ΤΟΠΙΚΑ

Γεννήθηκε και το τρίτο κοριτσάκι

γεννήθηκε-και-το-τρίτο-κοριτσάκι-511291

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ 12 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΔΥΜΗ ΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥ

Με επιτυχία στέφθηκε η πρωτοποριακή τεχνική του Χρήστου Βενέτη για την αντιμετώπιση της προωρότητας των νεογνών

Το φως της ζωής είδε χθες τα ξημερώματα και το τρίτο κοριτσάκι της 28χρονης Βολιώτισσας, που κυοφορούσε τρίδυμα και τα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό σε… δόσεις, το ένα με διαφορά ημερών από το επόμενο. Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνική, ένα ιατρικό επίτευγμα, του Βολιώτη μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου Χρήστου Βενέτη, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη γέννηση και του τρίτου παιδιού, που έχει διαφορά ηλικίας 12 ημερών από την πρώτη τρίδυμη αδερφή του!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες τα ξημερώματα, ο μαιευτήρας Χρήστος Βενέτης ειδοποιούνταν στο κινητό του τηλέφωνο, ότι «έσπασαν τα νερά» της 28χρονης. Θα έφερνε στον κόσμο και το τρίτο παιδί της. Έσπευσε στην κλινική «Ιασώ Θεσσαλίας» και ξεγέννησε στις 3:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου και το τρίτο κοριτσάκι, που ήρθε στον κόσμο όπως και οι δύο, κατά μερικές ημέρες μεγαλύτερες αδερφές του, με φυσιολογικό τοκετό. Το τρίτο κοριτσάκι, γεννήθηκε 940 γραμμάρια. Έμεινε δώδεκα ημέρες περισσότερο στη μήτρα κι αυτό του πρόσθεσε βάρος περίπου 200 γραμμαρίων. «Η παραμονή είναι σημαντική για την ωριμότητα του νεογέννητου», σχολίασε ο κ. Βενέτης.

Τα τρίδυμα κορίτσια ήρθαν στη ζωή πρόωρα. Είναι μόλις 6,5 μηνών και προς το παρόν βρίσκονται στη θερμοκοιτίδα.

Η προωρότητα ήταν ο λόγος που ο γνωστός μαιευτήρας, αποφάσισε με τη συνεργασία της νεαρής μητέρας να εφαρμόσει μία πρωτοποριακή ιατρική τεχνική, που έστρεψε το βλέμμα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας στη Θεσσαλία: να καθυστερήσει τη γέννηση των τρίδυμων, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για τα έμβρυα μέσα στη μήτρα, ώστε να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η τεχνική πήγε πολύ καλά. «Κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος. Κάναμε το παν. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία των νεογέννητων», ανέφερε ο κ. Βενέτης, λίγες ώρες μετά και τη γέννηση του τρίτου παιδιού.

Στην για πρώτη φορά μητέρα, χορηγήθηκε αγωγή που αναστέλλει τον τοκετό. Ενώ βρισκόταν σε τοκόλυση γέννησε το πρώτο της κοριτσάκι, πριν από 13 ημέρες και ζύγιζε 770 γραμμάρια. Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα, στον κόσμο ήρθε και το δεύτερο κοριτσάκι, με βάρος μόλις 730 γραμμαρίων. Χθες τα ξημερώματα, γεννήθηκε και το τρίτο, με βάρος 940 γραμμάρια.

Τα νεογέννητα νοσηλεύονται στη μονάδα πρόωρων του «Ιασώ Θεσσαλίας» και έχουν καλές προοπτικές.

Καλά στην υγεία της είναι και η 28χρονη Βολιώτισσα μητέρα, που έδειξε απίστευτο θάρρος, υπομονή, ωριμότητα και ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις υποδείξεις του γιατρού της.

Παγκόσμιο πρωτόκολλο ενεργειών

«Η τεχνική που εφαρμόστηκε στέφθηκε με επιτυχία. Υπάρχουν πολύ λίγα περιστατικά παγκοσμίως. Η αναφορά έστω και ενός θα προσθέσει στη γνώση», υπογράμμισε ο κ. Βενέτης, που τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει να συντάξει report με τις ενέργειες που έκανε, τις προϋποθέσεις εφαρμογής της τεχνικής και τα αποτελέσματα. Ένα report που θα αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιας ιατρικής μελέτης και που θα οδηγήσει σε ένα πρωτόκολλο ενεργειών για τις πρόωρες πολύδυμες κυήσεις.

«Αφέθηκα στα χέρια του γιατρού μου»

Στην τέλεση του σύγχρονου ιατρικού θαύματος, συνέβαλλε καθοριστικά η ίδια η μητέρα των τρίδυμων. Πρόκειται για την 28χρονη Χριστίνα Αδαμάκη, η οποία δέχθηκε να μιλήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μόλις λίγες ώρες μετά τη γέννηση και του τρίτου της παιδιού.

«Έμεινα έγκυος με φυσιολογική σύλληψη. Δεν περιμέναμε τρίδυμα. Έγινα για πρώτη φορά μητέρα και όλο αυτό ήταν πολύ καινούριο», σχολίασε.

Όπως επισημαίνει για την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής, «αφέθηκα στα χέρια του γιατρού μου, στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη». «Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες του. Ήμουν σίγουρη ότι θα πετύχει», λέει χαρακτηριστικά.

Βεβαίως η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. «Ήταν δύσκολο. Βρίσκομαι αρκετές ημέρες πλέον σε νοσηλεία. Ωστόσο όλα πάνε καλά. Πάμε βήμα- βήμα», σημείωσε.

Στο πλευρό της ακοίμητος φρουρός ο σύζυγός της. «Είχα φροντίδα, αγάπη και στήριξη», λέει η 28χρονη μητέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου