ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν 65 φάκελοι υγείας στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βόλου

ανοιξαν-65-φάκελοι-υγείας-στο-κεπ-υγείας-553042

Εξήντα πέντε φάκελοι υγείας δημοτών όλων των ηλικιών, δημιουργήθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα στο Κέντρο Πρόληψης Υγείας που εγκαινίασε ο Δήμος Βόλου, στα τέλη Ιανουαρίου, στο κτήριο του Διαύλου. Οι βάσεις σε θέματα πρόληψης υγείας του πληθυσμού έχουν μπει σε επίπεδο Βόλου, και το επόμενο διάστημα αναμένεται σειρά δράσεων για την «αφύπνιση» του τοπικού πληθυσμού.

«Καθημερινά βλέπουμε νέους ανθρώπους να πεθαίνουν. Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε θέματα πρόληψης υγείας, γιατί χάνονται ζωές άδικα», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσος Μπατζιάκας, που ήταν εκείνος που δρομολόγησε την ένταξη του Βόλου στο Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τη λειτουργία του ΚΕΠ που έχει στόχο την πρόληψη επτά θανατηφόρων νοσημάτων: καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του μαστού, καρδιοαγγειακό κίνδυνο, ανεύρυσμα αορτής, καρκίνο του προστάτη και μελάνωμα.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα, σε λιγότερο από ένα μήνα, 65 πολίτες που απευθύνθηκαν στο ΚΕΠ Υγείας, άνοιξαν το δικό τους φάκελο υγείας και παραπέμφθηκαν για τις πρώτες προληπτικές εξετάσεις σε γιατρούς που συνεργάζονται με τη δομή. Δικαίωμα στην πρόληψη μέσω του ΚΕΠ έχουν όλοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Οι ανασφάλιστοι παραπέμπονται σε εξετάσεις στο ΠΕΔΥ, στο Νοσοκομείο Βόλου ή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κοινοποιούνται στο ΚΕΠ, καταχωρούνται στον προσωπικό φάκελο του κάθε δημότη, ο οποίος πλέον έχει ένα σύμμαχο σε θέματα πρόληψης υγείας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπατζιάκας, το εγχείρημα είναι ακόμη στην αρχή. Εντός του επόμενου διαστήματος θα αναρτηθεί λίστα με τους γιατρούς-παρόχους που συνεργάζονται με το ΚΕΠ, με τα διαγνωστικά κέντρα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ για τη διεξαγωγή τεστ άνοιας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα ξεκινήσουν ομιλίες στα σχολεία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ δεδομένου ότι το 2017 έχει κηρυχθεί έτος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, έμφαση θα δοθεί μέσα από δράσεις στη συγκεκριμένη νόσο.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο στο ΚΕΠ Υγείας, το οποίο στελεχώνουν μία νοσηλεύτρια και μία εργοθεραπεύτρια, οι κ.κ. Παπαδημητρίου και Τακοπούλου, γίνεται –υπό την επιστασία του γιατρού εργασίας- και η πρώτη δόση του αντιτετανικού εμβολίου στους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου