ΤΟΠΙΚΑ

Υπαίθριο μουσείο τέχνης ο Βόλος

υπαίθριο-μουσείο-τέχνης-ο-βόλος-197766

Ενα υπαίθριο… μουσείο τέχνης που περιλαμβάνει 37 τοιχογραφίες καλλιτεχνών που με την έμπνευσή τους «έσπασαν» την ομοιομορφία του γκρίζου στην πόλη, έχει δημιουργηθεί την τελευταία 15ετία στον Βόλο. Από το 2002 η ομάδα Urbanact δίνει χρώμα στην πόλη με τις δημόσιες τοιχογραφίες που δημιουργεί και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε έναν πρωτότυπο χάρτη δημοσίων τοιχογραφιών, που εκδόθηκε με χορηγία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Urbanact map είναι ο πρώτος χάρτης δημοσίων τοιχογραφιών που εκδίδεται στη χώρα, ενώ σύμφωνα με τον συντονιστή της ομάδας, Κυριάκο Ιωσηφίδη, στόχος είναι να ακολουθήσουν κι άλλοι χάρτες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου υπάρχουν -μετά τον Βόλο- οι περισσότερες δημόσιες τοιχογραφίες της ομάδας.

Με τη βοήθεια του χάρτη (ο οποίος είναι στα αγγλικά και θα διανέμεται δωρεάν από κεντρικά σημεία της πόλης, σταθμούς και ταξιδιωτικά γραφεία, βιβλιοθήκες και φορείς) οι επισκέπτες του Βόλου και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν μια διαφορετική διαδρομή μέσα στην πόλη: ανάμεσα σε δημόσιες τοιχογραφίες που υπάρχουν σε 37 διαφορετικά σημεία στην πόλη.

Η ξενάγηση στο υπαίθριο μουσείο τέχνης ξεκινά από το Σιλό στο Λιμάνι του Βόλου και εξελίσσεται ως εξής: στο Βασδέκειο Αθλητικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου (Πολυμέρη – Τρικούπη), στο χωριό της Μακρινίτσας, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Μακρινίτσης 29), στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Παγασών και Αναλήψεως), στη συνοικία Παλιά (στην οδό Πυράσσου) σε τρία σημεία, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στον Υπεραστικό Σταθμό των ΚΤΕΛ Μαγνησίας, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στο πάρκινγκ του Ο.Λ.Β. στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού, στο Κολυμβητήριο Βόλου, στον ΟΣΕ, στην Αναπαύσεως 63, στην οδό Τσιγάντε, στο ΕΕΕΚ Βόλου, στα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, στην οδό Προύσσης, στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου, στην οδό Αλοννήσου στη συμβολή της με Ερμού, στην οδό Βαλαωρίτου στη Ν. Ιωνία, στο κτίριο της Βαμβακουργίας, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, στη Λεωφόρου Ειρήνης και Προύσσης, στην περιοχή Κουφόβουνο, στην οδό Θησέως και στον Ξηρόκαμπο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωσηφίδης, στόχος είναι ο χάρτης να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, καταγράφοντας και νέα σημεία με έργα τέχνης.

Ηδη, η ομάδα επί 15 χρόνια, από το 2002 έως και το 2017, ομορφαίνει με τοιχογραφίες την πόλη και σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, το έργο θα συνεχιστεί και το 2018 με τρία προγράμματα: το city call 2 με το οποίο καλούνται δημότες να… προσφέρουν επιφάνειες τοίχων για να γίνουν τοιχογραφίες, μία μεγάλη παρέμβαση σε κεντρικό σημείο της πόλης, αλλά και με τοιχογραφίες έμπνευση της ομάδας των οκτώ καλλιτεχνών.

Η τέχνη του graffiti έχει τύχει θερμής υποδοχής στον Βόλο. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τον αριθμό των τοιχογραφιών που ήδη κοσμούν την πόλη, αλλά και από τις προτάσεις που υπάρχουν διαρκώς στην ομάδα να δημιουργήσει. Μεταξύ των αιτημάτων και 30 αιτήματα πολιτών που προσφέρουν υπαίθριους… καμβάδες, για να γεμίσουν με χρώματα και σχέδια από την ομάδα της Urbanact.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου