«Χειμερινός εφιάλτης»

χειμερινός-εφιάλτης-238271

Χαρακτηρίζεται χειμερινός… εφιάλτης. Και δεν είναι τυχαίο, καθώς τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια κάνει την εμφάνισή του με την πτώση της θερμοκρασίας. Πρόκειται για την αιθαλομίχλη που προκαλείται από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από μικροσωματίδια, και αποδίδεται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες που… παίρνουν «φωτιά» για να ζεστάνουν σπιτικά, που δεν τους φθάνουν τα χρήματα για να γεμίσουν τις δεξαμενές με πετρέλαιο. Του επονομαζόμενου και μαύρου χρυσού, που σε αντίθεση με τους μισθούς ακολουθεί την ανιούσα.

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού στην ατμόσφαιρα που πολλές φορές γίνεται αποπνικτική.

Και η επιστημονική κοινότητα έχει χτυπήσει πολλά… καμπανάκια. Τόσο για τις άμεσες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία (εξάρσεις άσθματος, καρδιαγγειακών κ.ά.) όσο και για ενδεχόμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις. Οι γιατροί λένε ότι από τη στιγμή που παύει να είναι συμβάν και εξελίσσεται σε φαινόμενο που επαναλαμβάνεται, δρα αθροιστικά σε βάρος της υγείας του ανθρώπου.

Τι βήματα όμως έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του; Ούτε καν συστηματική καταγραφή του φαινομένου, προκειμένου να υπάρξουν δεδομένα και να ξεκινήσει από κάπου να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Τα τελευταία χρόνια το δίκτυο των σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, στις θέσεις Παπαστράτου, Πεδίον Αρεως και Φυτόκου, βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ένα μικρό κονδύλι στερεί την πόλη από την ύπαρξη ενός σημαντικού δικτύου που έκανε καταγραφές του προβλήματος και παρείχε άμεση ενημέρωση στον δημότη.

Επί σειρά ετών δεν λειτουργεί ούτε ο σταθμός της ΔΕΥΑΜΒ κι ούτε φαίνεται κάτι στον ορίζοντα.

Ο μοναδικός σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχει είναι αυτός της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Που όμως ούτε αρκεί για να δώσει την εικόνα του προβλήματος στην πόλη, ούτε παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο.

Στην πόλη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο δίκτυο σταθμών, πιστοποιημένων, μέσω του οποίου θα συλλέγονται δεδομένα, θα παρακολουθείται το φαινόμενο και πάνω απ’ όλα θα παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς φωτοβολίδες…

Και οι συναρμόδιοι φορείς πρέπει κάποια στιγμή να λάβουν σοβαρά υπόψη τον ρόλο τους στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι άλλωστε ο αέρας που όλοι αναπνέουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου