Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-273920

«Η φύση δεν είναι αλάνθαστη»

Με δάκρυα στα μάτια, εκπρόσωποι της τρανς κοινότητας στη χώρα υποδέχθηκαν, την εβδομάδα που πέρασε, την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου. Ενός νομοσχεδίου, που δίχασε τον πολιτικό -κι όχι μόνο- κόσμο.

Θα έπρεπε όμως να διχάζει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού; Γιατί, επί της ουσίας, περί αυτού πρόκειται.

Χωρίς να υπάρχει καμία διάθεση εξομοίωσης καταστάσεων και επιλογών, ας σκεφτούμε το εξής απλό: ένα παιδί γεννιέται. Και αν είναι υγιές και φυσιολογικό, όλα πάνε καλά για την οικογένεια. Τι γίνεται όμως αν αυτό το παιδί γεννηθεί με μια δυσμορφία τέτοιου βαθμού που ενδεχομένως να το βάλει σε ψυχολογικές περιπέτειες κατά την ανάπτυξή του; Εχει δικαίωμα να ζητήσει ιατρική επέμβαση για να διορθώσει το ελάττωμα και να νιώθει όμορφα μέσα στο σώμα του;

Τι γίνεται όταν για παράδειγμα γεννιούνται σιαμαία; Δεν επεμβαίνει ο γιατρός για τον διαχωρισμό τους;

Η φύση είναι σοφή… Είναι όμως αλάνθαστη;

Τα τρανς παιδιά γεννιούνται με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά νιώθουν όμως διαφορετικά με το σώμα τους. Μπερδεύονται… Και πονούν. Γιατί όταν άλλο νιώθεις κι άλλο είσαι, σίγουρα υπάρχει αντίκτυπος όχι μόνο στην ψυχολογία σου, αλλά σε ολόκληρη τη ζωή σου.

Μεγαλώνοντας, κι αν καταφέρουν να ξεπεράσουν το βασανιστικό στάδιο του αυτοπροσδιορισμού, έρχονται αντιμέτωποι με την κοινωνία. Μια κοινωνία που μαστίζεται από ταμπού και που δεν δέχεται για παράδειγμα να απασχολεί ένα άτομο με εμφάνιση που δεν συνάδει με τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Και τι γίνεται όταν αυτό το άτομο δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει οικονομικά την επέμβαση αλλαγής φύλου, η οποία και δεν καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία; Καταδικάζεται στην ανεργία, στην περιθωριοποίηση ή -ακόμη χειρότερα- στην εκπόρνευση.

Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου ήρθε ουσιαστικά να προστατέψει τα τρανς άτομα και να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, προκειμένου να διεκδικήσουν από τη ζωή όσα δικαιούνται με ίσους όρους και πάνω απ’ όλα σεβασμό στην ιδιωτικότητά τους.

Συγκλονιστική η εξομολόγηση της Αντόρα Σουάρες την περασμένη Κυριακή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα όσα ίσχυαν έως και χθες ως προς την αλλαγή ταυτότητας φύλου: «Το κράτος το κάνει πολύ δύσκολο. Σου λέει πήγαινε εκπορνεύσου για να μπορέσεις (οικονομικά) να διορθώσεις κάτι που η φύση έκανε λάθος και να μπορέσεις να είσαι ευτυχισμένη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου