ΤΟΠΙΚΑ

Ζωή με… παρατάσεις για 22 άστεγες οικογένειες στον Βόλο

ζωή-με-παρατάσεις-για-22-άστεγες-οικογ-115784

Ζωή με… παρατάσεις για 22 άστεγες οικογένειες στον Βόλο που είναι ωφελούμενες του προγράμματος «Στέγαση κι Επανένταξη». Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» θα παραταθεί από τις 31 Μαρτίου του 2018 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019. Η παράταση θα γίνει με τροπολογία που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) και λοιπές διατάξεις».

Η παράταση του προγράμματος αφορά σε 1.000 ωφελούμενους, εκ των οποίων 22 στον Δήμο Βόλου, οι οποίοι βλέπουν τον εφιάλτη της αστεγίας να ζωντανεύει κάθε φορά που το πρόγραμμα οδεύει προς τη λήξη του. Μάλιστα το περασμένο φθινόπωρο, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας είχε κάνει παρέμβαση τόσο στο υπουργείο όσο και στους βουλευτές του νομού για την «τύχη» των ωφελούμενων και των οικογενειών τους με τη λήξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 με συνολικά 25 ωφελούμενους (11 γυναίκες και 14 άνδρες ηλικίας από 30 έως 55 ετών) στο σύνολό τους άνεργοι, με μηδενικά εισοδήματα και λευκό Ε9. Ωστόσο συνολικά ωφελούμενοι είναι περίπου 80 άτομα, που είναι τα μέλη των οικογενειών των δικαιούχων. Από αυτούς οι 25 (17 αγόρια και 8 κορίτσια) είναι κάτω των 18 ετών, και 5 είναι νέοι, 18 έως 22 ετών.

Κατά τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα είχαν εξασφαλισμένη δωρεάν στέγη, επίδομα για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και την αγορά τροφίμων και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, αλλά και μεροκάματο σε επιχειρήσεις όπου απασχολούνταν.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το 2017, αν και… ψαλιδισμένο. Πλέον παρέχεται επιδότηση μόνο για στέγαση και εργασία, όχι όμως για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ. Επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος θεωρούνται η κάλυψη του ενοικίου έως του ποσού των 180 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, έως 240 ευρώ για δύο ή περισσότερους ενήλικες και έως 280 ευρώ για οικογένειες, και η κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας έως του ποσού των 3.600 ευρώ. Επίσης, χρηματοδοτείται η εργασιακή επανένταξη, δηλαδή η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με την κάλυψη του κατώτατου βασικού μισθού, με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη), η δημιουργία επιχείρησης ή μικρής επιχειρηματικής μονάδας μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ συνολικά και η απασχόληση στον αγροτικό τομέα επίσης μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

Στα δύο χρόνια μόνο τρεις στάθηκαν στα πόδια τους

Ωστόσο από τον εφιάλτη της αστεγίας και της ανεργίας, κατάφεραν μέχρι στιγμής να ξεφύγουν μόλις δύο ωφελούμενοι του προγράμματος. Πρόκειται για έναν εργολάβο οικοδομών, που με την κατάρρευση του χώρου της οικοδομής βρέθηκε με χρέη και οδηγήθηκε στον δρόμο. Μπήκε στον ξενώνα αστέγων, από εκεί πέρασε στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και κατάφερε να ορθοποδήσει βρίσκοντας εργασία στην Αίγυπτο.

Κι ένας ακόμη ωφελούμενος του προγράμματος, επίσης πρώην φιλοξενούμενος στον ξενώνα αστέγων και στη συνέχεια του προγράμματος «Στέγαση κι Επανένταξη», κατάφερε να βρει δουλειά και να κάνει μία νέα αρχή στη Γερμανία.

Υπάρχει μία ακόμη περίπτωση ωφελούμενου που κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και έφυγε από το πρόγραμμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου