Γιατί η υπόθεση ΕΡΓΗΛ είναι υπόθεση του Βόλου

γιατί-η-υπόθεση-εργηλ-είναι-υπόθεση-το-40605

Της Ελένης Χάνου

Εξετάστηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας η αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ εναντίον της ΕΡΓΗΛ, της εταιρείας που κινδυνεύει να διαλύσει με τις αξιώσεις της την ίδια την επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου. Η απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται σε περίπου οκτώ μήνες, αν είναι υπέρ της ΔΕΥΑΜΒ θα σημάνει και τη σωτηρία και θα ανατρέψει όλη την υπόθεση που ταλανίζει εδώ και χρόνια την πόλη.

Όμως τι ακριβώς συμβαίνει με την ΕΡΓΗΛ; Η ΕΡΓΗΛ είναι η εταιρεία στην οποία το 2005 είχε ανατεθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ η εργολαβία αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην πόλη. Η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση για το έργο. Όμως αντί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εργασίες, εκτέλεσε έργο μικρότερο. Για την αντικατάσταση των αγωγών του δικτύου ύδρευσης, αντί να σκάψει σε συγκεκριμένο βάθος έσκαψε σε μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποίησε λιγότερα υλικά, άρα υπήρξε μεγαλύτερο κέρδος για την ίδια.

Όταν ολοκλήρωσε το έργο, πληρώθηκε 12 εκατ. ευρώ. Τότε κανείς δεν φρόντισε να ελέγξει προτού παραλάβει το έργο. Μέσα από τον έλεγχο θα φαινόταν αν όντως η ΕΡΓΗΛ είχε τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, είχε κάνει δηλαδή αυτά που ορίζονταν στη σύμβαση. Ο νόμος προβλέπει ότι με την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μη παραλαβής ενός έργου, γίνεται «αυτοδίκαιη παραλαβή». Αυτό σημαίνει παραλαβή χωρίς έλεγχο του έργου που παραδίδει ο ανάδοχος.

Η ΕΡΓΗΛ λοιπόν παρέδωσε μισό έργο, όπως αποδείχθηκε χρόνια μετά μέσα από πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Μαγνησίας, που προχώρησε σε τομές κατά μήκος του δικτύου ύδρευσης και διαπίστωσε ότι άλλα προέβλεπε η σύμβαση να κάνει η εργολήπτρια εταιρεία και άλλα έκανε.

Με βάση τα παραπάνω, η ΔΕΥΑΜΒ διεκδικεί πλέον από την ΕΡΓΗΛ επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Το ύψος του; Περί τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η ΕΡΓΗΛ δεν παρέμεινε στην παράδοση ενός… λειψού έργου. Διεκδικεί επιπλέον 9,2 εκατ. ευρώ για δήθεν εργασίες εκτός σύμβασης. Και το περίεργο είναι ότι μέχρι και σήμερα, έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια και μάλιστα σε ανώτατο βαθμό. «Πατάει» πάνω στην «αυτοδίκαιη παραλαβή» και το αυστηρό γράμμα του νόμου, που δεν έχει εξετάσει την ουσία και επιχειρεί να… ξεζουμίσει τη ΔΕΥΑΜΒ για έργο που δεν έκανε.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα έστειλε και το απόγραφο στη ΔΕΥΑΜΒ για να εισπράξει τα 9,2 εκατ. ευρώ. Χρήματα που φυσικά η ΔΕΥΑΜΒ δεν διαθέτει. Αν προχωρήσει η ΕΡΓΗΛ σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, σημαίνει ότι η επιχείρηση ύδρευσης «διαλύεται» και δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μία επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για την ύδρευση και την αποχέτευση παύει να υφίσταται…

Σήμερα Δευτέρα η ΔΕΥΑΜΒ θα επιχειρήσει να βάλει φραγμό στις αξιώσεις της ΕΡΓΗΛ. Το ραντεβού είναι στις 2 το μεσημέρι, στα δικαστήρια Βόλου. Κι εκεί θα πρέπει να είναι κάθε Βολιώτης και κάθε Βολιώτισσα που ενδιαφέρεται για το νερό που πίνει και την προστασία του περιβάλλοντος από τα αστικά απόβλητα. Να είναι εκεί για να υπερασπιστεί τη ΔΕΥΑΜΒ, και άρα το δικό του συμφέρον και το συμφέρον της πόλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου