ΤΟΠΙΚΑ

Υποθαλάσσιο Μουσείο στις Πλάκες: Βουτιά στον μύθο της Αργούς

υποθαλάσσιο-μουσείο-στις-πλάκες-βουτ-39938

Βουτιά… στον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες του για να πάρουν το χρυσόμαλλο δέρας, αποτελεί το βίντεο που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου. Το βίντεο απεικονίζει ένα υποθαλάσσιο μουσείο χωροθετημένο στον βυθό της παραλίας Πλάκες, μπροστά από τον λόφο της Γορίτσας. Φωτορεαλιστικές τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών από τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας συνθέτουν το υποθαλάσσιο μουσείο που εκτείνεται σε τρία επίπεδα και το οποίο καλούνται να ανακαλύψουν δύτες. Επίκεντρο του μουσείου η τρισδιάστατη Αργώ… Οι μαθητές ουσιαστικά έδωσαν εικόνα στην πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία Art Reef (Υφάλου Τέχνης) και προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα με την οπτικοποίηση ενός τρισδιάστατου υποβρύχιου μουσείου για την Αργοναυτική Εκστρατεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το βίντεο «Τέχνη – Πολιτισμός – Ιστορία σε μια θαλάσσια περιήγηση: Υφαλος Τέχνης – Υποθαλάσσιο Μουσείο» είναι διάρκειας 3:38 λεπτών. Τα γυρίσματα ξεκινούν μπροστά από τον λόφο της Γορίτσας και συγκεκριμένα στην παραλία Πλάκες, στο ύψος στο τρίτο νταμάρι. Η κάμερα βουτά στη θάλασσα και αποκαλύπτει ένα τρισδιάστατο μουσείο σε τρία επίπεδα, σε βάθος 10, 20 και 30 μέτρων.

Επίκεντρο του μουσείου είναι η τρισδιάστατη Αργώ, την οποία ο δύτης μπορεί να δει από κάθε σημείο του υποθαλάσσιου μουσείου.

Γύρω από την Αργώ, εκτείνονται σε κυκλικές ζώνες τα υπόλοιπα υποθαλάσσια τρισδιάστατα μοντέλα που συνθέτουν το μύθο. Περίπου 30 σκηνές περιλαμβάνει το υποθαλάσσιο μουσείο. Ο δύτης κολυμπά ανάμεσα από δράκους, βλέπει το χρυσόμαλλο δέρας, κοχύλια, έναν θρόνο, προσπαθεί να… αποφύγει τις Συμπληγάδες.

Κάθε ενότητα του υποθαλάσσιου μουσείου σηματοδοτείται από έναν φωτεινό κύλινδρο που ουσιαστικά οριοθετεί και την κάθε διαδρομή, οδηγώντας τον δύτη σε ένα συναρπαστικό υποβρύχιο ταξίδι στα μυστικά της Αργοναυτικής Εκστρατείας.

Το βίντεο έρχεται να οπτικοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει εικόνα στο όραμα και να μπορέσει να προσελκύσει χρηματοδότηση για να πάρει «σάρκα και οστά». Σε κάθε περίπτωση, το τρισδιάστατο βίντεο μέσω του οποίου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να δει το μουσείο σε 360ο γυρίζοντας απλώς το βλέμμα του, θα παρουσιαστεί στην έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου από τις 10 έως τις 13 Μαΐου.

Το όραμα

Ο «Υφαλος Τέχνης» είναι ένα φιλόδοξο ερευνητικό έργο που ξεκίνησε το 2016 από το Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη και συντονιστή τον Δρ Αλέξιο Λόλα.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός θεματικού τεχνητού υφάλου με υποβρύχια αγάλματα, εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την πόλη του Βόλου: τον Ιάσονα, την Αργοναυτική Εκστρατεία και τους Κενταύρους. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή είναι όταν κάποιος θα επισκέπτεται τον ύφαλο να νιώθει πως, στην κυριολεξία, κάνει μια βουτιά στη μυθολογία.

Η εικόνα

Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό), σε συνέχεια του project 2016-17 «3D PLAN» (Ψηφιακές Αναπαραστάσεις του τόπου μας), θέλοντας να συμβάλει σε αυτή την εξαιρετική ιδέα, επέλεξε το πρόγραμμα ART REEF ως κύριο σχεδιαστικό θέμα για το project που υλοποιείται στο σχολείο, στο πλαίσιο των καινοτόμων σχολικών προγραμμάτων 2018.

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο και την ίδια θεματολογία, ξεκίνησε μια σχολική σύμπραξη με το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα δύο σχολεία ανέλαβαν να εμβαθύνουν σε διαφορετικές πτυχές στο πρόγραμμα. Το ΕΠΑΛ Βελεστίνου προσεγγίζει το θέμα συνδυάζοντας τις γνώσεις των μαθημάτων του κλάδου «Οικονομίας και Διοίκησης» (Διοίκηση οργανισμών, Δημόσιες σχέσεις, Μάρκετινγκ), με τη χρήση νέων μεθόδων -εργαλείων επιχειρηματικών και πολιτισμικών-, ενώ ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) εμβαθύνει στον τρισδιάστατο σχεδιασμό με σύγχρονες εφαρμογές, την αξιοποίηση του διαδικτύου και τον φωτορεαλισμό, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σπουδών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθήματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.λπ.

Οι μαθητές του Βελεστίνου έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της διερεύνησης στο διαδίκτυο και κατέγραψαν όλα τα υποθαλάσσια μουσεία που υπάρχουν στον πλανήτη, μελέτησαν την Αργοναυτική εκστρατεία και, συνεπαρμένοι από τη μαγεία της απόδοσής της σε ένα μουσείο κάτω από τη θάλασσα, με αφαιρετική φαντασία περιέγραψαν τη μορφή εικαστικών μορφών που διηγούνται τον μύθο. Παράλληλα, οι μαθητές του Βόλου προσέγγισαν εικαστικά το θέμα, χωροθέτησαν τον «Ύφαλο Τέχνης» στη θέση Πλάκες του Λόφου Γορίτσας, και διερεύνησαν σχεδιαστικές μεθόδους τρισδιάστατης οπτικοποίησης και επικοινωνίας. Το καινοτόμο της πρότασής τους είναι ότι δημιουργεί τις προοπτικές για την υλοποίηση του προγράμματος του Πανεπιστημίου, με μεγαλύτερη ευκολία και μικρότερο κόστος σε σχέση με τις συνήθεις μεθόδους δημιουργίας υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων.

Οι δημιουργοί

Η επικοινωνία των δύο σχολείων γίνεται μέσω της συνεργασίας της Κατερίνας Παυλοπούλου, καθηγήτριας νομικών και πολιτικών επιστημών, και της Αγγελικής Αδρακτά, καθηγήτριας διοίκησης επιχειρήσεων (από τη πλευρά του ΕΠΑΛ Βελεστίνου), της Νατάσας Οικονόμου, φιλολόγου, και του αρχιτέκτονα Σωτήρη Γιαμάκου (από τη πλευρά του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Βόλου). Τα δύο σχολεία υλοποιούν από κοινού εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία της Αθήνας, ενώ είναι προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας για την ολοκλήρωση των projects.

Στο πρόγραμμα μοντελοποίησης για το Project 2018 (ART REEF) συμμετέχουν οι μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό): Σαμαλτάνη Βίλυ, Καλαϊτζίδου Πηνελόπη, Παχιού Μαρία,Στεφάνου Αντώνιος, Χαρίτου Κυριακή, Ακριβούση Αικατερίνη, Αλεξίου Νικόλαος, Γκάλλις Λάουρα, Ξηραδάκη Ισμήνη, Παρδάλη Μαρία, Ρεντινιώτη Ελένη, Ρούκα Δήμητρα, Βεργίνη Μαρία Ελένη, Ευαγγελινού Μαρία, Κυριέρη Βασιλική, Μαρούγκας Αλκιβιάδης, Μπρουσοβάνα Παρσίτσα και Παρίση Βαρβάρα.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Αθηνά Ζενίδη, Τζένη Κουκουτσέλου, Απόστολος Μπαλγουράνος, Αναστασία Περιστεροπούλου, Χρυσόστομος Τρουμπουτζάς, Δημήτρης Μπουρμπουτσιώτης, Ειρήνη Γκοντισοπούλου, Φιλένια Παπακυρίτση, Αναστάσιος Μιραούτσα, Δημήτρης Στατήρας, Δημήτρης Κατσιμαντός, Πωλίνα Ρούμπου, Βαϊόπουλος Θανάσης, Μπρουνέλα Μουσάϊ, Παρασκευή Μπίτση, Βασίλης Μπαλαμώτης, Παναγιώτης Ντόβας, Μάριο Ασάνι, Αναστασία Αθανασίου, Παρασκευή Κουτσιαρή, Παναγιώτης Γιατάς, Σπυριδούλα Σανίδα, Αλεξάνδρα Τάχου, Παναγιωτης Ζαλακούδης, Γιάννης Σκοπιανός, Γιώργος Ζαμηλούδης, Χριστίνα Γιαννά, Δημήτρης Πρισεκάρου, Ελευθερία Μπαλγουράνου.

Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) εκφράζει τις ευχαριστίες του προς το Επιμελητήριο Μαγνησίας για τη χορήγηση, το 2017, σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, χάρις στον οποίο το σχολείο μπόρεσε να υλοποιήσει το παραπάνω project, το οποίο, μετά από την ολοκλήρωσή του, θα παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για πιθανή αξιοποίησή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου