ΤΟΠΙΚΑ

Αντί για πεντάστερο… κατασκηνώσεις!

αντί-για-πεντάστερο-κατασκηνώσεις-503568

ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΑΛΑΤΑ

Κάμπινγκ (!) αντί για τουριστικό συγκρότημα πέντε αστέρων 950 κλινών, ήταν η… αντιπρόταση που κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου για την… τουριστική αξιοποίηση της νησίδας Αλατάς. Η «πρώτη σκέψη» της Βολιώτισσας υφυπουργού, που όπως δήλωσε δεν είχε πλήρη ενημέρωση γύρω από το θέμα και ζήτησε χρόνο για να το εξετάσει, κατατέθηκε ενώπιον κλιμακίου της δημοτικής αρχής Νοτίου Πηλίου, τα μέλη του οποίου έμειναν άναυδα…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τον δήμο συναντήθηκαν μαζί της την περασμένη Παρασκευή για να ζητήσουν τη συνδρομή της, προκειμένου να ξεπεραστεί και ο τελευταίος «σκόπελος» της επένδυσης εταιρείας κυπριακών συμφερόντων, που περιμένει επί 19 χρόνια να υλοποιήσει το σχέδιό της στο νησάκι. «Στα 76 μου χρόνια όλα τα έχω ακούσει. Αλλά να μιλάμε για κατασκηνώσεις στη θέση του πεντάστερου, αυτό με ξεπερνά», σχολίασε εμβρόντητος ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Νίκος Φορτούνας.

Οι μεγάλες επενδύσεις -που αποτελούν ζητούμενο για το άνοιγμα θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας- στη Μαγνησία τα τελευταία χρόνια, συνιστούν άγνωστη λέξη… Η τουριστική επένδυση στον Σωρό πήγε στις καλένδες, η επένδυση στις Νηές τώρα δείχνει να ξεμπλοκάρει. Στον Αλατά περιμένουν να επενδύσουν ποσό 200 εκατ. ευρώ, όμως… το υπουργείο φαίνεται να έχει έτοιμη την εναλλακτική, απέναντι στο νέο πρόβλημα που βγήκε στην επιφάνεια, με… κατασκηνώσεις.

Η συνάντηση, παρουσία αντιδημάρχων του Νοτίου Πηλίου, έγινε με αφορμή τη νέα εμπλοκή που συνιστά για την τουριστική επένδυση στον Αλατά, η αποτύπωση της νησίδας στο ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου ως έκτασης 493 στρεμμάτων.

Για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους. Θα πρέπει να είναι από 500 στρέμματα και πάνω. Για τη σύνταξη του ΣΧΟΟΑΠ Τρικερίου, όπου υπάγεται ο Αλατάς, χρησιμοποιήθηκαν τοπογραφικά και σχέδια της παλιάς κοινότητας, που από το Δήμο Νοτίου Πηλίου θεωρούνται μη ακριβή.

Μια επένδυση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα για μόλις επτά στρέμματα γης! Ο δήμος ζητά να μην εγκριθεί το ΣΧΟΟΑΠ που θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για την επένδυση, αλλά να γίνει επαναχάραξη και ακριβής καταμέτρησης της νησίδας, δεδομένου ότι η διαφορά είναι οριακή.

Πρόθεση που μηδενίζει την επένδυση

Αυτό ήταν και το αίτημα για το οποίο ζήτησαν τη στήριξη της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Τον διάλογο της συνάντησης για το θέμα με την κ. Παπανάτσιου, μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα είναι καταδικαστικό για τη μεγάλη επένδυση η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ, καθώς η εταιρεία δεν θα μπορεί εκ του νόμου να επενδύσει σε νησίδα έκτασης μικρότερης των 500 στρεμμάτων.

Τι απάντησε η υφυπουργός; «Αν δεν μπορέσει να γίνει η επένδυση, να βρούμε έναν άλλο τρόπο να αξιοποιήσουμε το νησάκι. Μπορούμε για παράδειγμα να το αξιοποιήσουμε για κατασκηνώσεις», φέρεται να είπε στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εναλλακτική ουσιαστικά μηδενίζει μια επένδυση εκατομμυρίων που θα αλλάξει τα δεδομένα για την περιοχή. Η συζήτηση δεν προχώρησε προκειμένου η κ. Παπανάτσιου να ενημερωθεί πλήρως για το ζήτημα.

«Όλα τα άκουσα. Αυτό με ξεπερνά»

Η αντίληψη της υφυπουργού περί… επενδύσεων, έχει προκαλέσει όχι μόνο δυσαρέσκεια στον Δήμο Νοτίου Πηλίου αλλά και αγανάκτηση. «Η πρόταση είναι δείγμα ότι δεν θέλουν τις επενδύσεις. Έπρεπε να βάλουν πλάτη για να λυθεί το πρόβλημα και να προχωρήσει η επένδυση. Δεν μπορείς να μιλάς για επένδυση εκατομμυρίων και να σου μιλάνε για κατασκηνώσεις. Αλήθεια δεν μας ξεκαθάρισε: κατασκηνώσεις για ναυτοπροσκόπους ή απλούς προσκόπους; Όλα τα έχω ακούσει στα 76 μου χρόνια, αλλά αυτό το τελευταίο “φουντούκι” με ξεπερνά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Φορτούνας.

Επένδυση εκατομμυρίων

Η επένδυση στη νησίδα Αλατάς, αφορά σε ποσό 200 εκατ. ευρώ περίπου, που προτίθεται να επενδύσει h εταιρεία κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Περιλαμβάνει την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων, δυναμικότητας 950 κλινών, το οποίο αποτελείται από ξενοδοχείο και τουριστικά χωριά.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτούνα είναι επένδυση μέσα από την οποία θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας και από την οποία -σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί- ο δήμος θα έχει έσοδα ετησίως της τάξης των 700.000 ευρώ.

Το όφελος όμως θα είναι συνολικό για την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς πέρα από την προσέλκυση τουριστικού υψηλού οικονομικού επιπέδου, θα στηριχθούν και οι ντόπιοι επαγγελματίες. Οι προμήθειες πρώτων υλών σε αγροτικά προϊόντα θα γίνονται από τον αγροτικό κόσμο του Νοτίου Πηλίου, που θα μπορέσουν σε επόμενη φάση να προχωρήσουν και στη μεταποίηση των προϊόντων τους για να προμηθεύουν το μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Αναμονή 19 ετών

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1998 υπογραφόταν η σύμβαση μεταξύ της τότε κοινότητας Τρικερίου και της εταιρείας κυπριακών συμφερόντων United Five Development Hellas. Αντικείμενο της σύμβασης η τουριστική επένδυση στη νησίδα Αλατάς.

Ετος: 2017. Η επένδυση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014, ακυρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της τουριστικής επένδυσης. Έπρεπε να συνταχθεί ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων).

Το ΣΧΟΟΑΠ βρίσκεται προς έγκριση στο αρμόδιο συμβούλιο, μόνο που αποτυπώνει τον Αλατά ως έκταση 493 στρεμμάτων. Επτά στρέμματα υπολείπονται για να μην ακυρωθεί η επένδυση που «περιμένει» 19 χρόνια να υλοποιηθεί.

«Θαυμάζω την υπομονή τους και το κουράγιο τους», σχολίασε ο δήμαρχος, Νίκος Φορτούνας, αναφερόμενος στην επιμονή των επενδυτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου