ΤΟΠΙΚΑ

Η ρύπανση ήταν… πλαγκτόν

η-ρύπανση-ήταν-πλαγκτόν-462011

Από τις 24 Απριλίου γνώριζαν Λιμάνι και Περιφέρεια – Μόλις προχθές ενημερώθηκε η ΔΕΥΑΜΒ, ενώ οι έλεγχοι… συνεχίζονταν

Πλαγκτόν… ήταν η κηλίδα-μυστήριο που εμφανίστηκε στο λιμάνι του Βόλου πριν τις γιορτές του Πάσχα, κινητοποιώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προέβησαν σε ελέγχους επί ελέγχων αναζητώντας τον… άγνωστο «ρυπαντή». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εργαστηριακής Μονάδας Θαλασσίων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι αναλύσεις έδειξαν παρουσία του δινοφύκους Alexandrium Minutum σε εξαιρετικά επίπεδα αφθονίας. Τα αποτελέσματα είχαν αποσταλεί στις 21 Απριλίου στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου και στις 24 του ίδιου μήνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κανείς όμως δεν φρόντισε για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων έγιναν γνωστά στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, από τον πρόεδρο της επιχείρησης, Άρη Σαββάκη, ο οποίος τα παρέλαβε την ίδια ημέρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με ευθύνη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, είχαν ληφθεί τρία δείγματα από την κηλίδα που εμφανίστηκε στον χώρο του λιμανιού πριν από το Πάσχα: από τελωνείο, σιλό και πλωτά. Εξετάστηκαν τα δύο πρώτα, γιατί το τελευταίο ήταν σε προχωρημένη κατάστασης αποσύνθεσης και δεν ήταν δυνατό να εξεταστεί.

Η μικροσκοπική εξέταση των δειγμάτων, κατέδειξε ότι «η αλλοίωση του χρωματισμού των επιφανειακών στρωμάτων νερού οφείλεται στην παρουσία του δινοφύκους Alexandrium Minutum που ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα αφθονίας. Πρόκειται για μονοκύτταρους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται με βάση την ηλιακή ενέργεια και τη διαθεσιμότητα ανόργανων θρεπτικών αλάτων. Η πληθυσμιακή τους αύξηση σε μια θαλάσσια περιοχή μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων εκτός από το φως και τα ανόργανα θρεπτικά άλατα, όπως η θερμοκρασία, η αλατότητα, τα ρεύματα, ο κυματισμός, η στρωμάτωση της στήλης του νερού, η φωτοπερίοδος και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εξετασμένα δείγματα, ο πληθυσμός του εν λόγω δινοφύκους επικρατούσε σχεδόν απόλυτα στη φυτοπλαγκτική κοινωνία».

Το έγγραφο που έρχεται να δώσει μία εξήγηση στην ύπαρξη της κηλίδας-μυστήριο στο λιμάνι, δεν είδε το φως της δημοσιότητας μέχρι και προχθές, στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, κι ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα.

Στη ΔΕΥΑΜΒ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΕΥΑΜΒ, μέλη –περίπου 30 σύμφωνα με μέλη του διοικητικού συμβουλίου- της Συμμαχίας για το Νερό, εισέβαλλαν στον χώρο της συνεδρίασης και απαίτησαν να ενημερωθούν τόσο για την προέλευση της κηλίδας όσο και για την λειτουργία του Βιολογικού.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγο, ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Άρης Σαββάκης, επιστρέφοντας στην αίθουσα δέχθηκε να ενημερώσει τα μέλη της Συμμαχίας. Την ίδια ημέρα είχε ζητήσει και είχε πάρει το έγγραφο του Α.Π.Θ. για την κηλίδα και τους διάβασε το περιεχόμενό του.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, που αποκαταστάθηκε πλήρως από τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ήδη από το Μάρτιο άρχισαν να βελτιώνονται οι τιμές σε αμμωνία, BOD’ s και COD’s, τον Απρίλιο η υποχώρηση των τιμών ήταν ακόμη μεγαλύτερη και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου οι τιμές έπεσαν κάτω και από τα επιτρεπόμενα όρια.

«Πλέον ο Βιολογικός λειτουργεί στο 100% μετά τις προσπάθειες που έγιναν», σχολίασε ο κ. Σαββάκης.

Σιγή από Λιμεναρχείο – Περιφέρεια

Το Λιμεναρχείο Βόλου, που παράγγειλε την ανάλυση στο Α.Π.Θ., παρέλαβε την απάντηση στις 21 Απριλίου, δεν την έδωσε όμως στη δημοσιότητα.

Ο λιμενάρχης Βόλου, Μανώλης Κανάλης, ανέφερε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι «εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι για τις αιτίες και τους παράγοντες της ρύπανσης που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή.Ό,τι στοιχεία και αποτελέσματα αναλύσεων έχουμε ή αναμένουμε, τα στέλνουμε στην αρμόδια υπηρεσία που είναι η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας. Περιμένουμε τα αποτελέσματα κι άλλων ελέγχων. Μόλις ολοκληρωθεί ο φάκελος θα κατατεθεί στην Εισαγγελία Βόλου».Ο ίδιος μάλιστα επικαλέστηκε ότι το περιεχόμενο των εγγράφων-αναλύσεων είναι απόρρητα στοιχεία που αποτελούν μέρος της δικογραφίας.

Στις 24 Απριλίου, παρέλαβε η διεύθυνση υγείας της ΠΕΜ το ίδιο έγγραφο του ΑΠΘ που της κοινοποιήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου. «Εμείς δεν είχαμε αρμοδιότητα επί του εγγράφου. Απλώς μας κοινοποιήθηκε. Είμαστε αποδέκτες. Δεν είμαστε αιτούντες. Αιτών είναι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου», σχολίασε η κ. Κολυνδρίνη.

Η ίδια πάντως σημείωσε ότι τις επόμενες δύο ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η έκθεση-πόρισμα του μικτού κλιμακίου ελέγχου περιβάλλοντος, που προχώρησε σε αυτοψίες μαζί με τη ΔΕΥΑΜΒ, σε έξι φρεάτια ακαθάρτων και αγωγούς ομβρίων που εκβάλλουν στο λιμάνι. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Άρης Σαββάκης, για τις αυτοψίες που έκανε το μικτό κλιμάκιο, δεν βρέθηκε μικροβιακό φορτίο σε κανέναν από τους αγωγούς.

«Παραλυτικές τοξίνες»

Πάντως, το απαντητικό έγγραφο του Α.Π.Θ. θέτει μία ακόμη σοβαρή παράμετρο που δείχνει τον δρόμο ελέγχων στους συναρμόδιους φορείς: «Στελέχη του συγκεκριμένου είδους Alexandrium minutum, όπως επίσης και άλλα είδη του γένους, έχουν την ικανότητα να παράγουν συγκεκριμένες βιοτοξίνες (παραλυτικές τοξίνες). Τέτοιες τοξίνες είναι δυνατό να αποτελέσουν απειλή για τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία, στην περίπτωση που συσσωρευτούν στους ιστούς διηθηματοφάγων οργανισμών, όπως είναι τα δίθυρα μαλάκια (π.χ. μύδια, στρείδια κ.τ.λ.) και στη συνέχεια καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

Για τον λόγο αυτό, στις περιοχές αλιείας/καλλιέργειας διθύρων μαλακίων εφαρμόζεται το πρόγραμμα παρακολούθησης θαλάσσιων τοξικών μικροφυών, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης θαλασσίων βιοτοξινών στις ζώνες παραγωγής και αλιείας ζώντων διθύρων μαλακίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου