Οι… δικαιολογίες τελειώνουν

οι-δικαιολογίες-τελειώνουν-112417

Της Ελένης Χάνου

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί επιτέλους το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέτασε αναλυτικά την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών και διαπίστωσε αλματώδη πρόοδο. Φυσικά σε σχέση με το 2014, οπότε και το έργο καρκινοβατούσε. Η επιτροπή είχε προειδοποιήσει για «κόκκινη κάρτα», κάτι που θα «χρέωνε» τη χώρα με 180 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Οι ρυθμοί αυξήθηκαν, οι εργασίες για τα υποέργα άρχισαν να τρέχουν, και μέσα στο επόμενο τρίμηνο το έργο αναμένεται να παραδοθεί.

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας θεωρείται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων. Και το στοίχημα είναι να δικαιώσει τον «τίτλο» του και να μπορέσει να εκπληρώσει τον σκοπό του για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής σε πρώτη φάση, της υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος σε δεύτερη.

Με την είσοδο του νέου χρόνου, νεκρά ψάρια έκαναν για μία ακόμη φορά την εμφάνισή τους στην επιφάνεια της λίμνης. Σε κολοβακτηροειδή απέδωσε το φαινόμενο ο φορέας διαχείρισης της λίμνης, σε αντίθεση με την επιστημονική κοινότητα που έχει κρούσει επανειλημμένως καμπανάκια για μια σειρά από κινδύνους: για την ύπαρξη τοξικού φυτοπλαγκτού που «ανθεί» στα νερά της λίμνης, για ύπαρξη κυανοβακτηρίων στο νερό, για τοξίνες που προσλαμβάνονται από ψάρια…

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων να μην εξελιχθεί σε περιβαλλοντική… βόμβα.

Μέχρι σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στην Κάρλα αποδίδεται εν μέρει και στη μη ολοκλήρωση των έργων. Όμως με την ολοκλήρωση του συνόλου των υποέργων δεν θα υπάρχει πλέον καμία… δικαιολογία.

Το έργο θα πρέπει να λειτουργήσει και να λειτουργήσει άρτια για να εκπληρώσει τον περιβαλλοντικό σκοπό του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελεγχθούν οι πηγές ρύπανσης της Κάρλας, να γίνεται η ανανέωση των νερών της και η λίμνη να είναι λίμνη, όχι βούρκος όπου θα καταγράφονται θάνατοι ψαριών και πτηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου