ΤΟΠΙΚΑ

Αστρονομική συνάντηση στο Βόλο με περισσότερες από 100 συμμετοχές

αστρονομική-συνάντηση-στο-βόλο-με-περ-519993

Νέοι επιστήμονες θα συμμετέχουν στο δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο

Σημείο συνάντησης πολυάριθμων νεαρών επιστημόνων θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά ο Βόλος, μέσω του 2ου Πανελλήνιου Αστρονομικού Συνεδρίου – Φεστιβάλ Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουλίου στο Βόλο, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 100 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι το αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), που προσφέρθηκε ευγενώς από τον πρύτανη κ. Πετράκο Γεώργιο και τον πρόεδρο του τμήματος κ. Νικόλαο Κυριαζή.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διοργάνωση που φέρει τη σφραγίδα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου και πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην περιοχή μας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φίλων της αστρονομίας.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι νέοι ηλικίας 15 έως 35 ετών, ενώ ιδιαίτερα συμμετέχουν οι νέοι που έλαβαν μέρος στους 20 Πανελληνίους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας και Διαστημικής, που οργάνωσε κατά καιρούς η Εταιρεία, είτε βραβεύτηκαν είτε όχι.

«Πρόκειται για νέους που προέρχονται από όλη την Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις της Εταιρείας Αστρονομίας, τα μαθήματα αστρονομίας, συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και στο μεταξύ, έχουν σπουδάσει, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας διδακτορική δράση, ενώ ορισμένοι βρίσκονται στη ΝΑΣΑ» όπως αναφέρει ο Κώστας Μαυρομμάτης, πρόεδρος της Εταιρείας.

Το θέμα του φετινού Συνεδρίου – Φεστιβάλ είναι «Αστρονομία και νεολαία». Με βάση τη θεματολογία αυτή το συνέδριο θα ασχοληθεί με: τα ερεθίσματα που δέχεται η νεολαία από την αστρονομία, καθώς και την επίδραση που ασκεί η νεολαία στην εξέλιξη της αστρονομίας.

Παράλληλα θα αναπτυχθούν οι ενότητες «Αστρονομία και νεολαία» διά μέσου των αιώνων, αλλά και η αστρονομία ως σπουδαίος παιδαγωγός της νεολαίας των θρανίων.

Ο σκοπός του συνεδρίου προκύπτει από τη θεματολογία του, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η συνάντηση των πάλαι ποτέ μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς αστρονομίας και είχαν αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς, η επικοινωνία και αλληλογνωριμία όλων των νέων, που έχουν αστρονομικά ενδιαφέροντα, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων, οι οποίοι έχουν σπουδάσει, έχουν κάνει πιθανώς μεταπτυχιακές σπουδές, είναι ήδη καθηγητές αστρονομίας σε πανεπιστήμια, έχουν πλέον επαγγελματική αποκατάσταση ή έχουν προσληφθεί ως επιστημονικοί συνεργάτες και σύμβουλοι σε διάφορες υπηρεσίες και ιδρύματα.

Βασικότερος στόχος, ωστόσο, είναι η τεκμηρίωση προτάσεων προς τους ειδήμονες, αλλά και προς ολόκληρη την κοινωνία για την αξία και τη σπουδαιότητα της αστρονομίας στη σύγχρονη Ελλάδα και τον κόσμο, γενικότερα.

Σημαντικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι θα προβληθεί η Μαγνησία μέσω της παραπάνω διοργάνωσης, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σημαντικών της φετινής χρονιάς.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου