ΤΟΠΙΚΑ

23 εκατ. ευρώ χρωστούν οι Βολιώτες στον Δήμο

23-εκατ-ευρώ-χρωστούν-οι-βολιώτες-στον-δ-371814

Ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ χρωστούν οι Βολιώτες στα δημοτικά ταμεία! Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές πολιτών που αφορούν σε δημοτικό φόρο, τέλη ακίνητης περιουσίας, πολεοδομικά, μισθώματα από προηγούμενα έτη, ακόμη και 20ετίας, αλλά και οφειλές της τελευταίας πενταετίας, όπως είναι τα τέλη κοινόχρηστων χώρων αλλά και τα τέλη καθαριότητας που εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το ποσό των οφειλών δημοτών του ενιαίου Δήμου Βόλου προς τα δημοτικά ταμεία δεν είναι διόλου… ευκαταφρόνητο. Και η Οικονομική Υπηρεσία δέχεται πιέσεις από το υπουργείο για τη μείωσή του, μέσα από την είσπραξη των χρεών των δημοτών.

Ήδη από πέρυσι, από την Οικονομική Υπηρεσία εφαρμόστηκαν αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των οφειλόμενων από τους δημότες. Αρχικά οι οφειλέτες ενημερώνονταν με προσωπικές επιστολές για το ύψος των χρεών τους και στη συνέχεια όσοι δεν φρόντισαν για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων τους βρέθηκαν με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Στα τέλη του 2016 δεσμεύτηκαν περίπου 1.000 τραπεζικοί λογαριασμοί μεγαλο-οφειλετών του δήμου, τα χρέη των οποίων έφθαναν ακόμη και το ένα εκατ. ευρώ. Ορισμένοι από τους λογαριασμούς αυτούς εξακολουθούν να είναι δεσμευμένοι και οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε φορολογική ενημερότητα.

Με τις προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών σε δόσεις, αρκετοί είχαν φροντίσει για τον διακανονισμό των χρεών τους, λιγοστοί όμως τήρησαν τις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και πάλι ως οφειλέτες.

Πλέον δίνεται δυνατότητα και νέας ρύθμισης οφειλών σύμφωνα με τον ν. 4483/31-7-2017 «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ανδρέα Ζέρβα, μέσω της ρύθμισης οι οφειλέτες μπορούν να απαλλαχθούν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβαρύνουν το αρχικό ποσό της οφειλής τους.

Μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και τρέχουσες οφειλές. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών ακόμη και σε περισσότερες από 100 δόσεις, αρκεί το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην είναι κάτω από τα 20 ευρώ.

Μετά τις 20 Αυγούστου οι δημότες μπορούν να προσέρχονται στο δημοτικό κατάστημα στο τμήμα Ταμείου, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου