Με τη δική μου ματιά

με-τη-δική-μου-ματιά-525925

Ειδική διαδρομή για άτομα με κινητικές κι όχι μόνο αναπηρίες, χάραξε ο Δήμος Βόλου στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους συλλόγους ΑμεΑ της πόλης.

Η διαδρομή θα ξεκινά από την Πλατεία Ελευθερίας και δια μέσου των οδών Ιωλκού, Δημητριάδος, και Αγ. Νικολάου θα καταλήγει στην παραλία. Σε όλο το μήκος θα υπάρχουν, επαρκή πλάτη στα πεζοδρόμια, σημάνσεις και οδεύσεις για τυφλούς, νέο ειδικό υλικό επίστρωσης, ηχητικές ειδοποιήσεις σε σηματοδότες, ράμπες.

Στόχος είναι να αποτελέσει μία διαδρομή πρότυπο, η οποία θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλους και μάλιστα την αυτόνομη και ασφαλή μετακίνηση δημοτών με αναπηρίες. Χαράχθηκε δε σε μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της πόλης, πάνω στην οποία υπάρχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και καταστήματα, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται άτομα με αναπηρίες.

Μέχρι σήμερα, ο Βόλος δεν δίνει διέξοδο στην παραλία για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες. Για να βγει στην παραλία αναπηρικό καροτσάκι, θα πρέπει να κινηθεί από το δρόμο, δίπλα–δίπλα με τα αυτοκίνητα.

Η χάραξη μιας διαδρομής απόλυτα προσβάσιμης, είναι ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με αναπηρίες που νιώθουν αποκλεισμένοι από βασικές λειτουργίες της πόλης.

Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ενισχύεται με την κατασκευή νέων ραμπών αλλά και με την απομάκρυνση κενών περιπτέρων από τα κεντρικά πεζοδρόμια.

Τα έργα θα γίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τα έργα στην πόλη. Είναι η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών για την αλλαγή κακών συνηθειών: κατάληψη πεζοδρόμων και πεζοδρομίων με αυτοκίνητα και δίκυκλα, αποκλεισμός ραμπών από πρόχειρα σταθμευμένα αυτοκίνητα, κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ από αυτοκίνητα που παρκάρουν εκεί παράνομα…

Στοίχημα είναι η διαδρομή που θα γίνει να διαφυλαχθεί από τους ίδιους τους πολίτες, και να λειτουργήσει προς όφελος όλων των δημοτών και επισκεπτών της πόλης.

Και σε δεύτερο χρόνο, η διαδρομή αυτή να γίνει πρότυπο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο σχεδιασμός του κέντρου της πόλης. Αυτή η διαδρομή δεν θα πρέπει να έχει αρχή και τέλος. Θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή για τη δημιουργία κι άλλων τέτοιων διαδρομών στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου