ΤΟΠΙΚΑ

Απολαμβάνουν τη χαρά του μπάνιου

απολαμβάνουν-τη-χαρά-του-μπάνιου-370141

Τη χαρά του μπάνιου στη θάλασσα μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι από χθες το πρωί, άτομα με κινητικές αναπηρίες. Το Seatrack, ο ειδικός μηχανισμός που επιτρέπει την αυτόνομη είσοδο ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, επισκευάστηκε και χθες το πρωί τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στην παραλία του Αναύρου.

Το μηχάνημα είχε βγει εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα λόγω βλάβης. Ήταν η δεύτερη βλάβη που παρουσίασε μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Είχε κοπεί το συρματόσχοινο και μάλιστα εν ώρα χρήσης του μηχανήματος από μέλος του σωματείου κινητικά αναπήρων «Ιππόκαμπος» που μόλις είχε ολοκληρώσει το μπάνιο του και έβγαινε.

Το Seatrack, μολονότι είναι ο μοναδικός τρόπος αυτόνομης εισόδου των κινητικά αναπήρων στη θάλασσα, έχει δυστυχώς καταστεί «παιχνίδι» για παιδιά που ανεβαίνουν πάνω του και παίζουν, με την ανοχή των γονιών τους, που μάλιστα δεν συμμορφώνονται ούτε στις υποδείξεις του ναυαγοσώστη του Αναύρου.

Ο ναυαγοσώστης του Αναύρου που βρίσκεται καθημερινά στην παραλία από τις 10:30 το πρωί έως και τις 5:30 το απόγευμα, έχει καταντήσει… αστυνομικός για το Seatrack. Οι παρατηρήσεις του όμως σε γονείς και παιδιά, προκειμένου να μην ανεβαίνουν πάνω και παίζουν, πολλές φορές… αγνοούνται.

Άτομα με κινητικές αναπηρίες στερήθηκαν το μπάνιο τους για πέντε μέρες.

Με απόφαση της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, από την 1η Αυγούστου στην πλαζ του Αναύρου υπάρχει φύλακας για το μηχάνημα. Βρίσκεται στην παραλία από τις 5:30 το απόγευμα και μετά, οπότε και φεύγει ο ναυαγοσώστης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνονται ζημιές και βανδαλισμοί.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, με ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση για την προστασία του Seatrack: «Παρακαλούνται οι υπόλοιποι λουόμενοι να μη χρησιμοποιούν το Seatrack μιας και προορίζεται για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και η άσκοπη χρήση του προκαλεί βλάβες στο σύστημα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πρόσβαση στην παραλία των συμπολιτών μας που το χρειάζονται».

Το πρωτοποριακό σύστημα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχή της διαδρομής ο χρήστης κατευθύνεται μόνος του, με τη βοήθεια του αμαξιδίου του. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης. Στα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν τη διάταξη ως καινοτόμα είναι ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στο σημείο που τοποθετείται, καθώς και ο μη μόνιμος χαρακτήρας της διάταξης τύπου ράμπας, όταν αυτή εγκατασταθεί. Τέλος δίνεται η δυνατότητα χρήσης της διάταξης από τον χρήστη, χωρίς να απαιτείται καμία βοήθεια από δεύτερο άτομο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου