ΤΟΠΙΚΑ

Θετικές αντιδράσεις για την υποδοχή των προνήπιων στα νηπιαγωγεία

θετικές-αντιδράσεις-για-την-υποδοχή-τ-44952

Θετική χαρακτηρίζει την εισήγηση της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένης Αναστασοπούλου, για την εφαρμογή από το νέο σχολικό έτος της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

«Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του κλάδου για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος άμεσα και ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, και χωρίς να υπάρχει μεταβατική περίοδος», τόνισε ο κ. Μούσιος στον απόηχο της εισήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Η εισήγηση έρχεται σε αντίθεση με τις γνωμοδοτήσεις τριών δήμων στη Μαγνησία (Βόλου, Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου), που υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω ακατάλληλων κτιριακών υποδομών. Στον Βόλο, για παράδειγμα, έντεκα νηπιαγωγεία έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα.

«Η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να συνοδευτεί και από μία γενναία χρηματοδότηση για την επίλυση του διδακτηριακού προβλήματος, όπου υφίσταται. Αλλωστε προνήπια γίνονταν δεκτά από τα δημόσια νηπιαγωγεία και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, όταν υπήρχε η δυνατότητα από πλευράς μαθητικού δυναμικού», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των πέντε ετών είχε εφαρμοστεί το 2006, και τώρα με τον νέο νόμο εφαρμόζεται από την ηλικία των 4 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι από το νέο σχολικό έτος οι γονείς θα μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο, για ηλικίες από 4 έως 6 ετών.

Επιλύεται το… δημογραφικό στις τάξεις

Η εφαρμογή του νέου νόμου δεν έρχεται να καλύψει απλώς ένα αίτημα ετών του κλάδου των εκπαιδευτικών. Ερχεται να… λύσει και το δημογραφικό πρόβλημα στις αίθουσες διδασκαλίας, που κάθε χρόνο φιλοξενούν ολοένα και μικρότερο αριθμό παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξέλιξης του μαθητικού δυναμικού στη Μαγνησία, το σχολικό έτος 2014-2015 στα νηπιαγωγεία του νομού φοιτούσαν 2.964 νήπια. Φέτος, κατά το σχολικό έτος 2017-2018, στον νομό φοιτούν 2.608 νήπια, ο αριθμός δηλαδή των μαθητών έχει μειωθεί κατά 13%.

Βάσει στοιχείων δε, το νέο σχολικό έτος 2018-2019 ο συνολικός αριθμός νηπίων και προνήπιων θα πλησιάσει στα επίπεδα του 2015, δηλαδή περίπου 2.800 μαθητές. Η μείωση του μαθητικού δυναμικού δεν εντοπίζεται μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα (στον Βόλο πριν από πέντε χρόνια στα νηπιαγωγεία φοιτούσαν 1.600 μαθητές και φέτος 1.400) αλλά και στην περιφέρεια.

Αναπροσαρμόζονται οι δήμοι

Στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση αντιδρούν δήμοι που διαθέτουν παιδικούς σταθμούς και φοβούνται ότι οι δομές θα… αποδεκατιστούν, και ως εκ τούτου σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα χάσουν τη δουλειά τους.

Πάντως ο Δήμος Βόλου φαίνεται να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα. Μέσω ΕΣΠΑ προωθείται η μετατροπή των 16 παιδικών σταθμών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, προκειμένου να απορροφήσουν παιδιά μικρότερης ηλικίας και να διατηρηθούν οι δομές, οι θέσεις εργασίας και φυσικά ένα πολύτιμο έσοδο για τα δημοτικά ταμεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου