ΤΟΠΙΚΑ

Σύγχρονα μηνύματα έστειλαν μαθητές

σύγχρονα-μηνύματα-έστειλαν-μαθητές-26240

Επίκαιρο περιεχόμενο στα διαχρονικά μηνύματα του Παπαδιαμάντη έδωσαν οι μαθητές 20 γυμνασίων και λυκείων της Μαγνησίας, στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Λογοτεχνικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με τους σχολικούς συλλόγους και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, με τον Δήμο Σκιάθου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Εμπνευσμένοι από τα έργα του Παπαδιαμάντη, οι μαθητές παρουσίασαν χθες κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ τα έργα τους, στέλνοντας τα δικά τους σύγχρονα μηνύματα.

Ξεχωριστό ήταν το θεατρικό δρώμενο που ανέβασαν 36 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου σε συνεργασία με οκτώ μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου, με θέμα «Ο Παπαδιαμάντης γράφει για τα… «μη κανονικά» παιδιά».

Οι μαθητές μετέφεραν επί σκηνής τις περιπέτειες του Μανώλη, ενός παιδιού με αναπηρία το οποίο πείραζαν οι συνομήλικοί του. Φύλακας-άγγελος του Μανώλη ο ιδιοκτήτης μιας ταβέρνας.

«Ο Παπαδιαμάντης έγραψε το έργο του πριν από 120 χρόνια. Αναφέρεται στο πώς αντιμετωπιζόταν η αναπηρία σε εκείνη την εποχή και ειδικά στις κλειστές κοινωνίες. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε και κανείς δεν πρέπει να το βάζει κάτω», ανέφερε ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Βόλου, Απόστολος Ζαχαρός. Τον ταβερνιάρη ενσάρκωσε ο μαθητής Ζήσης Καραπατής. «Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τα παιδιά από το πώς φαίνονται. Πρέπει να βλέπουμε στην ψυχή τους. Και φυσικά ποτέ να μην τα παρατάμε», είπε. «Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στα παιδιά με αναπηρία και στα παιδιά χωρίς αναπηρία. Είμαστε όλοι ίσοι», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια Λυδία Καμήτα. «Μπορεί να πέρασαν 120 χρόνια από τότε που ο Παπαδιαμάντης έγραψε το αφήγημά του, όμως συνεχίζει να είναι επίκαιρο, να προβληματίζει και να ευαισθητοποιεί. Η συνεργασία μας με το ΕΕΕΕΚ ήταν πολύ σημαντική», υπογράμμισε η μαθήτρια Μιχαέλα Τολιοπούλου. «Η εμπειρία μας ήταν μοναδική. Γνωρίσαμε παιδιά με αναπηρίες και διαπιστώσαμε ότι όλοι είμαστε ίσοι», είπαν εξάλλου οι μαθητές Σοφία Μανίνη και Κλέαρχος Βαϊνόπουλος.

Στη θέση της γυναίκας επικεντρώθηκαν με τη δική τους παράσταση οι μαθητές του Γυμνασίου Τρικερίου. «Συνδέσαμε πέντε διαφορετικούς ήρωες του Παπαδιαμάντη και τους βάλαμε να συζητούν και να πραγματεύονται προβλήματα της κοινωνίας», ανέφερε η φιλόλογος του σχολείου Ξανθούλα Δημαράκη.

«Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία, μέσα από την οποία ανακαλύψαμε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία τότε, αλλά και κατά πόσο σε μια μικρή κοινωνία όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στον καθένα», είπαν οι μαθήτριες Ηλέκτρα Τυλιγαδά, Βαλεντίνα Σάρντη και Μαρία Διχτά.

Το πρωτοποριακό συνέδριο με τίτλο «Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους μαθητές», στόχος είναι να γίνει θεσμός.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου