ΤΟΠΙΚΑ

Μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός στη Μαγνησία

μειώνεται-ο-μαθητικός-πληθυσμός-στη-μ-115369

Μείωση του μαθητικού πληθυσμού στη Μαγνησία κατά περίπου 50 παιδιά δείχνουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Μάλιστα, τα μηνύματα που έρχονται από τα δημοτικά κάνουν λόγο για δραματική συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού τα επόμενα χρόνια στο νομό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το παραπάνω έγινε χθες γνωστό, στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την κατανομή των μαθητών που φέτος ολοκληρώνουν το δημοτικό σχολείο και από το νέο σχολικό έτος θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία, ο μαθητικός πληθυσμός των γυμνασίων θα είναι από το νέο σχολικό έτος μειωμένος κατά 50 παιδιά, υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας παρατηρείται μικρή αύξηση του πληθυσμού κατά 20 μαθητές.

Η αύξηση αφορά στο «τόξο» των δυτικών συνοικιών του Βόλου και συγκεκριμένα στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, της Ν. Ιωνίας, των Αγίων Αναργύρων και της Νεάπολης. Στο πλαίσιο αυτό τα Γυμνάσια 4ο, 6ο και 10ο Βόλου και 3ο Ν. Ιωνίας φαίνεται ότι θα ενισχυθούν με ένα επιπλέον τμήμα.

Αντίθετα στο κέντρο και στις ανατολικές συνοικίες παρατηρείται μείωση των μαθητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλα κεντρικά γυμνάσια όπως το 1ο και το 3ο Βόλου οριακά θα διατηρήσουν τον αριθμό των τμημάτων τους. Σταθερά αναμένεται να είναι και τα δύο γυμνάσια στο συγκρότημα Μουρτζούκου. Η μείωση του πληθυσμού αναμένεται να έχει αντίκτυπο στον αριθμό των τμημάτων στο 2ο, 5ο και 8ο Γυμνάσιο Βόλου.

Μικρή μείωση του αριθμού των μαθητών καταγράφεται και στα Γυμνάσια Αλμυρού και Βελεστίνου και μεγαλύτερη στο Γυμνάσιο Μηλεών στο Πήλιο, κυρίως λόγω του… επαναπατρισμού αλλοδαπών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Στα νησιά δείχνει να υπάρχει σταθερότητα.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη και φέτος θα ισχύσει η σχολειοκεντρική κατανομή των μαθητών από τα δημοτικά στα γυμνάσια, αν και έγιναν κάποιες βελτιωτικές προτάσεις από τους διευθυντές, που θα εξεταστούν.

Η πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, σε κάθε περίπτωση πάντως ο διευθυντής θα ανακοινώσει τον αριθμό των τμημάτων σε κάθε Γυμνάσιο έως τις 29 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι και από το νέο έτος θα ισχύει –όπως και φέτος- η μεταφορά μαθητών με λεωφορεία από την Άλλη Μεριά προς το 8ο Γυμνάσιο, από την Αγία Παρασκευή προς το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και από τους Αγίους Αναργύρους προς το 10ο Γυμνάσιο Βόλου.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η κατανομή των μαθητών βασίζεται στο σχολειοκεντρικό σύστημα. Στόχος είναι αφενός η όσο το δυνατό πιο ομαλή μετάβαση των μαθητών από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στην επόμενη αλλά και να μπορούν τόσο οι οικογένειες όσο και τα ίδια τα σχολεία να προγραμματίζουν τη λειτουργία τους σε βάθος 12ετίας», σχολίασε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Προβληματισμός

Η κατανομή του μαθητικού πληθυσμού γίνεται με φόντο την υπουργική απόφαση για τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Κι αυτό γιατί ενώ μέχρι φέτος την κατανομή των μαθητών αποφάσιζε η εκάστοτε Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, από φέτος οι γονείς των μαθητών του δημοτικού θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις σε ποιο γυμνάσιο θέλουν να φοιτήσει το παιδί τους και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ισχύσουν οι δηλώσεις των γονέων ή η απόφαση κατανομής της εκάστοτε διεύθυνσης.

Επιπλέον για την έγκριση μιας μετεγγραφής το πράσινο φως δίνεται με προεδρικό διάταγμα μόνο από τον διευθυντή του σχολείου υποδοχής. Με την υπουργική απόφαση καλείται στη μετεγγραφή να συναινέσει και ο διευθυντής του σχολείου από το οποίο «φεύγει» ο μαθητής. Όμως το προεδρικό διάταγμα είναι ανώτερο της υπουργικής απόφασης και πάλι δημιουργείται σύγχυση για το τι θα ισχύσει τελικώς.

Ενταση

Στη χθεσινή σύσκεψη επικράτησε ένταση μεταξύ διευθυντών που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε συμπλοκή αν δεν επενέβαιναν οι ψυχραιμότεροι. Η κορύφωση της έντασης φαίνεται να οφείλεται σε κουβέντες που αντάλλαξαν οι δύο πρωταγωνιστές για τον… χρόνο ομιλίας που είχε ο καθένας. Το επεισόδιο έληξε σύντομα και η σύσκεψη συνεχίστηκε χωρίς άλλες λογομαχίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου