ΤΟΠΙΚΑ

Από μαθητευόμενοι, επαγγελματίες νοσηλευτές

από-μαθητευόμενοι-επαγγελματίες-νοσ-112236

Μάστιγα η ανεργία στη Θεσσαλία, κυρίως των νέων, που παρά τα αυξημένα προσόντα τους δεν καταφέρνουν να βρουν εργασία στο αντικείμενό τους… Όχι όμως για τρεις νέους Βολιώτες, αποφοίτους επαγγελματικής εκπαίδευσης, που ολοκληρώνοντας το σχολείο αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τον θεσμό της μαθητείας που εφαρμόστηκε την περσινή σχολική χρονιά για πρώτη φορά, και σήμερα έχοντας ολοκληρώσει τη μαθητεία τους κατάφεραν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας πάνω στην ειδικότητά τους. Ο Χρήστος Δαμάσκος, η Μαριαλένα Κυριαζή και ο Θανάσης Ασμέλης κόντρα στον… κανόνα της ανεργίας και στη βάσανο της αναζήτησης εργασίας στον τομέα τους, εργάζονται εδώ και τρεις μήνες πάνω στο αντικείμενο τους, ως νοσηλευτές στο Κέντρο Αποκατάστασης «Κένταυρος».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον περασμένο Αύγουστο «μιλούν» για 59.120 άτομα που αναζητούν εργασία στη Θεσσαλία, από τους οποίους οι 37.123 αναζητούν εργασία περισσότερο από έναν χρόνο.

Στα μητρώα του ΟΑΕΔ Βόλου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 15.675 άτομα, από τα οποία 10.252 γυναίκες και 5.423 άνδρες. Αντίστοιχα, στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Αλμυρού οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 1.045 άτομα.

Ανάμεσά τους εκατοντάδες νέοι και νέες, που έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους αναζητούν εργασία, όμως είτε δεν βρίσκουν είτε αναγκάζονται να απασχοληθούν σε προσωρινές θέσεις εργασίες, πολλές φορές «ξένες» ως προς το αντικείμενο των σπουδών τους.

Σε αντίθεση με τον κανόνα της ανεργίας, τρεις νέοι -απόφοιτοι του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου-, όχι μόνο βρήκαν εργασία, αλλά κατάφεραν να απορροφηθούν σύντομα από την αγορά και μάλιστα στον τομέα τους. Πρόκειται για αποφοίτους τους τομέα υγείας-πρόνοιας, νοσηλευτές στην ειδικότητα, για τους οποίους άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες του Κέντρου Αποκατάστασης «Κένταυρος».

Χρήστος Δαμάσκος: «Η μαθητεία μού άνοιξε δρόμους»

Ο Χρήστος Δαμάσκος είναι σήμερα 23 ετών. Συνειδητά επέλεξε την επαγγελματική εκπαίδευση και τον τομέα υγείας-πρόνοιας. Γράφτηκε στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, απ’ όπου αποφοίτησε το 2014. Πέρυσι, η έναρξη του θεσμού της μαθητείας τον έκανε να επιστρέψει στα θρανία.

Μία ημέρα την εβδομάδα παρακολουθούσε το θεωρητικό μέρος της μαθητείας στο σχολείο, και τις υπόλοιπες ημέρες εργαζόταν ως μαθητευόμενος στον «Κένταυρο». Επί εννιά μήνες παρακολούθησε πιστά το πρόγραμμα της μαθητείας.

Λίγες ημέρες πριν η μαθητεία εκπνεύσει, του προτάθηκε μόνιμη θέση εργασίας ως νοσηλευτής στον «Κένταυρο».

«Δεν το σκέφτηκα καν. Το περιβάλλον είναι καταπληκτικό, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις συνθήκες εργασίες και από το γεγονός ότι εργάζομαι πάνω στο αντικείμενό μου. Δέχθηκα αμέσως τη θέση και πλέον έχω συμπληρώσει τρεις μήνες ως εργαζόμενος. Πολλοί νέοι στη δική μου ηλικία δεν έχουν καν δουλειά ή εργάζονται σε πόστα άσχετα με την ειδικότητά τους. Δεν έχουν πολλοί την ίδια τύχη. Η μαθητεία μού άνοιξε δρόμους», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Δαμάσκος προτρέποντας κι άλλους αποφοίτους της επαγγελματικής εκπαίδευσης να ενταχθούν στον θεσμό της μαθητείας.

Μαριαλένα Κυριαζή: «Η μαθητεία ευκαιρία εργασιακής εμπειρίας»

Στον «Κένταυρο» απορροφήθηκε ως νοσηλεύτρια και η 23χρονη Μαριαλένα Κυριαζή, απόφοιτη επίσης του τομέα υγείας-πρόνοιας του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου.

Η Μαριαλένα Κυριαζή ολοκλήρωσε το λύκειο το 2013 και πέρυσι αποφάσισε να κάνει τη μαθητεία της. «Μαθήτευσα για εννέα μήνες σε ιδιωτική κλινική στον Βόλο. Με την ολοκλήρωση του εννιαμήνου, κατέθεσα το βιογραφικό μου στον Κένταυρο, κι από εκεί ήρθε η ευκαιρία», περιγράφει η ίδια.

Η μαθητεία ήταν για την 23χρονη μια δύσκολη μεν αλλά χρήσιμη εμπειρία. «Δυστυχώς σήμερα οι νέοι πολύ δύσκολα βρίσκουν εργασία και ακόμη δυσκολότερα στο αντικείμενό τους. Η μαθητεία είναι μια ευκαιρία για να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία, μέσω της οποίας μπορούν να σου ανοίξουν πόρτες. Επιπλέον είναι ένα ακόμη προσόν που μπορεί να φανεί χρήσιμο, τόσο για την απασχόληση στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα», πρόσθεσε.

Θανάσης Ασμέλης: «Η μαθητεία, βάση για να ξεκινήσω»

Σε ηλικία 22 ετών, ο Θανάσης Ασμέλης ανήκει στο προσωπικό του Κέντρου Αποκατάστασης Κένταυρος.

Το 2013 ολοκλήρωσε το σχολείο στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου στον τομέα υγείας-πρόνοιας, το 2017 έκανε τη μαθητεία του στον «Κένταυρο» και με την ολοκλήρωση του εννιαμήνου τού προσφέρθηκε μόνιμη θέση εργασίας πάνω στην ειδικότητά του.

Τους τρεις τελευταίους μήνες παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάνε για αποκατάσταση στον «Κένταυρο» ως επαγγελματίας νοσηλευτής.

«Η μαθητεία ήταν για μένα η βάση για να ξεκινήσω. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να βρω εργασία, αν δεν είχα κάνει τη μαθητεία και αν δεν διέθετα προϋπηρεσία που είναι ένα από τα προσόντα που αναζητούν εργοδότες. Πιστεύω ότι μέσω της μαθητείας μπορείς να ξεκινήσεις και να έχεις μια πραγματική ευκαιρία στην αγορά εργασίας», τόνισε ο Θανάσης Ασμέλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου