ΤΟΠΙΚΑ

Γυαλιά -καρφιά σε φοιτητικό πάρτι. Νεαρός σε κατάσταση αμόκ ξέσπασε σε τζαμαρίες

γυαλιά-καρφιά-σε-φοιτητικό-πάρτι-νεαρ-458624

Γυαλιά – καρφιά ο χώρος της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως, στον απόηχο φοιτητικού πάρτι που διοργάνωσε προχθές το βράδυ ο σύλλογος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Νεαρός εξωπανεπιστημιακός σε κατάσταση αμόκ άρχισε να διαπληκτίζεται με φοιτητές, ήρθε στα χέρια με κάποιους από αυτούς, ενώ στη συνέχεια άρχισε να πέφτει με το σώμα του πάνω σε τζαμαρίες και να σπάει, με ξύλα και πέτρες τα τζάμια. Συνολικά «κατέβασε» πέντε διπλές τζαμαρίες, μία στο κτήριο των μηχανολόγων και τέσσερις στον χώρο της Αρχιτεκτονικής, πριν πάρει το μηχανάκι του και φύγει. Έξι ακόμη φοιτητές κατέληξαν στο νοσοκομείο μεθυσμένοι και νοσηλεύτηκαν, και ένας διακομίσθηκε στο Αχιλλοπούλειο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έχοντας υποστεί υποθερμία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάση Λουκά, το συγκεκριμένο πάρτι θεωρείται «το party της χρονιάς» και διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, στον προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε ο κ. Λουκάς, το πάρτι έγινε πόλος έλξης χιλιάδων φοιτητών όχι μόνο από τα τμήματα του Βόλου, αλλά και από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας. «Μας ανέφεραν ότι το τρένο ήταν γεμάτο, ότι ήρθαν μέχρι και πούλμαν με φοιτητές και όχι μόνο», είπε ίδιος.

Όπως εξήγησε, ο φοιτητικός σύλλογος πήρε άδεια για τη διενέργεια του πάρτι και στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκε και συμφωνητικό με συγκεκριμένους κανόνες για τον ήχο, την καθαριότητα του χώρου, την περιφρούρηση της εκδήλωσης. «Εμείς από την πλευρά μας φέρνουμε ακόμη και χημικές τουαλέτες», περιέγραψε ο κ. Λουκάς.

Γυαλιά από σπασμένα μπουκάλια και σκουπίδια μάζευαν το πρωί συνεργεία καθαριότητας του πανεπιστημίου και ομάδα φοιτητών

Το πάρτι ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το βράδυ και διήρκεσε έως και τα ξημερώματα. Έως τότε η κατάσταση έδειχνε ελεγχόμενη.

Μάλιστα, οι φοιτητές είχαν ήδη αρχίσει να καθαρίζουν τον χώρο και να μαζεύουν τα σκουπίδια στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους. Στις 6 περίπου χθες το πρωί, η κατάσταση πήρε άλλη τροπή. Σύμφωνα με εργαζόμενη που προσήλθε στην εργασία της, εκείνη την ώρα υπήρχαν ακόμη στον χώρο περίπου 1.000 άτομα. Ο νεαρός, ηλικίας 20-25 ετών, ήρθε σε κόντρα με φοιτητές. «Όπως άκουσα αυτός είχε έρθει στο πάρτι μαζί με έναν φίλο του και δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα με τους φοιτητές. Ισχυριζόταν ότι του έκλεψαν τα χρήματα, το κινητό και τα γυαλιά και ζητούσε τα… ρέστα από τους φοιτητές. Φοιτητές που είχαν προσλάβει υπαλλήλους σεκιούριτι, προσπαθούσαν να τον ελέγξουν. Ωστόσο ο ίδιος ήρθε σε κατάσταση αμόκ. Φεύγοντας από τον χώρο, βρήκε κάποιες κατασκευές από τα σχεδιαστήρια, πήρε τις τάβλες και άρχισε να σπάει διπλές τζαμαρίες», περιγράφει εργαζόμενη.

Όσοι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, υπαναχώρησαν αμέσως. Όπως περιγράφουν είχε… παραφρονήσει. «Δεν γινόταν με τίποτα καλά», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας. Έπεφτε με το σώμα του πάνω στις τζαμαρίες, έπαιρνε πέτρες, ξύλα και «κατέβαζε» τζάμια. Μέχρι και τα σκουπίδια που συγκέντρωναν σε ένα σημείο εργαζόμενοι και φοιτητές, έπαιρνε και σκορπούσε τριγύρω. Μόλις ξέσπασε την οργή του, πήρε το δίκυκλο μηχανάκι του και έφυγε, αφήνοντας πίσω του ένα… βομβαρδισμένο τοπίο.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής ενημερώθηκε για τα συμβάντα στις 9 περίπου το πρωί. Ζήτησε αναφορά των γεγονότων και ταυτόχρονα κάλεσε συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στον χώρο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα, φοιτητές και μη, για το πάρτι της… χρονιάς

Εξι με μέθη στο νοσοκομείο

Ο κ. Λουκάς ενημερώθηκε και για φοιτητές του Π.Θ. που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο. Για έναν κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. «Μας ενημέρωσαν ότι είχε ρίξει νερό πάνω του και το πρωί είχε χαμηλή θερμοκρασία και άρχισε να κρυώνει. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με υποθερμία», σημείωσε ο κ. Λουκάς.

Εξι ακόμη φοιτητές, τρία αγόρια και τρία κορίτσια, μετέβησαν με ίδια μέσα στο Αχιλλοπούλειο σε κατάσταση μέθης. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από το νοσοκομείο οι φοιτητές λιποθυμούσαν και έκαναν εμετό. Τους κράτησαν και τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όπως με ενημέρωσαν δεν ήταν δηλητηρίαση από ποτό που θα δικαιολογούσε τυχόν νοθεία στο αλκοόλ. Τους έβαλαν ορό και λίγες ώρες αργότερα πήραν εξιτήριο», ενημέρωσε ο Κοσμήτορας.

«Εφιάλτης» τα πάρτι για το Πανεπιστήμιο

Όπως περιγράφει ο κ. Λουκάς, τα πάρτι έχουν γίνει ο… εφιάλτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προ μηνών, είχε γίνει μέχρι και ριφιφί σε εργαστήριο, στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, στο πλαίσιο επίσης φοιτητικού πάρτι. Η Πρυτανεία αναζητά χώρους εκτός πανεπιστημίου, να τους νοικιάσει για να φιλοξενούνται εκεί τα πάρτι, ώστε να αποφεύγονται βανδαλισμοί στους χώρους του ιδρύματος.

«Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα “νόμιμα” πάρτι, αυτά δηλαδή που γίνονται με άδειες και βάζουμε κανόνες με τους φοιτητές. Συχνά γίνονται εκδηλώσεις και από άτομα εκτός πανεπιστημίου. Την περίοδο του Πάσχα είχαμε δύο τέτοια πάρτι. Ομάδες, μπήκαν στο χώρο σπάζοντας λουκέτα και πόρτες και προκαλώντας ζημιές στους χώρους. Από τον Νοέμβριο του 2015 που ανέλαβα καθήκοντα, άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα για να κλειδώνει το κτήριο μετά τα μεσάνυκτα, να υπάρχει φύλαξη και φωτισμός του χώρου. Φαίνεται ότι αυτό δεν άρεσε σε κάποιους. Κάθε εβδομάδα, καταγράφουμε ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Έφτασαν να στραβώσουν μέχρι και τις ράγες από τις συρόμενες πόρτες για να μην κλείνουν. Και τα αιτήματα για τα πάρτι πέφτουν βροχή. Μόνο για τις επόμενες ημέρες έχουμε δύο αιτήματα. Χώρια αυτά για τα οποία δεν μας ζητούν άδεια. Για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα υπάρχει φεστιβάλ για το οποίο ενημερωθήκαμε τυχαίως μέσα από αφίσες. Αν δεν τις είχαμε δει και δεν έδινα εντολή να κλειδώσουν οι πόρτες, θα είχαμε πάλι σπασμένα λουκέτα και πόρτες», τόνισε ο κ. Λουκάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου