ΤΟΠΙΚΑ

Εντάσεις για την ΕΡΓΗΛ

εντάσεις-για-την-εργηλ-271291

Από εντάσεις οι οποίες δεν παραπέμπουν στην επιθυμητή συσπείρωση της πόλης απέναντι στην ΕΡΓΗΛ που ετοιμάζει ασφαλιστικά μέτρα και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να εισπράξει ποσό 11 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Στο μόνο που συμφώνησαν οι παρατάξεις, κατόπιν πρότασης του εκτελούντα χρέη δημάρχου Βόλου, Θάνου Θεοδώρου, ήταν να συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, στη μία το μεσημέρι, προκειμένου να έχουν αναλυτική ενημέρωση γύρω από την υπόθεση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Δύναμης Βόλου, Τέλη Δουλόπουλου, ο οποίος ζήτησε ειδική συνεδρίαση του οργάνου για να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα.

Απαντώντας στο αίτημα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Θεοδώρου, αντιπρότεινε την πραγματοποίηση κλειστής συνάντησης μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και ενός εκπροσώπου των ανεξαρτήτων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις. «Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ είναι μία βόμβα που παραλάβαμε το 2014 και καταφέραμε να κερδίσουμε τρία χρόνια για να μην μπορέσει η εταιρεία να ορμήσει και να αδειάσει τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, που είναι ταμεία των πολιτών. Ο χειρισμός του θέματος απαιτεί σοβαρότητα. Οι νομικές μάχες συνεχίζονται και υπάρχουν όπλα, για τα οποία όμως δεν μπορούμε να ενημερώσουμε τους δημοτικούς συμβούλους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι συνεδριάσεις του οποίου είναι ανοιχτές. Είμαι αισιόδοξος ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα υποστεί δυσάρεστες επιπτώσεις. Θέλω να καλέσω όλες τις παρατάξεις να αφήσουμε πίσω λάθη και εγκληματικές παραλείψεις διοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών και να συσπειρωθούμε. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός και να μη φύγει από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ ούτε ένα ευρώ. Η μάχη θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες και πρέπει να υπάρχει αρραγές μέτωπο παρατάξεων, φορέων και πολιτών», είπε ο κ. Θεοδώρου χαρακτηρίζοντας άδικη την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. «Να μην ξεχνάμε ότι συνάδελφοί τους ευθύνονται για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν την υπόθεση σε αυτό το σημείο», ανέφερε.

Αίτημα του ανεξάρτητου συμβούλου Θεολόγου Διαμαντένια για παραπάνω του ενός εκπροσώπους των ανεξαρτήτων στη συνάντηση, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Θεοδώρου.

Θ. Θεοδώρου: Όταν θέλετε να κάνετε κάποια καταγγελία, ξέρετε να συνεργάζεστε όλοι μαζί.

Απ. Μαλαματίνης: Τότε ταιριάζετε τις κουκούλες σας.

Θεολ. Διαμαντένιας: Τι είναι αυτά που λέτε; Ποιες κουκούλες; Σαν δεν ντρέπεστε. Να γραφτεί αυτό στα πρακτικά.

«Οι έξι είναι ομάδα», διαμαρτυρήθηκε και ο Νίκος Χαυτούρας, ζητώντας επιπλέον εκπροσώπους των ανεξαρτήτων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, ζήτησε έκθεση με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, αντίγραφο της δικογραφίας και επιπλέον να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις περαιτέρω κινήσεις.

Τα αίτημα της ειδικής συνεδρίασης υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Φώτης Λαμπρινίδης, τονίζοντας ότι «από την ΕΡΓΗΛ κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ επί ημερών σας».

Υπέρ της συσπείρωσης τάχθηκε ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, αρχής γενομένης από τη συνάντηση της Πέμπτης. Όπως είπε, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέφρασε τη θέση του ότι «δεν οφείλει η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ για το έργο που δεν έκανε».

«Τόσα χρόνια, τέτοια βραδυφλεγής βόμβα στα χέρια μας δεν έχει ξαναϋπάρξει. Η ΕΡΓΗΛ είναι εχθρός της πόλης και δεν πρέπει να την αφήσουμε να οδηγήσει τη ΔΕΥΑΜΒ σε κατάρρευση», είπε ο κ. Δουλόπουλος.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος, Απ. Γαλάτης, αμφισβήτησε την εχεμύθεια των επικεφαλής των παρατάξεων. «Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης, πλην ελαχίστων. Ποιος μου λέει ότι την επόμενη ώρα δεν θα μάθει η ΕΡΓΗΛ τα όσα θα πούμε;», είπε, προκαλώντας την αντίδραση του επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλη Νάνου: «Εάν υιοθετείται αυτή η άποψη από τη δημοτική αρχή, δεν έχει νόημα να έρθουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα ένταση επικράτησε όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μουλάς, επιτέθηκε στον δημοτικό σύμβουλο της Επιλογής Ευθύνης, Φώτη Λαμπρινίδη, για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στο σημείο επενέβη ο κ. Θεοδώρου: «Εχουμε μεγάλη διαφορά, κύριε Λαμπρινίδη. Εσείς είστε το παλιό, που αλλάζατε θέσεις και με θεατρινισμούς και κόλπα προσπαθείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις ότι είστε υπέρ της διαβούλευσης, δημιουργείτε όμως ένταση. Απευθύνω έκκληση ξανά να πέσουν οι τόνοι και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων», είπε.

Οι «Μαζί για τον Βόλο»

Με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ που έφερε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα ο αιρετός Δήμαρχος Αχ. Μπέος, η δημοτική κίνηση «Μαζί για τον Βόλο» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η θέση μας είναι καθαρή. Θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ, έχει σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης. Αυτά είναι ο εντοπισμός του πραγματικού έργου που υλοποιήθηκε, από την επιτροπή παραλαβής, την επιτροπή διαπίστωσης αποκλίσεων και την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα έχει κατατεθεί η σωστή αγωγή, που η καλή της έκβαση θα απαλλάξει την ΔΕΥΑΜΒ και τους πολίτες από κάθε συνέπεια.

Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς και θα πρέπει να κατανοήσουν οι παροικούντες την πλατεία Ρήγα Φεραίου, ότι η αντιπαλότητα με το ΤΕΕ και η εκδίωξή του από το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, οι άθλιες συμπεριφορές και οι προπηλακισμοί απέναντι στις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου, η μικροπολιτική και οι μυστικοπαθείς διαδικασίες πίσω από επτασφράγιστες θύρες, πουθενά δεν οδηγούν, απλώς αδυνατίζουν τις δυνατότητες της πόλης και είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών.

Με αφορμή δε την υπόθεση αυτή, από ορισμένες πλευρές εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ. Στην πραγματικότητα, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΥΑΜΒ και γενικά των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης της χώρας προστατεύεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, και μάλιστα η προστασία αυτή έγινε απόλυτα αποτελεσματική με τον πρόσφατο νόμο 4483/2017 για τους ΟΤΑ, όπου για τη διαφοροποίηση της μορφής των ΔΕΥΑ απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 3/4 του Δημοτικού Συμβουλίου και πράξη του συντονιστή της Αποκεντρωμένης

Η πόλη είναι ενωμένη απέναντι στις ορέξεις της ΕΡΓΗΛ. Το ερώτημα είναι αν η δημοτική αρχή μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε αυτό το μέτωπο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου