ΤΟΠΙΚΑ

Υπνος… σε καναπέ καφετέριας για 45χρονο θύμα της οικονομικής κρίσης

υπνος-σε-καναπέ-καφετέριας-για-45χρον-496184

Σε καναπέ ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα βρήκε χώρο για να ξαποστάσει άστεγος. Όταν τον ξύπνησαν ζήτησε συγνώμη και έφυγε

Ενα λεπτό γκρι πάπλωμα για σκέπασμα, μία πλαστική σακούλα με τα λιγοστά του υπάρχοντα για μαξιλάρι και… κρεβάτι του ο καναπές σε εξωτερικό χώρο παραλιακής καφετέριας. Ένας 45χρονος άστεγος άντρας, βρέθηκε προχθές νωρίς το πρωί να κοιμάται ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα. Εκεί βρήκε απάγκιο για να ξεκουραστεί από τη σκληρή ζωή στο δρόμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τον άντρα βρήκε να κοιμάται η καθαρίστρια του μαγαζιού και αμέσως ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη, Γιάννη Γρηγορίου. «Δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Βογκούσε στον ύπνο του. Φοβηθήκαμε. Προσπαθήσαμε να τον ξυπνήσουμε όσο το δυνατό πιο ήρεμα. Άνοιξε τα μάτια, τρόμαξε, σηκώθηκε αμέσως, πήρε άρον-άρον την κουβέρτα του και έφυγε. Συγνώμη, συγνώμη, μας έλεγε ενώ απομακρυνόταν», περιέγραψε την πρωινή σκηνή στην παραλία του Βόλου, ο κ. Γρηγορίου.

Όπως ανέφερε, από τα ρούχα του αλλά και από τον τρόπο που αντέδρασε, φαινόταν ότι αυτός ο άνθρωπος είχε κάποτε οικονομική επιφάνεια και μια αξιοπρεπή ζωή. Η ζωή στο δρόμο, δεν… έσβησε την αξία των ενδυμάτων. Όπως και η συμπεριφορά του. Δεν πήγε να ζητιανέψει, ούτε να «πουλήσει» λύπηση. Βρήκε απλώς ένα χώρο να ξαποστάσει. Κι όταν έγινε αντιληπτός, ζήτησε συγνώμη κι έφυγε.

«Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να έχει καταστραφεί οικονομικά», εκτίμησε ο κ. Γρηγορίου.

Είναι ένα από τις δεκάδες περιστατικών ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στην κυριολεξία στο δρόμο, χωρίς να έχουν ούτε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και μια γωνιά να ξαποστάσουν.

Ανθρωποι που έχασαν δουλειές, τους έπνιξαν τα χρέη και έμειναν στον δρόμο.

Ήδη στους δύο ξενώνες αστέγων του Δήμου Βόλου, φιλοξενούνται περί τις 40 περιπτώσεις ολόκληρων οικογενειών και μεμονωμένων ανθρώπων που έμειναν χωρίς να έχουν τίποτα στην κατοχή του.

Επιπλέον 25 περιπτώσεις οικογενειών, ζευγαριών και μεμονωμένων ανθρώπων, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που πήρε παράταση για τον Δήμο Βόλου έως τέλος του 2017.

Οι άστεγοι όμως δεν έλειψαν από τους δρόμους. Μόνο στο κέντρο της πόλης κυκλοφορούν τουλάχιστον δέκα άστεγοι άνθρωποι, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν σε ξενώνες. Η μάχη είναι διαρκής και καθημερινή, ακόμη και για να βρουν ένα μέρος προστατευμένο για να ξαποστάσουν και να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Ήδη ο δήμος αναζητά κτήριο στο κέντρο του Βόλου, προκειμένου να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και θα δίνει τη δυνατότητα σε αστέγους να μπουν, να κάνουν ένα μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, να φάνε και να ξαποστάσουν στα κρεβάτια, πριν επιστρέψουν πίσω στους δρόμους.

ΦΟΒΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Εξαρση αστέγων λόγω πλειστηριασμών

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου φοβούνται έξαρση των περιστατικών αστέγων το επόμενο διάστημα, αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.

Σε γνώση των κοινωνικών λειτουργών είναι μερικές δεκάδες περιπτώσεις οικογενειών, που απλώς έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, αδυνατούν όμως να πληρώσουν ρεύμα, νερό, φαγητό. Το τηλέφωνο είναι πολυτέλεια και η συνέχιση της παραμονής στα σπίτια τους κρέμεται από μια κλωστή.

«Αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, κοινωνική λειτουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου