ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι κάδοι στις γειτονιές

νέοι-κάδοι-στις-γειτονιές-373243

Ολοκαίνουργιοι κάδοι απορριμμάτων τοποθετούνται στο κέντρο και σε γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος και των περιφερειακών ενοτήτων του δήμου. Οι νέοι κάδοι θα αντικαταστήσουν παλιούς και χαλασμένους, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν σημεία της πόλης στα οποία έχει καταγραφεί ανάγκη περισσότερων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Πράττο, ήδη έχει ολοκληρωθεί από τη διεύθυνση η παραλαβή 250 νέων κάδων. Οι 100 από αυτούς διατέθηκαν στις δημοτικές ενότητες, ενώ οι υπόλοιποι 150 προορίζονται για το πολεοδομικό συγκρότημα. Γίνεται αντικατάσταση των κάδων στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ιάσονος, Κουμουνδούρου, Αλεξάνδρας και Ιωλκού, και σε επιλεγμένα σημεία, όπως η πλατεία Ελευθερίας και η Ανθίμου Γαζή.

Ωστόσο, σημαντική ανανέωση της εικόνας της καθαριότητας όσον αφορά τους κάδους, αναμένεται μόλις παραληφθούν οι 1.000 νέοι κάδοι μέσω του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ). Από αυτούς, οι 700 θα διατεθούν στον Δήμο Βόλου. Στον ενιαίο Δήμο Βόλου υπάρχουν περί τους 5.500 κάδους. Με την τοποθέτηση 950 νέων σε κέντρο και γειτονιές, αναμένεται να επιτευχθεί ανανέωση σε ποσοστό σχεδόν 20%. «Οι παλιοί κάδοι συντηρούνται, επισκευάζονται, πλένονται και θα ενισχύσουν κι άλλα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη», είπε ο κ. Πράττος.

Σύντομα όμως αναμένεται να ανανεωθεί και ο στόλος των απορριμματοφόρων σε ποσοστό 40% αλλά και των υπολοίπων οχημάτων του δήμου, σε ποσοστό 25%, μέσα από την προμήθεια 34 ολοκαίνουριων οχημάτων (οκτώ απορριμματοφόρα, δύο σάρωθρα, μια υδροφόρα, τρία επιβατικά, 12 ημιφορτηγά, τέσσερα φορτηγά, δύο φορτωτές και δύο καλαθοφόρα). Πρόκειται για προμήθεια προϋπολογισμού σχεδόν 5 εκατ. ευρώ. «Σήμερα, ο στόλος των οχημάτων, ιδίως στην καθαριότητα, είναι βασανισμένος και καταγράφονται πολλές βλάβες. Καθημερινά περί τα 35 απορριμματοφόρα καλύπτουν την αποκομιδή σε όλες τις βάρδιες και σε όλες τις ενότητες. Με τα νέα απορριμματοφόρα, ο στόλος εκσυγχρονίζεται σε ποσοστό 40%, και αυτό σημαίνει καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας», σημείωσε ο κ. Πράττος.

Ολοκληρώνεται το μητρώο

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το μητρώο οχημάτων του Δήμου Βόλου, από επιτροπή που συστάθηκε πριν από ένα χρόνο. Μέσω του μητρώου, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει πλήρη εικόνα για τον αριθμό, το είδος και την κατάσταση των οχημάτων που διαθέτει συνολικά ο δήμος, όπως επίσης και τα έξοδα που συνεπάγεται η κυκλοφορία, ασφάλισής τους και συντήρησής τους.

Σήμερα, από το σύνολο των οχημάτων, 184 είναι σε χρήση, 12 έχουν διαγραφεί οριστικά στον ΟΔΔΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού), 10 μηχανήματα έργου είναι με οριστική διαγραφή στην περιφέρεια, και από τα 46 σε προσωρινή ακινησία έχουν διαγραφεί τα 38, και αντίστοιχα από τα 16 που ήταν προς προσωρινή ακινησία, βρίσκονται σε ακινησία μέχρι τη διαγραφή τους τα 10.

«Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τη δημιουργία του μητρώου οχημάτων, καταφέραμε να ασφαλίσουμε το σύνολο των οχημάτων, να τα περάσουμε από ΚΤΕΟ, και πλέον όλα τα δημοτικά οχήματα να κυκλοφορούν νόμιμα στους δρόμους της πόλης. Σημαντικό είναι επίσης ότι μέσα από το ξεκαθάρισμα του μητρώου, ασφαλιστική εταιρεία μάς επέστρεψε ποσό 7.500 ευρώ για ασφάλιση οχημάτων που ήταν σε ακινησία! Αντίστοιχη επιστροφή περιμένουμε και από την εφορία, που συνέχιζε να χρεώνει τέλη κυκλοφορίας σε οχήματα που δεν κυκλοφορούσαν», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο μητρώο δημιουργείται και για τα δίκυκλα που διαθέτει ο δήμος.

Ηλεκτρονικός έλεγχος

Όπως σημείωσε ο κ. Πράττος, η υπηρεσία θα έχει τον πλήρη έλεγχο των οχημάτων μόλις ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του συστήματος GPS. Μέσω του συστήματος θα υπάρχει σαφής εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τη θέση των οχημάτων, τα καύσιμα που καταναλώνουν, τα δρομολόγια που εκτελούν, τα φορτία που μεταφέρουν, για τη συντήρηση και ασφάλισή τους.

Εξοικονόμηση καυσίμων

Ηδη πάντως, έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση στα καύσιμα των οχημάτων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εφαρμόζεται σύστημα για την προμήθεια καυσίμων μέσω κάρτας.

Ο οδηγός στον οποίο είναι χρεωμένο το όχημα απευθύνεται στην προμηθεύτρια εταιρεία προκειμένου να φουλάρει καύσιμα. Δίνει την κάρτα του οχήματος, που περνά σε on line σύστημα, όπου καταγράφεται ο αριθμός του οχήματος, τα χιλιόμετρα που διένυσε, η ποσότητα των καυσίμων. Το 2015, για την κίνηση των δημοτικών οχημάτων είχαν δαπανηθεί 631.132 ευρώ και με την εφαρμογή της κάρτας για την προμήθεια καυσίμων, το κόστος περιορίστηκε στα 536.314 ευρώ, μειώθηκε κατά σχεδόν 100.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά εκποίηση λαδιών και μπαταριών

Στο μηχανοστάσιο στον Βόλο, λειτουργεί συνεργείο στο οποίο αντιμετωπίζονται πολλές από τις βλάβες που παρουσιάζουν τα δημοτικά οχήματα. Μολονότι όμως υπάρχει υποχρέωση βάσει νόμου για την εκποίηση ελαίων και μπαταριών, δεν τηρούνταν.

«Για πρώτη φορά στον Δήμο Βόλου, έχουμε κινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται για την εκποίηση ελαίων και μπαταριών. Ήδη έχουμε προμηθευτεί τρεις δεξαμενές όπου αποθηκεύονται τα λάδια, και οι μπαταρίες φυλάσσονται σε χώρο κλειδωμένο. Όλα αυτά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη αναδόχων», τόνισε ο κ. Πράττος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, διαγωνισμός για την εκποίηση ελαίων κηρύχθηκε άγονος και θα επαναληφθεί, ενώ αντίστοιχος διαγωνισμός για τις μπαταρίες θα γίνει εντός των ημερών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου