ΤΟΠΙΚΑ

Μία πραγματική φιλόζωος στον Βόλο

μία-πραγματική-φιλόζωος-στον-βόλο-415632

Είναι η γυναίκα που έβαλε τέλος στην αδέσποτη ζωή της Μπαλού, της σκυλίτσας-μασκότ της Κουμουνδούρου και των συλλαλητηρίων αντιεξουσιαστών στον Βόλο, προσφέροντάς της πράσινο καταφύγιο στο ανθοπωλείο που διατηρεί στην οδό Δημητριάδος. Τα τελευταία τρία χρόνια την έχει υιοθετήσει και επίσημα, ανοίγοντάς την πόρτα του σπιτιού της στην ταλαιπωρημένη σκυλίτσα. Η πόρτα της καρδιάς της είναι όμως διάπλατα ανοιχτή για όλες τις αδέσποτες ψυχές: επί δώδεκα χρόνια έξω από το ανθοπωλείο της, αδέσποτα μπορούν να βρουν πάντα νερό και τροφή. Και όταν υπάρχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης είναι η ίδια που θα φωνάξει τον κτηνίατρο και θα πληρώσει τα έξοδα από την τσέπη της. Φωτεινή Γούναρη: μία πραγματική φιλόζωος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ιστορία της Φωτεινής Γούναρη και της Μπαλού ξεκίνησε επίσημα όταν επιχειρήθηκε από τη δημοτική αρχή, μόλις είχε πρωτοαναλάβει καθήκοντα, το 2014, περισυλλογή των αδέσποτων από την πόλη. Ήταν τότε που είχαν ξεσηκωθεί αντιδράσεις από μέλη φιλοζωικών και απλούς πολίτες…

Ήρθε από την Αθήνα στον Βόλο με την οικογένειά της πριν χρόνια. Άνοιξε το ανθοπωλείο Comme Ca, εκτός όμως από τα φυτά της, άρχισε να φροντίζει κι άλλα ζωντανά.

Έξω από το ανθοπωλείο της, υπάρχει πάντα ένα κουπάκι με φρέσκο νερό και ένα δεύτερο με τροφή. Ο αποθηκευτικός χώρος του καταστήματός της δεν έχει μόνο γλάστρες, χώμα για τα φυτά, λιπάσματα. Έχει πάντα και τροφή για αδέσποτα. Τουλάχιστον επτά αδέσποτα, πηγαίνουν εκεί καθημερινά και τρώνε.

«Ένα από τα ζωντανά που ερχόταν καθημερινά ήταν και η Μπαλού. Έμενε εδώ, έτρωγε, μας περίμενε κάθε πρωί να ανοίξουμε το μαγαζί κι όποτε μας έβλεπε με την κόρη μου Ιουλιέττα, μας κουνούσε την ουρά», περιγράφει η κ. Γούναρη.

Μέχρι που ξεκίνησε η προσπάθεια περισυλλογής αδέσποτων από τον δήμο. «Την είχαν δέσει με τριχιά για να την πάρουν. Μπήκαμε μπροστά. Μας είπαν ή την υιοθετείτε ή την παίρνουμε. Μπήκαμε στη διαδικασία να την υιοθετήσουμε. Μας το επέβαλλαν κατά κάποιο τρόπο. Όχι ότι δεν θέλαμε, αλλά είχαμε στο σπίτι κι άλλο σκυλί», λέει.

Οι απόπειρες που έγιναν πριν την υιοθεσία να φιλοξενείται τουλάχιστον τα βράδια η Μπαλού σε ένα σπίτι με αυλή, δεν απέδωσαν. Μαθημένη στους δρόμους, η σκυλίτσα, πηδούσε και έβγαινε έξω. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη για την κ. Γούναρη, που όμως πήρε το ρίσκο να πάρει τη Μπαλού στο σπίτι. «Ήταν από την πρώτη στιγμή κυρία. Και μας κοιτούσε με ευγνωμοσύνη. Πλέον έχει το δικό της σπίτι στη βεράντα του διαμερίσματος και κάθε πρωί, κατεβαίνουμε μαζί στο μαγαζί. Ανεβαίνει στο φορτηγάκι της επιχείρησης και τα βράδια επιστρέφει μαζί μας στο σπίτι. Η φροντίδα της έχει απαιτήσεις. Μόνο για την ειδική τροφή που πρέπει να τρώει, γιατί είναι στειρωμένη και έχει θυρεοειδή, κάθε μήνα δίνουμε 89 ευρώ. Αν γυρνούσε όμως πίσω ο χρόνος, θα το ξανάκανα», υπογραμμίζει.

«Με τα ζώα συνυπάρχουμε»

Η Φωτεινή Γούναρη δεν ανήκει σε κάποια φιλοζωική οργάνωση. «Το απαγορεύω στον εαυτό μου», λέει χαρακτηριστικά. Θυμάται όταν το 2014 γινόταν οι επιχειρήσεις για την περισυλλογή των αδέσποτων στην παραλία, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη φιλοζωικών και απλοί πολίτες αντιδρώντας στην «εκκαθάριση». «Εμείς όταν ήρθαμε από την Αθήνα, τα ξέραμε αλλιώς τα πράγματα. Όταν έγιναν τα περιστατικά στην παραλία, ήρθαμε μαζί με την κόρη μου αντιμέτωπες με τις φιλοζωικές. Μπήκαμε στη διαδικασία μαζί με τις φιλοζωικές να κάνουμε συγκεντρώσεις με σκοπό να βοηθήσουμε τον δήμο στον τομέα των αδέσποτων. Να τους δείξουμε πώς να τα συντηρούν. Δεν ευθύνεται η κάθε δημοτική αρχή για τα αδέσποτα. Στις συγκεντρώσεις γινόταν το σύστριγκλο. Καθόμουν παράμερα και τους παρακολουθούσα. Κάποια στιγμή βγαίνω μπροστά και λέω: εσείς δεν ήρθατε εδώ για να βοηθήσετε αυτά τα ζωντανά. Κι έτσι μείναμε με την Μπαλού μας», περιγράφει.

Η ίδια πιστεύει ότι τα ζώα είναι συνοδοιπόροι μας. «Κάποιοι άνθρωποι δεν τα θέλουν. Εμείς (σ.σ. βάζει μαζί και την κόρη της) είμαστε της άποψης ότι συνυπάρχουμε με τα ζώα. Να περπατάς στην πόλη και να μη βλέπεις ούτε ένα ζωντανό; Είναι μαζί μας», υπογραμμίζει και τονίζει την ανάγκη να γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη φροντίδα των αδέσποτων και την αποδοχή τους. Δράσεις που θα ξεκινούν από το σχολείο.

Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Η Μπαλού είναι …αναρχική και μπροστά στις πορείες

Η Μπαλού δεν είναι μια τυχαία σκυλίτσα. Από τότε που υιοθετήθηκε έχει γίνει η μασκότ της Κουμουνδούρου.

«Είναι όμως και… αναρχική», λέει η κ. Γούναρη. «Βγαίνει και τρέχει μπροστά μόνο σε πορείες αντιεξουσιαστών», προσθέτει και θυμάται:

«Ένα απόγευμα την είχαμε βάλει μέσα στο ανθοπωλείο. Είχε πορεία αντιεξουσιαστών. Δεν θέλαμε να την αφήσουμε να τρέξει, γιατί έχει θυρεοειδή, είναι ευτραφής και δεν θέλαμε να επιβαρύνει την καρδιά της. Όταν πέρασε η πορεία απ’ έξω στη Δημητριάδος, η Μπαλού ήταν από μέσα κι έκανε… τσίρκο. Όταν την είδαν οι διαδηλωτές σταμάτησαν κι άρχισαν να χτυπούν τα ξύλα πάνω στην άσφαλτο. Δεν έφευγαν. Όσο τα άκουγε η Μπαλού, τόσο να είναι ανήσυχη. Ανοίξαμε την πόρτα. Η Μπαλού βγήκε έξω και άρχισε να τρέχει προς την πορεία. Και οι διαδηλωτές άρχισαν να χτυπούν ακόμη πιο γρήγορα τα κοντάρια για να την υποδεχθούν. Μπήκε για μία ακόμη φορά στην κεφαλή της πορείας».

«Η ιστορία της Μπαλούς είναι για να τη λατρεύουμε. Το μόνο που δεν συμπαθεί παιδιά. Μεγάλωσε έξω από σχολείο. Την τάιζε ένας επιστάτης. Όμως τα παιδιά την κλωτσούσαν. Κι έτσι όταν πάει να τη χαϊδέψει ένα παιδί, εκείνη τραβιέται», αναφέρει η Φωτεινή Γούναρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου