ΤΟΠΙΚΑ

Πτήση προς το όνειρο για 36χρονη Βολιώτισσα

πτήση-προς-το-όνειρο-για-36χρονη-βολιώτι-27734

Πτήση προς το όνειρο για την 36χρονη Βολιώτισσα που δίνει μάχη από την ηλικία των δύο ετών περίπου για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ τα όργανά της νεκρώνουν το ένα μετά το άλλο. Ενα εμβόλιο για παιδική αρρώστια που έκανε σε ηλικία ενάμιση έτους, είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί μετεμβολιακή εγκεφαλίτιδα που εξελίχθηκε σε μυελίτιδα. Σήμερα πάσχει από 11 διαφορετικές παθήσεις και χρήζει άμεσης νοσηλείας σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Σουηδία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Σάββατο, μετά από πολύχρονο αγώνα, πετάει από Αθήνα προς Σουηδία όπου θα νοσηλευτεί σε νευρολογική κλινική. Εκεί βρίσκεται η μοναδική ελπίδα για να καλυτερεύσει η κατάσταση της υγείας της. «Ξέρω ότι δεν θα γίνει 100% καλά. Να μπορεί όμως να ζει ακόμη και σε αμαξίδιο και να τη δω στην Ευρωβουλή να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», το όνειρο – ευχή της μάνας που ανεβαίνει στο πλευρό της κόρης της τον πολύχρονο «Γολγοθά».

Τον «Γολγοθά» της 36χρονης είχε αναδείξει πέρυσι τον Μάιο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε δημοσίευμά του, και το θέμα έλαβε πανελλήνια διάσταση. Τότε πολλοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την 36χρονη και τη μητέρα της, πέρασε όμως ένας χρόνος μέχρι να φθάσει η στιγμή για την 36χρονη να μπορεί να φύγει για τη Σουηδία, όπου υπάρχουν ελπίδες για την αναστροφή της κατάστασής της.

Όπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, η διάγνωση της μετεμβολιακής εγκεφαλίτιδας έγινε το 2016 στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν κατάφερε να βρει σε τι οφείλεται η διαρκής επιδείνωση της υγείας της, που έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνουν τα όργανά της το ένα μετά το άλλο.

Η 36χρονη πάσχει από 11 διαφορετικές παθήσεις-σύνδρομα: από υπαισθησία που την κάνει να μην αισθάνεται πόνο, νυσταγμό των ματιών που την έχει καταστήσει τυφλή σε ποσοστό 95%, περιοχικές ουλές στα μάτια (μοιάζουν με τις φουσκάλες της ιλαράς, αλλά αντί για το σώμα βγαίνουν μέσα στα μάτια), υπουρίδα που της δημιουργεί κατακράτηση ούρων και δυσκολία στη βάδιση, συρρίκνωση του μυελού των οστών από τον Α4 σπόνδυλο έως τον θώρακα, δυσκαταποσία με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαχωρίσει τα υγρά από τα στερεά τρόφιμα και να πνίγεται όταν τρώει, φλεβοκομβικά επεισόδια που της ρίχνουν την πίεση και ανεβάζουν τους παλμούς της, δυσκολία να αναπνεύσει, άτυπη νόσο του κινητικού νευρώνα με αποτέλεσμα εντολές να μη μεταδίδονται από τον εγκέφαλο στο σώμα και να μένει στο κρεβάτι ακούνητη, ορθοκυστικές διαταραχές που έχουν καταστήσει την κύστη της άτονη με κίνδυνο για τα νεφρά, και γι’ αυτό φορά συνεχώς καθετήρα και έχει έναν σπασμένο ώμο.

Επί χρόνια η μητέρα της 36χρονης αναζητά βοήθεια για να μπορέσει να φύγει στη Σουηδία, όπου η κόρη της έχει ελπίδα να ανακάμψει. Τον τελευταίο ένα χρόνο έτρεχε και πάλι από γιατρό σε γιατρό και από δικηγόρο σε δικηγόρο για να μπορέσει να τη βοηθήσει. Τελικώς, η βοήθεια ήρθε από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, τον πρόεδρο των Μαγνήτων Τυφλών, Λάμπρο Παρασκευά και τον Ροταριανό Ομιλο Βόλου. Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα και τα απαραίτητα έγγραφα, και αύριο η 36χρονη και η μητέρα της πετούν προς Σουηδία. Η μετάβαση στην Αθήνα θα γίνει δωρεάν από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας και τον πρόεδρό του, Δημήτρη Κολυνδρίνη.

«Σάββατο πετάμε. Για μένα είναι ένα όνειρο ζωής. Ξέρω ότι το κορίτσι μου δεν θα γίνει 100% καλά. Δεν μας πειράζει. Να μπορεί να ζει φυσιολογικά. Εστω και σε αναπηρικό αμαξίδιο, θα μπορούμε να φοράμε τα ωραία μας ρούχα και παπούτσια και να ζούμε. Θέλω να τη δω στην Ευρωβουλή να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», τα λόγια της μάνας-φύλακα αγγέλου της 36χρονης, που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει βρίσκεται στο τρίτο έτος των σπουδών της στη Νομική Κομοτηνής.

Σήμερα η 36χρονη με τη μητέρα της θα επισκεφθούν την κ. Μορφογιάννη στο γραφείο της, προκειμένου να την ευχαριστήσουν και να την αποχαιρετίσουν, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου