ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας δρόμου για τα έργα στο Δήμο Βόλου

αγώνας-δρόμου-για-τα-έργα-στο-δήμο-βόλο-518664

Εως τέλος του 2015 πρέπει να απορροφηθούν περίπου 8 εκ. ευρώ για τα 18 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω ΕΣΠΑ

Αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση 18 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την απορρόφηση 8 εκ. ευρώ περίπου που υπολείπονται, καλείται να δώσει ο Δήμος Βόλου. Εως τέλος του έτους, ο Δήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των έργων που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χάσει πολύτιμα κονδύλια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται όμως για έναν αγώνα δρόμου… μετ’ εμποδίων, καθώς από τη στιγμή που οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα έργα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό καθυστερούν. «Η πορεία ολοκλήρωσης των έργων δεν είναι γρήγορη, δεν υπογράφονται συμβάσεις, άλλα έργα δεν πληρώνονται, γενικώς όλα πάνε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η παράταση της χρηματοδότησης των έργων είναι μονόδρομος.

Οπως αναφέρθηκε στον απόηχο τεχνικής σύσκεψης που είχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, παρουσία του Περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού και του Δημάρχου, Αχ. Μπέου, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί παράταση του ΕΣΠΑ. Η προθεσμία απορρόφησης των χρημάτων και παράδοσης των έργων εκπνέει στις 31/12/2015. «Εμείς έχουμε ήδη ζητήσει παράταση. Αν δεν δοθεί θα υπάρξει ασφυξία. Είναι μονόδρομος η παράταση», διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κ. Αγοραστός.

Σε επίπεδο Δήμου Βόλου, βρίσκονται σε εξέλιξη 18 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,7 εκ. ευρώ. Από το σύνολο της χρηματοδότησης έχουν απορροφηθεί μόλις 9,6 εκ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα απορροφητικότητας εντοπίζονται στην πορεία του ΓΠΣ Αγχιάλου και του ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, στο 5ο Νηπιαγωγείο Βόλου, στα κτίρια της Παιδόπολης όπου προωθείται η λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αλλά και στα έργα ενίσχυσης του εξωτερικού υδραγωγείου για τη μεταφορά των πηγαίων νερών του Πηλίου.

Από το σύνολο των έργων, ούτε ευρώ δεν έχει απορροφηθεί για την επέκταση του ΧΥΤΑ Βόλου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Ενστάσεις που έγιναν στο διαγωνισμό καθυστερούν την έναρξη του έργου, που δεν επηρεάζει μόνο το Βόλο αλλά ολόκληρο το νομό, δεδομένου ότι ο υπάρχων ΧΥΤΑ έχει μόλις μία πενταετία ζωής.

«Ζητήσαμε τη γρήγορη ολοκλήρωση των έργων», είπε ο κ. Αγοραστός, χτυπώντας… καμπανάκι στις υπηρεσίες.

Αστικές αναπλάσεις

Παράλληλα με τα έργα του ΕΣΠΑ, οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, δίνουν μάχη για την ολοκλήρωση των μελετών για τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων.

Το πλέγμα των έργων είναι -σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό- ονοματισμένο στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) και απομένει η προκήρυξη. «Ο Δήμος Βόλου βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Εχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό, ολοκληρώνονται οι μελέτες και αυτή την περίοδο επιχειρούμε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα για να μη χάνουμε χρόνο», είπε.

«Ο Βόλος τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πολύ πίσω σε έργα υποδομών. Τρέχουμε για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για το ΣΕΣ. Θέλουμε να μπούμε πρώτοι», έβαλε ψηλά τον πήχη ο κ. Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου