ΤΟΠΙΚΑ

Κατάληψη στα αμαξοστάσια. Δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων

κατάληψη-στα-αμαξοστάσια-δεν-γίνεται-422111

Εκλεισαν από σήμερα τα ξημερώματα τα αμαξοστάσια σε Βόλο και Ν. Ιωνία, με τους συμβασιούχους εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, μετά και το ναυάγιο της συνάντησης της ΠΟΕ ΟΤΑ με τον υπουργό εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, να προχωρούν σε αποκλεισμούς κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Η απόφαση κατάληψης των αμαξοστασίων, που λήφθηκε στη χθεσινοβραδινή συνέλευση, θα κρατήσει σταθμευμένα τα απορριμματοφόρα και αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η χθεσινή ολιγόωρη κατάληψη στο αμαξοστάσιο του Δήμου Βόλου από συμβασιούχους εργαζόμενους, που βάσει της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται, ήταν προειδοποιητική. Περί τους 88 εργαζόμενους στο Δήμο Βόλου, των οποίων οι οκτάμηνες συμβάσεις απασχόλησης ανανεώνονται με διαρκείς παρατάσεις από το 2010 για να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, και συνολικά 170 εργαζόμενοι σε όλο το νομό, χάνουν τη δουλειά τους.

Το ελεγκτικό συνέδριο είπε τριπλό όχι: στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων, στην πληρωμή των δεδουλευμένων, στη συνέχιση της εργασίας.

Χθες, συμβασιούχοι και εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, απέκλεισαν από τις 11:30 το πρωί και για λίγη ώρα το αμαξοστάσιο Βόλου. «Αν αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται στην πιο μάχιμη υπηρεσία του Δήμου απολυθούν, σύμφωνα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αύριο, τα σκουπίδια θα είναι στους δρόμους», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου, υποστηρίζοντας ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα εξαρτηθούν από την έκβαση της υπόθεσης.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μια απλή προειδοποίηση. Είμαστε αποφασισμένοι να μπλοκάρουμε τα πάντα. Και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στηρίξουν τους συμβασιούχους», είπε από την πλευρά του το μέλος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Γιώργος Μαγιάκος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των μονίμων υπαλλήλων που δεν έδωσαν το παρών στην κατάληψη.

Σήμερα, η υπηρεσία καθαριότητας είναι σχεδόν κατά το ήμισυ στελεχωμένη από συμβασιούχους που εργάζονται με διαρκείς παρατάσεις ακόμη και από το 2010 και λαμβάνουν κατά μέσο όρο μισθό 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβασιούχων, Χρήστο Σκούρα, «χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων. Το 90% είμαστε άνθρωποι από πολύτεκνες οικογένειες, πολύτεκνοι και οι ίδιοι. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση θα μας στηρίξει. Ας βγάλει προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ». Ο ίδιος εργάζεται από το Μάιο του 2010 με ανανεώσεις συμβάσεων.

«Χωρίς τους συμβασιούχους δεν λειτουργεί καμία υπηρεσία και κυρίως η καθαριότητα. Δουλεύουμε και προσφέρουμε το 101% των δυνάμεών μας και νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν. Μας κάλεσαν να εργαστούμε, μπήκαμε νόμιμα, προσφέρουμε, και ξαφνικά μας πετούν στο δρόμο. Οσο δε για τη φημολογούμενη επιστροφή χρημάτων, αυτό είναι γελοίο: εργαστήκαμε και πληρωθήκαμε. Δεν καθόμασταν στον καναπέ του σπιτιού και μας έφερνε ο ταχυδρόμος την επιταγή στο σπίτι», είπε από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κορωναίος, επίσης συμβασιούχος από το 2014.

Αύριο, Πέμπτη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των ΟΤΑ της Μαγνησίας, πρόκειται να μεταβούν στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Σύγκληση δημοτικού συμβουλίου

Με αφορμή το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους εργαζόμενους, η παράταξη της ΛΑΣ του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ζητά την έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Οπως αναφέρει η ΛΑΣ σε ανακοίνωσή της «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά των χιλιάδων συμβασιούχων σε όλους τους δήμους της χώρας αντισυνταγματικό και τους απολύουν, αφού απαγορεύει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για πάνω από 8 μήνες!

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μιλά μόνο για πληρωμή των δεδουλευμένων και προτείνει στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τις “δυνατότητες” που δίνει το υφιστάμενο αντιλαϊκό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που θα προκαλέσουν οι απολύσεις. Πρακτικά προτείνει στους δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες, αφού η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών στηρίζονται αποκλειστικά στους συναδέλφους συμβασιούχους.

Καθόλου τυχαία και η χρονική στιγμή της απόφασης: Έπειτα από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση απολύει χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε έτσι οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να εισβάλλουν χωρίς εμπόδια σε δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ύδρευση, κλπ.).

Απαιτούμε τώρα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καλούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

Το διοικητικό προσωπικό

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητά να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στους ΟΤΑ και να ψηφιστεί τροπολογία για την άμεση μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου