ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησαν σε τεχνικές εταιρείες μέλη της «Κατάληψης Τερμίτα»

χτύπησαν-σε-τεχνικές-εταιρείες-μέλη-τ-381328

Γραφεία έγιναν στόχος με μπογιές, επειδή συμμετείχαν στο διαγωνισμό του Π.Θ. για την «Πανεπιστημιούπολη»

Απανωτά χτυπήματα σε γραφεία τεχνικών εταιρειών στο Βόλο, σε συντονισμένη «επιχείρηση» χθες τα ξημερώματα, από μέλη της «Κατάληψης Τερμίτα». Τεχνικές εταιρείες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτιρίων στην περιοχή των Παλαιών, έγιναν στόχος αντιεξουσιαστών. Με μαύρα, κόκκινα σπρέι, συνθήματα και απειλητικά μηνύματα, μέλη της Τερμίτα «χτύπησαν» στα γραφεία, στον απόηχο της προκαταρκτικής που διέταξε ο Εισαγγελέας για τα επεισόδια της προηγούμενης Τρίτης 18Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνολικά έξι γραφεία τεχνικών εταιρειών έγιναν στόχος αντιεξουσιαστών, που αντιδρούν στο σχέδιο της Πανεπιστημιούπολης. Οι ιδιοκτήτες των τεχνικών εταιρειών, όταν χθες το πρωί, πήγαν στη δουλειά τους, είδαν τις εισόδους των πολυκατοικιών και κτιρίων, όπου στεγάζονται τα γραφεία τους, αγνώριστες. Οι επαγγελματικές πινακίδες τους ήταν καλυμμένες με μαύρη μπογιά, ενώ με μαύρο σπρέι ήταν γραμμένα σε μάρμαρα δαπέδου και στους τοίχους απειλητικά συνθήματα: «το νου σας», «κάτω τα ξερά σας από την κατάληψη Τερμίτα», «οι επιλογές κοστίζουν»…

Οι επιθέσεις έγιναν η μία μετά την άλλη, χθες τα ξημερώματα. Εκτιμάται ότι μέλη της κατάληψης Τερμίτα, που την προηγούμενη Τρίτη είχαν προχωρήσει σε κατάληψη στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη συνέχεια στο τμήμα Πρωτοκόλλου, όπου μάλιστα τραυματίστηκε και υπάλληλος κατά τη διάρκεια διαπληκτισμών, πήραν λίστα με τις τεχνικές εταιρείες που πρόλαβαν να καταθέσουν τους φακέλους με τις προσφορές τους για την κατεδάφιση των κτιρίων και άρχισαν… αντίποινα.

Από τους ιδιοκτήτες των τεχνικών εταιρειών, κλήθηκε η αστυνομία. Σε μία από τις πολυκατοικίες που «χτύπησαν» οι αντιεξουσιαστές, υπήρχε τοποθετημένη κάμερα ασφαλείας, που κατέγραψε καρέ – καρέ την επίθεση και τους πρωταγωνιστές. Ηδη το dvd της κάμερας, βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, που επιλαμβάνεται της υπόθεσης.

Η συντονισμένη επιχείρηση με τα απανωτά χτυπήματα σε γραφεία τεχνικών εταιρειών, έγινε στον απόηχο της προκαταρκτικής που διέταξε ο Εισαγγελέας για τα επεισόδια της προηγούμενης Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί διαγωνισμός για την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων στα Παλιά, εργολαβία που ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων, που θα στεγάσουν τα τμήματα των πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ιδρύματος. Μάλιστα, η προκαταρκτική διατάχθηκε στον απόηχο μήνυσης που κατέθεσε για τα επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό υπαλλήλου του τμήματος Πρωτοκόλλου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα επεισόδια στο Πρωτόκολλο, μέλη της Κατάληψης Τερμίτα, είχαν εισβάλλει την περασμένη εβδομάδα και στο αμφιθέατρο «Κορδάτος», διακόπτοντας για λίγη ώρα την ορκωμοσία φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων.

Με τη χθεσινή επίθεση, φαίνεται ότι η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Ο εργολήπτης δημοσίων έργων, Ιωάννης Τσιρνόβας, που αποτέλεσε στόχο επίθεσης, εξέφρασε την αγανάκτησή του και δήλωσε ότι «θα σκεφτώ αν θα λάβω μέρος στο διαγωνισμό, αν δεν ληφθούν μέτρα».

Εξω φρενών για την επίθεση στο διώροφο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της επιχείρησής του και ο εργολήπτης δημοσίων έργων, Γιώργος Τσαλαπόρτας. «Εμείς ως επαγγελματίες κοιτάζουμε τη δουλειά μας. Δεν καταφερόμαστε εναντίον καμίας κοινωνικής ομάδας, Προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας», ανέφερε εξάλλου, ο εργολήπτης δημοσίων έργων, Αλέξανδρος Καμπύλης, που επίσης έγινε στόχος.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ

Με αφορμή τα απανωτά χτυπήματα στα γραφεία τεχνικών εταιρειών το τοπικό παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση –διαμαρτυρία: «Τα μέλη της Π.Ε.Δ.Μ.Ε.Δ.Ε. στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε προσπαθούν να επιβιώσουν επιχειρηματικά και να συντηρήσουν τους εργαζομένους τους και τις οικογένειές τους, συμμετέχοντας και διεκδικώντας κυρίως έργα της περιοχής μας.

Η συμμετοχή και διεκδίκηση έργων είναι επιβεβλημένη προκειμένου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας.

Θεωρούμε λοιπόν άδικη την επίθεση εναντίον των μελών μας, τα οποία ως μοναδικό σκοπό τους έχουν την συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε.

Η ένωση επί σειρά ετών ήταν και θα συνεχίσει να είναι αρωγός των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων της πόλης και ουδέποτε δημιούργησε προβλήματα.

Καταδικάζουμε την άδικη επίθεση εναντίον των μελών μας και ελπίζουμε ότι δεν θα πέσουμε θύματα παρόμοιων επιθέσεων στο μέλλον».

«Νέο πλήγμα χθες για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς τεχνικές εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής έγιναν στόχος αντιεξουσιαστών.

Τα συγκεκριμένα έργα δεν αποτελούν μία υπόθεση του Πανεπιστημίου και μόνο. Αποτελούν υπόθεση όλων μας, αφού οι πολίτες της Μαγνησίας ήταν αυτοί που είχαν πάντα ζητούμενο ένα Πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία», αναφέρεται εξάλλου σε δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου