Για την τιμή των όπλων…

για-την-τιμή-των-όπλων-25026

Της Ελένης Χάνου

Την πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής μεγάλη νίκη «πανηγύρισε» αυτή την εβδομάδα η ΔΕΥΑΜΒ έναντι της εργολήπτριας εταιρείας ΕΡΓΗΛ, η οποία με τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου του Ιουνίου του 2014 μπορεί να κάνει… καταδρομική στα ταμεία της δημοτικής επιχείρησης για την είσπραξη 9,2 εκατ. ευρώ, οδηγώντας την σε πτώχευση και σε διάλυση.

Στον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα που δίνει η ΔΕΥΑΜΒ έναντι της ΕΡΓΗΛ -μολονότι η εταιρεία πληρώθηκε παραπάνω για έργο που δεν εκτέλεσε, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας, και επιπλέον μπορεί να εισπράξει και το ποσό των 9,2 εκατ. ευρώ- ήταν η μοναδική ανάσα που πήρε, διασφαλίζοντας έστω και προσωρινά τα ταμεία της.

Η απόφαση που έλαβε το Πρωτοδικείο Αθηνών, που χορήγησε στη ΔΕΥΑΜΒ προσωρινή διαταγή μπλοκάροντας την πορεία της ΕΡΓΗΛ προς τα ταμεία, συνιστά μια απόφαση που θα συζητηθεί. Κι αυτό γιατί πρόκειται για απόφαση που ουσιαστικά έρχεται να «ανατρέψει» την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.

Ο δικαστής δεν στάθηκε στο «γράμμα του Νόμου», που μέχρι σήμερα δικαίωνε την ΕΡΓΗΛ σε όλες τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εξέτασε την ουσία του αιτήματος και της υπόθεσης, που δεν ήταν άλλη από το αυτονόητο, το οποίο κάποιοι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα έναντι του Νόμου: το γεγονός ότι ένας δήμος κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό και να δημιουργηθεί πρόβλημα δημόσιας υγείας από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Γιατί αν τελικώς η ΕΡΓΗΛ εισπράξει τα 9,2 εκατ. ευρώ, η ΔΕΥΑΜΒ διαλύεται.

Ηταν μία μάχη που κέρδισε, η μοναδική μέχρι στιγμής, η ΔΕΥΑΜΒ στον «πόλεμο» για τη διάσωσή της και την υπεράσπιση του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό και της δημόσιας υγείας.

Αν θα γυρίσει ο τροχός ή αν η μεγάλη νίκη θα αποτελέσει νίκη για την… τιμή των όπλων, θα φανεί το επόμενο διάστημα από τη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου