ΤΟΠΙΚΑ

Μόνο σε τέσσερις δήμους δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

μόνο-σε-τέσσερις-δήμους-δίχρονη-υποχρ-38888

Μόνο σε τέσσερις από τους οκτώ δήμους της Μαγνησίας πρόκειται να εφαρμοστεί τελικώς από το νέο σχολικό έτος η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας η υποχρεωτική φοίτηση στα δημόσια νηπιαγωγεία για τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών, θα ισχύσει σε 184 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων οι δήμοι Σκοπέλου, Αλοννήσου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου στη Μαγνησία.

Πρόκειται για δήμους που είχαν γνωμοδοτήσει θετικά στην υποδοχή των προνήπιων στα δημόσια νηπιαγωγεία, σε αντίθεση με τους δήμους Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού που έθεταν ζήτημα κτιριακών εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφασή της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, είχε εισηγηθεί βάσει του αριθμού των μαθητών να ισχύσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και στους οκτώ δήμους της Μαγνησίας.

Φαίνεται όμως ότι το υπουργείο δεν στάθηκε μόνο στους αριθμούς, αλλά έλαβε υπόψη και τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Όπως ανακοίνωσε, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει σε βάθος τριετίας υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των περιφερειακών διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά, από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, και ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου