ΤΟΠΙΚΑ

Αρωμα γυναίκας στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου

αρωμα-γυναίκας-στο-3ο-επαλ-βόλου-371933

Στις πρόσφατες κρίσεις των διευθυντών συγκέντρωσε 25,315 μόρια και από προχθές έχει αναλάβει το τιμόνι του 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου. Η ανάληψη της διεύθυνσης του συγκεκριμένου σχολείου μάλιστα την κατέστησε πρώτη γυναίκα διευθύντρια επαγγελματικού λυκείου στα χρονικά της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Πού να φανταζόταν, πριν από δέκα χρόνια, όταν έκανε την πτυχιακή της για τη «θέση της γυναίκας στη διοίκηση της τεχνικής εκπαίδευσης», ότι θα ήταν η ίδια που θα «έσπαγε» ένα ανδροκρατούμενο καθεστώς;

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Αγάπη Κουτσοκώστα, η νέα διευθύντρια του 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου, χρίζεται η πρώτη γυναίκα διευθύντρια επαγγελματικού λυκείου. Είχε διατελέσει και διευθύντρια, όπως και μία ακόμη συνάδελφός της στο 1ο ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) Βόλου, ποτέ όμως στα χρονικά της επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν υπήρξε… άρωμα γυναίκας στη διεύθυνση ενός ΕΠΑΛ.

«Είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος», λέει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ένας χώρος τον οποίο μάλιστα, πριν από δέκα χρόνια, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού, είχε μελετήσει αναζητώντας τη «θέση της γυναίκας στην τεχνική εκπαίδευση». Όπως είχε διαπιστώσει τότε και κατέγραψε στην πτυχιακή της, στην πρώην τεχνική εκπαίδευση, υπήρχε η λεγόμενη «γυάλινη οροφή»: ένας αόρατος φραγμός στην ιεραρχία που κρατά τις γυναίκες μακριά από διευθυντικές θέσεις. «Ακόμη και οι ίδιες οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ΕΠΑΛ έχουν αυθυποβληθεί, ότι επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός του μαθητικού πληθυσμού είναι αγόρια, δεν θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές. Αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα, δέκα χρόνια μετά», αναφέρει η Αγάπη Κουτσοκώστα, που πάντως έρχεται να καταρρίψει στερεότυπα.

Όπως τονίζει η ίδια «οι γυναίκες έχουν πολλά να προσφέρουν και γνωρίζουν να κουμαντάρουν καλά ό,τι αναλαμβάνουν. Δίνουν έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις, και το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζουν είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό».

Η ίδια αριθμεί 34 χρόνια υπηρεσίας. Και μολονότι το 2013 είχε βρεθεί ανάμεσα στους 2.500 εκπαιδευτικούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, κάτι που της κόστισε πολύ σε μόρια έως και το 2015 που έμεινε εκτός εκπαίδευσης, κατάφερε με τα προσόντα της (τρία πτυχία και ένα μεταπτυχιακό) να αναρριχηθεί στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα και να γίνει διευθύντρια στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σχολείο με προοπτικές, ανοιχτό στην κοινωνία που έχει καταγράψει στο παρελθόν πρωτοπόρες δράσεις. Φιλοξενεί δύο ειδικότητες αιχμής, όπως είναι η Υγεία-Πρόνοια και η Γεωπονία, και μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Άλλωστε στα θρανία του συγκεκριμένου σχολείου επιστρέφουν ακόμη και επαγγελματίες του χώρου υγείας για να αποκτήσουν ένα επιπλέον προσόν και να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις στην ιεραρχία στον χώρο εργασίας τους», τόνισε η κ. Κουτσοκώστα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου