ΤΟΠΙΚΑ

Νέο… συμμάζεμα στους πεζοδρόμους του Βόλου

νέο-συμμάζεμα-στους-πεζοδρόμους-του-421736

Πριν από ένα χρόνο καταστηματάρχες εστίασης που δραστηριοποιούνται σε πεζοδρόμους της πόλης, «τραβούσαν» σε εφαρμογή της Κανονιστικής για τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Βόλου και υπό την απειλή ελέγχων και προστίμων, τα τραπεζοκαθίσματά τους στις προσόψεις των καταστημάτων τους, «ξηλώνοντας» ταυτόχρονα τις όποιες σταθερές κατασκευές.

Στόχος του μέτρου, η δημιουργία ελεύθερου διαδρόμου πλάτους 3,5 μέτρων για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, αλλά και για τη διέλευση τυχόν οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Ενα χρόνο αργότερα, τα τραπεζοκαθίσματα μπορεί να βρίσκονται στις προσόψεις των καταστημάτων, η υπηρεσία Βιώσιμης Κινητικότητας ωστόσο, διαπίστωσε ότι ο διάδρομος των 3,5 μέτρων πλάτους δεν διασφαλίζεται, καθώς τα τραπεζοκαθίσματα δημιουργούν διάδρομο με… ζιγκ – ζαγκ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, ήρθε προς συζήτηση το θέμα, μετά από απόφαση που έλαβε η επιτροπή βιώσιμης κινητικότητας για να προστεθεί διευκρίνιση στην κανονιστική απόφαση παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων: τα τραπεζοκαθίσματα θα παραμείνουν στις προσόψεις των καταστημάτων, δεν θα «μπαίνουν» όμως στη νοητή γραμμή, μέσα στο πλάτος του 1,75 μέτρων από τον κάθετο μέσο άξονα του πεζοδρόμου, τόσο από την αριστερή όσο και από τη δεξιά πλευρά, ώστε να διασφαλίζεται διάδρομος πλάτους συνολικά 3,5 μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να τραβηχτούν πιο πίσω και κοντά στις βιτρίνες, για να διασφαλίζεται ο ελεύθερος διάδρομος των 3,5 μέτρων συνεχόμενα στους πεζοδρόμους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Σταυρίδη, η απόφαση θα εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, στη συνέχεια από την Αποκεντρωμένη και θα δοθεί χρόνος προσαρμογής στους καταστηματάρχες για να την εφαρμόσουν.

Νηπιαγωγείο στη θέση της αστυνομίας

Στην ίδια συνεδρίαση ομόφωνα εγκρίθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου οικοδομικού τετραγώνου στη Ν. Ιωνία, όπου στεγαζόταν το πρώην αστυνομικό τμήμα.

Το κτίριο του αστυνομικού τμήματος θα μετατραπεί σε νηπιαγωγείο, εφόσον γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες. «Ο χώρος θα αναβαθμιστεί στο σύνολό του, καθώς εκτός από τις παρεμβάσεις στο κτήριο, γίνονται έργα στην Πλατεία Λαμπράκη με τη διαμόρφωση του χώρου, τη χωροθέτηση γηπέδου μπάσκετ και τη δημιουργία νέας παιδικής χαράς», σημείωσε ο κ. Σταυρίδης.

Τέλος, αποφασίστηκε η ανάκληση άδειας σε κέντρο διασκέδασης και η αφαίρεση αδειών μουσικών οργάνων σε δύο ακόμη καταστήματα εστίασης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου