου ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών και αποθετηρίου ερευνητικών δεδομένων), Ενίσχυση των διεθνών σχέσεων του ιδρύματος (προσέλκυση μέσω Erasmus αναγνωρισμένων καθηγητών ιδρυμάτων του εξωτερικού, δημιουργία του Confucius Center σε συνεργασία με το Dongbei University της Κίνας), Βελτίωση εκπαιδευτικών διαδικασιών, ενίσχυση της δημιουργικότητας των φοιτητών και της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, Εξωστρέφεια, συνεργασία και παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία και οικονομία (δημιουργία πρότυπου πειραματικού σχολείου και νηπιαγωγείου, δημιουργία εκπαιδευτικής τηλεόρασης), Εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας, Παρεμβάσεις για καλύτερο και πιο φιλικό προς την εκπαίδευση και την έρευνα Υπουργείο Παιδείας.

Νίκος Δαναλάτος: Γέφυρες συνεργασίας

«Πανεπιστήμιο που θα ανοίγει δρόμους εκεί που χρειάζονται, που θα επιβραβεύει την ακαδημαϊκή δεοντολογία και το ήθος, και που θα αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικότητας, όπου όλα τα σημαντικά θέματα θα τίθενται σε ουσιαστική διαβούλευση, όπου όλοι οι συντελεστές του θα ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίηση στόχων που θα δίνουν έμφαση στα πεδία αιχμής των επιστημών που θεραπεύονται στη διδασκαλία, στην έρευνα, στον πολιτισμό και στη σύνδεση με την κοινωνία», προκρίνει από την πλευρά του ο κ. Δαναλάτος.

Σύμφωνα με τις βασικές θέσεις του κ. Δαναλάτου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ίδρυμα θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφές και να χτίσει πολλαπλές γέφυρες συνεργασίας (ενίσχυση της σύνδεσης με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας). Επιπλέον θα πρέπει να λειτουργεί πιο δημοκρατικά, να μην υποκύπτει στις επιταγές της κάθε πολιτικής ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι νεότεροι να λάβουν μέρος ενεργότερα στα κοινά και στη διαμόρφωση της στρατηγικής του και στην υλοποίηση των στόχων του. Υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, να λειτουργεί αξιοπρεπώς, δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους όσοι εργάζονται και φοιτούν σε αυτό, το Π.Θ. να επεξεργαστεί σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης με σαφείς και ιεραρχημένους στόχους σε όλα τα επίπεδα, να αυξήσει τη χρηματοδότηση της ακαδημαϊκής έρευνας. Ακόμη να έχει ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας, να διευρύνει τις παροχές προς τους εργαζόμενους, να ενισχυθεί το αθλητικό ιδεώδες, να αποκτήσει το Π.Θ. οικολογικό πρόσωπο, δική του αυτόνομη Ιατρική Σχολή.

Οι εκλογές

Οπως είναι γνωστό, στις 31 Αυγούστου 2018 λήγει η θητεία του σημερινού πρυτανικού σχήματος. Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας πρυτανικής αρχής θα διεξαχθούν την Τετάρτη 23 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Τον πρυτανικό θώκο θα διεκδικήσουν οι κ.κ. Ζήσης Μαμούρης και Νίκος Δαναλάτος, ενώ τις τέσσερις θέσεις των αναπληρωτών του πρύτανη οι: Ιωάννα Λαλιώτου από το ΙΑΚΑ (Βόλος), Στέφανος Παρασκευόπουλος από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (Βόλος), Ευτυχία Καψαλάκη από το Τμήμα Ιατρικής (Λάρισα), Βασίλης Κανακούδης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Βόλος), Δημήτρης Λεωνίδας από το Τμήμα Βιοχημείας (Λάρισα), Ιωάννης Θεοδωράκης από το ΤΕΦΑΑ (Τρίκαλα) και Χαράλαμπος Μπιλίνης από το Τμήμα Κτηνιατρικής (Καρδίτσα).

Η κυριότερη αλλαγή που θα ισχύσει στις εκλογές, είναι ότι αυτές θα γίνουν μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το εκλεκτορικό σώμα έχει δικαίωμα να ψηφίζει μόνο έναν: έναν για πρύτανη και έναν από τη λίστα για τους αναπληρωτές πρύτανη. Εκτός από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, θα λάβει μέρος και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ποσόστωση. Πρόκειται για τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και τους διοικητικούς υπαλλήλους, η ψήφος των οποίων θα έχει βαρύτητα 20%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου