ΤΟΠΙΚΑ

Πλήρης χάρτης κτιριακών αναγκών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας

πλήρης-χάρτης-κτιριακών-αναγκών-σε-γυ-196133

Εναν πλήρη χάρτη με τις ανάγκες των σχολείων σε όλον τον νομό, κατάρτισε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ανάγκες για νέα κτίρια, αίθουσες διδασκαλίας, εκδηλώσεων και εργαστηρίων, περιλαμβάνονται στην έκθεση που έχει ήδη κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας και θα προωθηθεί και στους κατά τόπους δήμους του νομού, προκειμένου να θέσουν τις προτεραιότητές τους σε ζητήματα σχολικής στέγης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η «ιδέα» για την κατάρτιση του χάρτη των διδακτηριακών αναγκών, προέκυψε μετά από έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον διευθυντή Σωκράτη Σαβελίδη, σε αυτό το πλαίσιο ζητήθηκε από το σύνολο των σχολείων να καταγράψουν και να αναφέρουν τις ανάγκες τους.

Με βάση τις εκθέσεις των σχολείων, καταρτίστηκε ο χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται το σύνολο των ελλείψεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, η σημαντικότερη ανάγκη αφορά στην κατασκευή πέντε νέων διδακτηρίων για ισάριθμες σχολικές μονάδες.

Ζήτημα αιχμής για τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας είναι η κατασκευή διδακτηρίου στο οικόπεδο του ΕΦΚΑ πίσω από το κτίριο Αποστόλου, προκειμένου εκεί να στεγαστεί το 5ο Γυμνάσιο Βόλου και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο Καρτάλειο Διδακτήριο. Η προοπτική πλέον είναι θετική, δεδομένου μάλιστα ότι ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ είχε εκφραστεί θετικά σε συνάντηση με τους διευθυντές του Καρτάλειου Διδακτηρίου, για την ανταλλαγή του οικοπέδου με οικόπεδο του Δήμου Βόλου.

Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η κατασκευή νέου διδακτηρίου για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, που μοιράζεται σε τέσσερις διαφορετικές πτέρυγες στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Υπάρχει οικόπεδο χαρακτηρισμένο ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων από τον πρώην Δήμο Αισωνίας στην περιοχή του Διμηνίου, πίσω από το 10ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου μπορεί εκτός από γυμναστήριο να αναγερθεί και κτίριο για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο.

Στις προτεραιότητες είναι επίσης η δημιουργία εργαστηριακών εγκαταστάσεων για το ΕΠΑΛ Σκοπέλου που συστεγάζεται με το Γενικό Λύκειο του νησιού, η δημιουργία νέου κτιρίου για το Γυμνάσιο Σκιάθου που ασφυκτιά μαζί με το Γενικό Λύκειο, αλλά και η δημιουργία νέας πτέρυγας διδακτηρίου 13 αιθουσών στο Παγκύπριο Διδακτήριο, που χρειάζεται το 1ο ΓΕΛ Βόλου, καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες είναι τύπου προκάτ, με ανεπαρκή θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Αίθουσες, εργαστήρια, τουαλέτες

Τα νέα κτίρια δεν είναι οι μόνες ανάγκες. Υπάρχουν ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας, εκδηλώσεων, εργαστήρια που σε ορισμένες περιπτώσεις όπου παρατηρείται αύξηση του μαθητικού δυναμικού, είναι επιτακτικές:

Συγκεκριμένα, προσθήκη νέων αιθουσών χρειάζονται το Μουσικό Σχολείο Βόλου (4 αίθουσες), το συγκρότημα που συστεγάζει το 3ο Γυμνάσιο, το 3ο ΓΕΛ και το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου (4 αίθουσες),το συγκρότημα του 4ου Γυμνασίου και του 4ου ΓΕΛ Βόλου (3 αίθουσες), το ΓΕΛ Αλμυρού (2 αίθουσες), το 10ο Γυμνάσιο Βόλου (3 αίθουσες), το ΓΕΛ Αγριάς (3 αίθουσες), το συγκρότημα που συστεγάζει το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας (2 αίθουσες), το συγκρότημα του 7ου Γυμνασίου, του 9ου Γυμνασίου και του 6ου ΓΕΛ Βόλου (11 αίθουσες), το συγκρότημα του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου (1 αίθουσα), το 5ο ΓΕΛ Βόλου (3 αίθουσες), το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας (3 αίθουσες), το συγκρότημα που συστεγάζει το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας (2 αίθουσες) και το Γυμνάσιο Σκοπέλου (1 αίθουσα).

Ανάγκες σε υποδομές και αίθουσες σχολικών εργαστηρίων, αφορούν στο 1ο Ε.Κ. Αλμυρού (2 εργαστήρια), το ΕΠΑΛ Αγριάς (1 εργαστήριο Γεωπονίας), το συγκρότημα που συστεγάζει το 1ο ΕΠΑΛ, το 4ο ΕΠΑΛ και το 2Ο Ε.Κ. Ν. Ιωνίας (4 αίθουσες εργαστηρίων: 2 αισθητικής, 1 φωτογραφίας και 1 γραφικών τεχνών), το συγκρότημα του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ζαγοράς (εργαστήριο φυσικών επιστημών), το 8ο Γυμνάσιο Βόλου (εργαστήριο πληροφορικής), το 7ο Γυμνάσιο Βόλου (εργαστήριο φυσικών επιστημών και εργαστήριο τεχνολογίας), το οποίο συστεγάζεται με το 9ο Γυμνάσιο και το 6ο ΓΕΛ Βόλου και το Γυμνάσιο Σκοπέλου (εργαστήριο φυσικών επιστημών).

Η κατασκευή κλειστών σχολικών γυμναστηρίων, προκειμένου να υλοποιείται απρόσκοπτα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και να αναπτύσσονται αθλητικές δραστηριότητες, κρίνεται αναγκαία τόσο σε ορεινούς δήμους, όπου το μεγαλύτερο διάστημα της σχολικής χρονιάς βρέχει και χιονίζει, όσο και στα πεδινά, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδρούν έντονα ανασταλτικά στα παραπάνω. Η κατασκευή κλειστών σχολικών γυμναστηρίων είναι αναγκαία στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου, στο συγκρότημα που συστεγάζει το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Τσαγκαράδας, στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, στο 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού και στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου, το οποίο συστεγάζεται με το 9ο Γυμνάσιο και το 6 ΓΕΛ Βόλου.

Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων είναι απαραίτητο να προστεθούν στο συγκρότημα του 1ου ΓΕΛ και 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, στο ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου, το οποίο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου, ενώ το ΓΕΛ Σκοπέλου χρειάζεται μία αίθουσα-μουσείο προκειμένου να συντηρηθούν και να προσελκύσουν επισκέπτες τα ιστορικά αρχεία και τα παλαίτυπα βιβλία που διασώζονται στο σχολείο, καθώς επίσης μία αίθουσα εκδηλώσεων.

Εκτός αυτού, προσθήκη αίθουσας σχολικών εκδηλώσεων χρειάζονται αρκετές σχολικές μονάδες, καθώς ελλείψει αυτής, είτε αδυνατούν να διοργανώσουν σχολικές εκδηλώσεις, είτε τις πραγματοποιούν στους σχολικούς διαδρόμους. Η εν λόγω ανάγκη αφορά το συγκρότημα που συστεγάζει το 1ο ΕΠΑΛ, το 4ο ΕΠΑΛ και το 2Ο Ε.Κ. Ν. Ιωνίας, το συγκρότημα που συστεγάζει το ΕΕΕΕΚ Βόλου και το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το 5ο ΓΕΛ Βόλου, το συγκρότημα του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Βελεστίνου, το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, το συγκρότημα του 7ου Γυμνασίου, του 9ου Γυμνάσιου και του 6ου ΓΕΛ Βόλου και το Γυμνάσιο Σκοπέλου.

Τέλος, επιτακτική είναι η ανάγκη κατασκευής τουαλετών στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν αναγκαστικά τις υπάρχουσες παλιές και φθαρμένες τουαλέτες του συστεγαζόμενου 2ου ΓΕΛ Βόλου και στο Γυμνάσιο Σκοπέλου, όπου χρησιμοποιείται ως κοινό WC για εκπαιδευτικούς και μαθητές ακατάλληλος κτιριακά και υγειονομικά εξωτερικός χώρος πρώην αποδυτηρίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου