ΤΟΠΙΚΑ

Ταινία -ύμνος στον τόπο τους από μαθητές της Τσαγκαράδας

ταινία-ύμνος-στον-τόπο-τους-από-μαθητέ-114526

«Ενα σχολείο στο Βουνό των Κενταύρων» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές τους 16 μαθητές του Νανοπούλειου Δημοτικού Σχολείου

Μία ταινία μικρού μήκους – ύμνος στις ομορφιές του Βουνού των Κενταύρων και την πλούσια ιστορία του τόπου τους, δημιούργησαν οι μαθητές της Ε΄ και Στ’ τάξης του Νανοπούλειου Δημοτικού Σχολείου Μουρεσίου – Ξουριχτίου – Τσαγκαράδας. «Ενα σχολείο στο Βουνό των Κενταύρων» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστές τους 16 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του σχολείου, που θέτει υποψηφιότητα για διάκριση στο πλαίσιο του 8ου Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η δεκάλεπτη ταινία ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη και στάλθηκε στην επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Δήμητρα Σαλταγιάννη, τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε στο σχολείο η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή όσων σχολικών μονάδων ήθελαν στον διαγωνισμό με ταινίες μικρού μήκους.

Η δασκάλα της Ε’ τάξης Κατερίνα Ντελοπούλου και η δασκάλα της Στ΄ τάξης Κωνσταντίνα Αλεξίου μαζί με τους 16 μαθητές τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Εγραψαν το σενάριο, μοίρασαν ρόλους στους μαθητές, και τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησαν τα γυρίσματα σε σημεία αναφοράς του τόπου τους.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή του προέδρου του συλλόγου γονέων Κώστα Ρηγάκη, ο οποίος διέθεσε κινηματογραφικό εξοπλισμό αλλά και του συζύγου δασκάλας του σχολείου, κ. Περικλή Παχή, ο οποίος ανέλαβε το μοντάζ.

Στο ντοκιμαντέρ οι ίδιοι οι μαθητές εξηγούν γιατί το Πήλιο αποκαλείται και «Βουνό των Κενταύρων», μιλούν για την ιστορία του σχολείου τους που ξεκίνησε ως οικονομικό γυμνάσιο το 1909 με δωρεά του Νικόλαου Νανόπουλου, κάνουν γυρίσματα στο κρυφό σχολειό στη Φακίστρα και προσπαθούν να μετρήσουν την περίμετρο του κορμού του πλατάνου στην πλατεία Τσαγκαράδας, που είναι ίσως το γηραιότερο δέντρο στην Ελλάδα, ηλικίας 1.000 ετών! Εξηγούν μάλιστα ότι το μυστικό της μακροζωίας του οφείλεται στις πηγές πάνω στις οποίες έχει απλώσει τις ρίζες του.

Σημείο αναφοράς και οι βρύσες του χωριού όπου οι μαθητές παρουσιάζουν δρώμενο. Στη μικρού μήκους ταινία οι μαθητές φθάνουν μέχρι τις Μηλιές όπου οι Τσαγκαραδιώτες πήγαιναν με τα πόδια διανύοντας απόσταση διάρκειας πέντε ωρών για να πάρουν τον θρυλικό Μουτζούρη. Τα γυρίσματα φθάνουν μέχρι τον Μυλοπόταμο, τη διασημότερη ίσως παραλία του Πηλίου.

Την ταινία «ντύνει» μεταξύ άλλων μουσικά το τραγούδι «Σου μιλώ και κοκκινίζεις», για το οποίο οι μαθητές πήραν την άδεια του Διονύση Σαββόπουλου.

«Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που έγινε από τις δασκάλες του σχολείου, οι οποίες διέθεσαν χρόνο από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή για τη δημιουργία της ταινίας, προκειμένου να προσφέρουν στους μαθητές τους μια διαφορετική εμπειρία, τη δυνατότητα να μάθουν την ιστορία του τόπου τους, να δουν τι γίνεται πίσω από τις κάμερες, να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες και να πάρουν ερεθίσματα γύρω από τις τέχνες», σημείωσε η κ. Σαλταγιάννη.

Στο ντοκιμαντέρ λαμβάνουν μέρος οι μαθητές: Σαγίτα Αζιζάι, Ιωάννης Βασταρδής, Αλέξανδρος Καπετάνιος, Ευαγγελία Κρινάκη, Μάριος Κρινάκης, Αθανάσιος Καρκαλάς, Ειρήνη Λαμπαδάρη, Νταϊάνα Μέντα, Πολυξένη Μπαστούνη, Καϊμάκ Μπουνγκούρι, Σταυρούλα Πολυζώη, Αικατερίνη Ρηγάκη, Μαρία Ρούσσα, Αγγελική Τσέλα, Ερνίς Τσένγκα, Νικόλαος Χάδλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου