ΤΟΠΙΚΑ

Μάνδρα κινδύνεψε να γίνει η Αγριά [photos]

μάνδρα-κινδύνεψε-να-γίνει-η-αγριά-photos-114439

Σε… Μάνδρα Αττικής λίγο έλειψε να μετατραπεί η Αγριά προχθές το βράδυ εξαιτίας της σφοδρής και διαρκείας βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή. Μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Βόλου έδωσαν ολονύκτια μάχη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να μη θρηνήσει η περιοχή θύματα ή απώλειες περιουσιών. Ο επικεφαλής της ομάδας πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου, Αχιλλέας Μπέος μίλησε για εγκλήματα στην περιοχή, αναφερόμενος στα μπαζωμένα ρέματα. Ηδη από τον Δήμο Βόλου ετοιμάζεται έκθεση στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα, προκειμένου από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δρομολογηθούν δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο μεγάλος όγκος του νερού μετέτρεψε την περιοχή της Αγριάς σε ορμητικό χείμαρρο.

Λίγο πριν τις δέκα το βράδυ της Πέμπτης και έως τις 5 χθες τα ξημερώματα, μηχανήματα του Δήμου Βόλου επιχειρούσαν συνεχώς στην Αγριά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στη συνοικία των 12 Αποστόλων, στο ύψος του βενζινάδικου της BP, στη συνοικία Βάλτος, στο Γυμνάσιο της Αγριάς αλλά και μπροστά από το ξενοδοχείο Valis. Τα ορμητικά νερά της βροχής έβρισκαν διέξοδο σε δρόμους, αυλές σπιτιών, καθώς τμήματα των ρεμάτων έχουν μπαζωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ύψος του νερού ξεπερνούσε τους 30 πόντους στον παραλιακό δρόμο της Αγριάς, ενώ σε ορισμένα σημεία έφθανε ακόμη και το μισό μέτρο.

Μηχανήματα του δήμου άνοιγαν «αυλάκια» για να δώσουν διέξοδο στα ορμητικά νερά, ενώ με αντλίες γίνονταν απαντλήσεις υδάτων για να μην καταστραφούν ανθρώπινες περιουσίες.

Την ίδια ώρα από τους δρόμους απομακρύνονταν χώματα, πέτρες και φερτές ύλες που κατέβαζαν οι χείμαρροι οι οποίοι κατέληγαν στους δρόμους.

Μπαζωμένα ρέματα στην Αγριά δημιουργούν κάθε φορά πλημμυρικά φαινόμενα

Μπαζωμένα ρέματα

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου ανέφερε: «Συνεργεία του Δήμου Βόλου, με επικεφαλής κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής, και με την παρουσία του επικεφαλής της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, αιρετού Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, επιχειρούσαν στην περιοχή της Αγριάς για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα ρέματα έχουν μπαζωθεί ή έχουν κτιστεί οικοδομές και εξαιτίας των οποίων αντιμετωπίστηκε ακόμα και ο κίνδυνος να βιώσουμε μια τραγωδία αντίστοιχη της Μάνδρας στην Αττική.

Δυστυχώς υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι ιδιώτες, αλλά ακόμα και λειτουργοί του Δημοσίου, που λειτουργώντας ανεύθυνα, εκμεταλλευόμενοι ένα ελλειμματικό και διεφθαρμένο κράτος, παραβλέπουν τη νομοθεσία και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες ανθρώπων».

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπέος ανέφερε ότι «αν η νεροποντή διαρκούσε λίγες ώρες παραπάνω, θα ζούσαμε στιγμές όπως αυτές που έζησαν οι κάτοικοι της Μάνδρας Αττικής πριν τα Χριστούγεννα». Μίλησε για «εγκλήματα» που έχουν γίνει στην Αγριά αναφερόμενος στις περιπτώσεις του παιδικού σταθμού στη συνοικία των 12 Αποστόλων και του Γυμνασίου που είναι χτισμένα πάνω σε ρέματα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές.

Όπως εκτίμησε, στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Ηδη μάλιστα, από τον Δήμο Βόλου ετοιμάζεται έκθεση προκειμένου από κοινού με την Περιφέρεια να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση αντιπλημμυρικών έργων, «για να μη θρηνήσουμε θύματα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπέος.

Kλιμάκιο της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Αχιλλέα Μπέο βρέθηκε στην Αγριά

18ωρες επιχειρήσεις από την Πυροσβεστική

Η μανία του «Κρέοντα» κράτησε επί ποδός την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου επί 18 συνεχόμενες ώρες.

Από τις 12 τα μεσάνυκτα της Πέμπτης έως τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, η πυροσβεστική επιχείρησε απαντλήσεις υδάτων σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη συνοικία της Νεάπολης, τέρμα Νεαπόλεως, πίσω από το γήπεδο της περιοχής, όπου οι δρόμοι είχαν πλημμυρίσει και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν ούτε να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.

Απάντληση υδάτων έγινε επίσης στον Ιππικό Ομιλο Βόλου στο Πεδίο του Αρεως, από το υπόγειο του Δημαρχείου Βόλου, από υπόγεια σπιτιών στον Βόλο και συγκεκριμένα στις οδούς Κουταρέλια και Χείρωνος, Μεταμορφώσεως και Σοφοκλέους, και από υπόγειο πολυκατοικίας στην Παγασών με Ζάχου.

Κλήση δέχθηκε η πυροσβεστική και από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στα Αϊβαλιώτικα. Το προαύλιο του σχολείου είχε πλημμυρίσει και οι μαθητές δεν μπορούσαν να μπουν για μάθημα.

Υπόγειο όπου λειτουργούν σχολικές τουαλέτες πλημμύρισε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό στην Άλλη Μεριά και χρειάστηκε επέμβαση της πυροσβεστικής.

Τέλος, η πυροσβεστική επιχείρησε σε πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών σε Αλυκές, Καλά Νερά, Μπούφα και Αγ. Βλάσιο αλλά και σε υπόγειο ταβέρνας στο Νεοχώρι.

Μπροστά στο Valis ο δρόμος πλημμύρισε

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ: Ανοιξαν οι ουρανοί προχθές το βράδυ

Σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν στα ανατολικά κατά το πέρασμα του «Κρεόντα» προχθές Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 21:30 κατεγράφησαν στις περιοχές:

*Ζαγορά Πηλίου 136.6 mm

*Πορταριά Πηλίου 85.2 mm

*Βόλος 69.2 mm

*Σκόπελος 63.6 mm

*Σαμαριά Κρήτης 61.8 mm

*Μονή Πάου Αργαλαστής 60.4 mm

*Σκιάθος 59.2 mm και

*Ι. Μ. Σιμωνόπετρας (Άγιο Όρος) 57.8 mm.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου