ΤΟΠΙΚΑ

Ενταση και πορεία μέχρι τα δικαστήρια

ενταση-και-πορεία-μέχρι-τα-δικαστήρια-551826

Ενταση επικράτησε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου, στον απόηχο της νέας -δεύτερης κατά σειρά- αναβολής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Βιολογικό. Ελλείψει απαρτίας, το παρών έδωσαν μόλις 15 μέλη του συμβουλίου, η συνεδρίαση αναβλήθηκε προκαλώντας αντιδράσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για μεθοδεύσεις. Μέλη της «Συμμαχίας για το νερό» που παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων, ανάρτησαν πανό στην έδρα του προεδρείου, και στη συνέχεια, κάνοντας πορεία μέχρι τα δικαστήρια, ζήτησαν ακρόαση από τον εισαγγελέα Βόλου και αιτήθηκαν παρέμβαση για «να μην καταλήξει ο Βιολογικός στα χέρια ιδιώτη».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τους 17 δημοτικούς συμβούλους που υπέγραψαν το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Βιολογικό, το παρών χθες έδωσαν ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργ. Πατσιαντάς, η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Φ. Λαμπρινίδης, ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Θεοδ. Τσαλούχας, και οι ανεξάρτητοι Νίκος Κανελλής, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιάσων Αποστολάκης, Ματθαίος Δραμητινός, Γιάννης Μολοχίδης και Κ. Γαργάλας. Παραβρέθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος και Κατερίνα Τσοπουρίδου, ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, Θάνος Θεοδώρου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μουλάς. Στην αίθουσα βρέθηκαν και μέλη της «Συμμαχίας για το νερό».

Η ανακοίνωση από τον κ. Μουλά για τη νέα αναβολή της συνεδρίασης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε απαρτία, προκάλεσε αντιδράσεις. «Ξεφτιλίζετε το Δημοτικό Συμβούλιο. Παίζετε παιχνίδια στις πλάτες του κόσμου εις βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της τσέπης των δημοτών», είπε σε έντονο ύφος, ο Νίκος Κανελλής.

«Την επόμενη συνεδρίαση να την ορίσετε στις έξι το πρωί, μετά τα μπουζούκια», είπε ειρωνικά ο Κώστας Γαργάλας.

Παρότρυνση του κ. Μουλά προς τον Μαργ. Πατσιαντά: «Τώρα μπορείτε να ανέβετε στο βήμα να προεδρεύσετε», προκάλεσε νέες αντιδράσεις. «Τις ειρωνείες αλλού», είπε ο κ. Πατσιαντάς.

Με την αποχώρηση του προέδρου και του εκτελούντα χρέη Δημάρχου, ο κ. Πατσιαντάς, απευθυνόμενος προς τα μέλη της «Συμμαχίας για το νερό», μίλησε για μεθόδευση της αναβολής της συνεδρίασης από τη δημοτική αρχή. Κάλεσε δε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα για την επόμενη συνεδρίαση που θα οριστεί «για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού Καθαρισμού».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην τρίτη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική η παρουσία της πλειοψηφίας, αναφέροντας ότι αν δεν υπάρξει απαρτία προβλέπονται πειθαρχικές σε βάρος τους κυρώσεις.

Πορεία στα δικαστήρια

Η αναβολή της συνεδρίασης προκάλεσε αντιδράσεις και από τα μέλη της «Συμμαχίας για το νερό». Ανάρτησαν πανό στην έδρα του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και επί τόπου αποφάσισαν να πάνε στα δικαστήρια και να ζητήσουν ακρόαση από τον εισαγγελέα.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες. Θα ζητήσουμε ακρόαση από τον εισαγγελέα, προκειμένου να του γνωστοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση στην ανάθεση της λειτουργίας του Βιολογικού σε ιδιώτη», ανέφερε παριστάμενος.

Κρατώντας το πανό, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία από το δημαρχείο, μέσω Ερμού, μέχρι τα δικαστήρια. Πήγαν στο γραφείο του εισαγγελέα και ζήτησαν παρέμβαση για να μην καταλήξει στα χέρια του ιδιώτη ο Βιολογικός.

Την Τρίτη η νέα συνεδρίαση

Η τρίτη συνεδρίαση για τον Βιολογικό, ορίστηκε για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. «Έπειτα από δύο συνεχείς προσκλήσεις (11793/16-02-2017 & 12780/20-02-2017) και κατόπιν έλλειψης απαρτίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του ν. 3463/2006, το Συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του», αναφέρεται στην πρόσκληση της συνεδρίασης που έχει ως θέμα «Ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και για τη διαφύλαξη του Δημόσιου-Δημοτικού χαρακτήρα του Βιολογικού και όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου