ΤΟΠΙΚΑ

Εξήντα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑ.Λ. της Μαγνησίας

εξήντα-ολιγομελή-τμήματα-στα-επα-λ-της-370187

Στα 60 ανέρχονται τα ολιγομελή τμήματα στα Επαγγελματικά Λύκεια της Μαγνησίας, η λειτουργία των οποίων είναι «στον αέρα» από τη νέα σχολική χρονιά. Πρόκειται για τμήματα σε τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ που δεν συμπληρώνουν τον ελάχιστον απαιτούμενο αριθμό για να λειτουργήσουν και βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι μαθητές που έχουν δηλώσει επιθυμία εγγραφής στα συγκεκριμένα τμήματα δεν γνωρίζουν από τον Σεπτέμβριο αν θα μπορέσουν να φοιτήσουν στους τομείς και τις ειδικότητες που επιθυμούν σε συγκεκριμένο ΕΠΑΛ ή αν θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν ΕΠΑΛ είτε να αλλάξουν ειδικότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στάλθηκε αίτημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για την έγκριση 60 ολιγομελών τμημάτων στα επαγγελματικά λύκεια της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με την καταγραφή, υπάρχουν 8 ολιγομελή στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 8 στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, 2 στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 4 στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 22 στο 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 5 στο ΕΠΑΛ Αγριάς, 2 στο ΕΠΑΛ Αλμυρού, 6 στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου και 3 στο ΕΠΑΛ Σκοπέλου.

Στο κέντρο του Βόλου για παράδειγμα, τα τμήματα για να μη χαρακτηριστούν ολιγομελή, και άρα να μην κινδυνεύσουν είτε να συγχωνευτούν είτε να μη λειτουργήσουν, θα πρέπει να έχουν ελάχιστο αριθμό 10 μαθητών για τη Γ΄ Λυκείου, 13 για τη Β’ τάξη και 15 μαθητών για την Α’ Λυκείου.

Έως και χθες κανείς δεν γνώριζε την… τύχη αυτών των τμημάτων. Οι εγγραφές επιτρέπονται μόνο στα ολιγομελή που έχουν αριθμό μαθητών κάτω από το 20% που προβλέπει ο νόμος. Σε όσα έχουν λιγότερους μαθητές δεν επιτρέπονται οι εγγραφές.

Τρία είναι τα σενάρια: είτε να εγκριθούν, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, είτε να συνενωθούν τμήματα των ΕΠΑΛ με ίδιες ειδικότητες, είτε να μη λειτουργήσουν καθόλου συγκεκριμένες ειδικότητες.

Το τοπίο είναι θολό και αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στις διευθύνσεις των σχολείων που οργανώνονται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Μαθητές και γονείς αγωνιούν τι θα γίνει από Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γονιού που τηλεφωνεί καθημερινά σε ΕΠΑΛ του νομού αναζητώντας τυχόν εξελίξεις για τα ολιγομελή και συμβουλές μήπως τελικώς θα πρέπει να εγγράψει το παιδί του σε άλλο σχολείο ή ειδικότητα για να μη βρεθούν εξ απροόπτου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου