ΤΟΠΙΚΑ

Το πόρισμα της έκθεσης αυτοψίας για την έκρηξη στην Πορταριά

το-πόρισμα-της-έκθεσης-αυτοψίας-για-τη-267997

Σαρωτικοί έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξεκινούν από σήμερα στην Πορταριά και ευρύτερα από μηχανικούς- υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Βόλου, στον απόηχο της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε σε ταβέρνα απέναντι από το πρώην Δημαρχείο, εξαιτίας διαρροής προπανίου. Η εντολή προς την υπηρεσία δόθηκε από το γραφείο Δημάρχου, και από σήμερα, με την ολοκλήρωση των αυτοψιών, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι. «Οι αυθαιρεσίες πρέπει να λάβουν τέλος», διεμήνυσε σε δηλώσεις του χθες το πρωί, ο αιρετός δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ηταν θέλημα Θεού που δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν βιώνουμε σήμερα μια μεγάλη τραγωδία. Στις 99 από τις 100 φορές που θα συμβεί κάτι τέτοιο θα είχαμε θύματα. Θεωρώ ότι η όλη κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στην Πορταριά, αλλά και στην Μακρινίτσα και σε άλλες περιοχές του Πηλίου είναι τριτοκοσμική, σε ό,τι αφορά τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι πολίτες που μένουν εκεί αλλά και οι επιχειρηματίες, λες και είναι ένα δικό τους καπετανάτο. Λες και είναι δικός τους χώρος και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα. Και εμείς έχουμε έρθει σε σύγκρουση επανειλημμένως με αυτούς τους περίεργους τύπους και για το θέμα των νερών και για τις αποχετεύσεις και για άλλα θέματα, όπως για την πλατεία και πώς θα τη χρησιμοποιούν. Ευτυχώς λοιπόν δεν θρηνήσαμε θύματα», ανέφερε ο κ. Μπέος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα. «Οι υπηρεσίες διενεργούν ελέγχους για την ασφάλεια των πολιτών. Θα τηρηθεί η νομιμότητα παντού και αν χρειαστεί θα κλείσουν επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας. Αυτή είναι η εντολή, αυτή είναι η επιστολή που εστάλη από το γραφείο δημάρχου προς τις υπηρεσίες», διεμήνυσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εγκατάσταση «λειτουργούσε 100% παράνομα και μεγάλες ευθύνες έχουν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Βόλου, γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και έχουν ευθύνες που δεν ελέγξανε πώς λειτουργούσε αυτό το μαγαζί που είναι και αυθαίρετο σύμφωνα με την έκθεση που έφτασε στα χέρια μας. Είναι αδιανόητο. Θα πρέπει οι υπηρεσίες πλέον να διενεργούν πιο εντατικούς ελέγχους για την ασφάλεια των πολιτών και της ευρύτερης περιοχής. Τέρμα οι αυθαιρεσίες».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πορταριάς, Νίκο Ρηγώνη, τον οποίο η δημοτική αρχή κάλεσε να παραιτηθεί με φόντο το συμβάν στο κατάστημα ιδιοκτησίας του, ο κ. Μπέος, έκανε γνωστό ότι χθες υπέβαλλε τελικώς την παραίτησή του.

«Η σημερινή δημοτική αρχή τον συγκεκριμένο άνθρωπο – επιχειρηματία πριν από ενάμιση χρόνο περίπου τον είχε θέσει εκτός δημοτικής ομάδας. Γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις μας και την ανακοίνωση που είχαμε βγάλει, αλλά και πάλι μας εξέπληξε δυσάρεστα -και ας μην είχαμε άριστες σχέσεις- η όλη αυτή κατάσταση. Η ανακοίνωση που βγάλαμε είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα (σ.σ. χθες) να παραιτηθεί. Τουλάχιστον έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, να αφήσει την θέση και τη γωνία ήσυχη και να αναλάβει ένας άνθρωπος που θα μπορέσει να δώσει λύσεις και να βοηθήσει την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

Το πόρισμα της έκθεσης αυτοψίας

Χθες και προχθές, τέσσερις έμπειροι πολιτικοί μηχανικοί της Διεύθυνσης Δόμησης, οι δύο από αυτούς με εμπειρία άνω των 30 ετών, προχώρησαν σε αυτοψία, στο ίδιο το κατάστημα από το οποίο προήλθε η ισχυρή έκρηξη και χθες στα όμορα καταστήματα, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θανάση Σταυρίδη και βάσει του πορίσματος για την ταβέρνα από την οποία προήλθε η έκρηξη, διαπιστώθηκαν τα εξής: στο νότιο τμήμα έχει καταρρεύσει η πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως και η πλάκα της οροφής του υπογείου. Στη νοτιοδυτική όψη του κτιρίου, στο ισόγειο, έχουν αποκολληθεί και καταρρεύσει οι εξωτερικοί τοίχοι και στον α’ όροφο έχουν αποκολληθεί τα επιχρίσματα και έχουν προκληθεί ρωγμές στους τοίχους. Τα ξύλινα στέγαστρα έχουν παραμορφωθεί κι είναι ετοιμόρροπα.

Η υπηρεσία διέκρινε στατική και δομική επικινδυνότητα και δόθηκε εντολή για τον άμεσο αποκλεισμό του χώρου, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταυρίδης, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προχωρήσει σε καθαρισμό του χώρου από μπάζα ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες να κάνουν και νέο έλεγχο. Επίσης θα πρέπει να αποξηλωθούν οι εναπομείναντες τοίχοι και απαγορεύεται η χρήση του καταστήματος για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν από μηχανικό που θα ορίσει ο ιδιοκτήτης και να προσκομίσει τεχνική έκθεση για τις εργασίες που έκανε.

Μάλιστα, αν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών ο χώρος δεν έχει καθαριστεί από τα μπάζα, προβλέπεται ποινική δίωξη του υπόχρεου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου