Κίνηση υπεράσπισης της δημόσιας υγείας

κίνηση-υπεράσπισης-της-δημόσιας-υγεί-105195

Της Ελένης Χάνου

Ο Δήμος Τρικκαίων έγινε ο πρώτος δήμος στη Θεσσαλία που αποφάσισε να απαγορεύσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους. Το πρωτοποριακό είναι ότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες ήρθαν σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή και προχώρησαν σε «συμφωνία κυρίων» για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που μολονότι είναι σε ισχύ, κανείς δεν τον τηρεί στην πράξη.

Τα Τρίκαλα έγιναν πανελλαδική είδηση με αυτή τους την πρωτοβουλία. Το καλό δε παράδειγμα της γειτονικής πόλης αποφάσισαν να το ακολουθήσουν κι άλλοι θεσσαλικοί δήμοι. Η Καρδίτσα αποφάσισε σχέδιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου από 1η Απριλίου. Η Λάρισα φαίνεται επίσης ότι θα μετατραπεί σε… άκαπνος δήμος.

Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλίας, αποφασίζουν -όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ- να κόψουν το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων κυρίως των καταστημάτων εστίασης που αποτελούν χώρους αφιλόξενους για μη καπνιστές.

Στον Δήμο Βόλου όμως, μητροπολιτικό δήμο της Μαγνησίας, ακόμη δεν έχει γίνει κάποια κίνηση. Κάτι ψιθυρίζεται με πρωτοβουλία καταστηματαρχών, ωστόσο υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς θεωρούν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους θα «κόψει» την κίνηση και άρα τους τζίρους τους.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους είναι μία κίνηση προάσπισης της δημόσιας υγείας. Κι όταν λέμε δημόσια υγεία εννοούμε τους πάντες. Όχι μόνο τους μη καπνιστές από τους οποίους οι καπνιστές στερούν το θεμελιώδες δικαίωμα στον καθαρό αέρα.

Αφορά τους ίδιους τους εργαζόμενους στους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε είναι καπνιστές είτε όχι. Γιατί η εργασία παραπέμπει σε οκτάωρο τουλάχιστον, κι άρα σε έκθεση σε ανθυγιεινό περιβάλλον για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Θα ωφελήσει όμως και τους ίδιους τους καπνιστές, που θα αποφεύγουν τα «άχρηστα» τσιγάρα μαζί με τον καφέ ή το ποτό τους. Είναι μια καλή αφορμή για μείωση ή και διακοπή του καπνίσματος, με όφελος τόσο στη υγεία όσο και στην τσέπη των καπνιστών.

Το θέμα είναι ο νόμος επιτέλους να εφαρμοστεί, όπως γίνεται επί σειρά ετών στο εξωτερικό.

Και όταν όλοι σεβαστούν τον νόμο, κανείς δεν θα φοβάται για μείωση της κίνησης στο κατάστημά του και περιορισμό του τζίρου του. Αυτό προϋποθέτει να εφαρμοστεί καθολικά, χωρίς να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επαγγελματιών και να γίνει συνείδηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου