ΤΟΠΙΚΑ

ΔΕΥΑΜΒ: Μετωπική για ανθυγιεινό και υπερωρίες

δευαμβ-μετωπική-για-ανθυγιεινό-και-υπ-520478

Νέα μετωπική σύγκρουση εργαζομένων και διοίκησης στη ΔΕΥΑΜΒ για τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και για τις υπερωρίες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προσφύγει κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ που τους καλεί να επιστρέψουν τα ποσά των ανθυγιεινών επιδομάτων που «αχρεωστήτως καταβλήθηκαν» από 1η Ιανουαρίου 2013 έως και 24 Ιουλίου 2014, ενώ ετοιμάζονται για νέα προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον περιορισμό των υπερωριών, ο αριθμός των οποίων δεν διασφαλίζει την 24ωρη λειτουργία της επιχείρησης.

Υπερωρίες

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα προσφύγουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ κατά της νέας απόφασης που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο για τον περιορισμό των ωρών αποζημίωσης υπερωριακής εργασίας. «Οι ώρες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση της 24ωρης λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ», διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Δημήτρης Κουτσιφέλης.

Η εισήγηση για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού ήρθε εκ νέου προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Η πρώτη εισήγηση που στάλθηκε προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, γύρισε πίσω προκειμένου να ενσωματωθούν παρατηρήσεις του νομικού τμήματος της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. «Μας κάνει εντύπωση η παρέμβαση αυτής της μορφής», άφησε αιχμές ο νομικός σύμβουλος Αντώνης Ξηρός. «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το κράτος λειτουργεί», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ καθυστέρησε. «Μας είπαν ότι οι υπερωρίες δεν προβλέπονται από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανονιστική για την 24ωρη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ. Τους είπαμε ότι η 24ωρη λειτουργία προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που συνιστά κανονιστική. Αναγνώρισαν το λάθος τους, ζήτησαν όμως να γίνουν κάποιες τυπικές διορθώσεις», ανέφερε ο κ. Ξηρός.

Σύμφωνα με την εισήγηση προβλέπονται υπερωρίες στο τμήμα ύδρευσης (δικαιούχοι 12 εργαζόμενοι για το γραφείο λειτουργίας και συντήρησης εγκαταστάσεων ύδρευσης και οχημάτων, 29 δικαιούχοι εργαζόμενοι στο γραφείο εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, 8 εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο της διεύθυνσης λειτουργίας και συντήρησης υποδομών), στο τμήμα ΕΕΛ και αποχέτευσης (17 εργαζόμενοι στα γραφεία ΕΕΛ, χημικού εργαστηρίου και συντήρησης εξοπλισμού ΕΕΛ και αντλιοστασίων, 13 εργαζόμενοι στο γραφείο λειτουργίας και συντήρησης δικτύου αποχέτευσης). Επίσης στο τμήμα μελετών κατασκευών (8 εργαζόμενοι), τμήμα ελέγχου ποιότητας νερών (4 εργαζόμενοι), στο γραφείο λογιστηρίου και ταμείου (6 εργαζόμενοι), στο γραφείο προμηθειών (4 εργαζόμενοι), στο γραφείο γραμματείας συλλογικών οργάνων (1 εργαζόμενος).

Επίσης ορίζεται ανώτατο όριο υπερωριών. Βάσει Νόμου δεν προβλέπεται αποζημίωση για περισσότερες των 32 ωρών υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο κάθε μήνα. «Μέχρι σήμερα, υπήρχαν εργαζόμενοι που λαμβάνουν υπερωρίες ακόμη και 71 ωρών», ανέφερε ο κ. Ξηρός.

«Με την εισήγηση δεν διασφαλίζετε τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ σε 24ωρη βάση. Οι υπερωρίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Τι θα κάνετε; Θα το κλείσετε το μαγαζί;», αντέδρασε ο κ. Κουτσιφέλης αφήνοντας αιχμές για «ναζιστικές μεθόδους».

Ο κ. Ξηρός ζήτησε από τον κ. Κουτσιφέλη να ανακαλέσει και τον αποκάλεσε εργατοπατέρα.

Ο κ. Κουτσιφέλης προανήγγειλε προσφυγή των εργαζομένων κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη και ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ να περιμένει την απόφαση πριν τη δημοσιεύσει στο ΦΕΚ.

Επιδόματα

Θέμα τέθηκε από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου και για τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας που λάμβαναν οι εργαζόμενοι το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2013 έως 24 Ιουλίου 2014.

Ο κ. Παπαευσταθίου παρουσίασε απομαγνητοφωνημένα πρακτικά εισηγήσεων συνεδριάσεων της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για να υποστηρίξει ότι ουδέποτε λήφθηκε απόφαση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου ή γενικής διεύθυνσης για την καταβολή των επιδομάτων το επίμαχο διάστημα και πριν την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ. Επέστρεψε μάλιστα τις αιχμές περί παραπλάνησης του διοικητικού συμβουλίου στον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Δημ. Κουτσιφέλη.

Οι εργαζόμενοι -μόλις αποφανθούν τα αρμόδια όργανα στα οποία έχουν προσφύγει για το αν λάμβαναν νόμιμα ή όχι το επίδομα- θα κληθούν σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου να επιστρέψουν το ποσό που αντιστοιχεί στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας της συγκεκριμένης περιόδου, με απευθείας παρακρατήσεις από τους μισθούς τους αρχής γενομένης πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα αν ήταν παράνομη ή όχι η καταβολή του επιδόματος. Τα χρήματα όμως πρέπει να διεκδικήσετε από αυτούς που τα χορήγησαν όχι από τους εργαζόμενους τους οποίους βρήκατε εύκολα θύματα», ανέφερε ο κ. Κουτσιφέλης υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται αναστάτωση στους εργαζόμενους.

«Από ποιον να τα ζητήσουμε; Από τον κ. Σκοτινιώτη; Αυτό λέτε;», είπε ο κ. Παπαευσταθίου.

«Από αυτούς που τα χορήγησαν. Μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας», απάντησε ο κ. Κουτσιφέλης.

Γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου για το θέμα ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Κ. Γαργάλας, υποστηρίζοντας ότι ο τελικός αποδέκτης, οι εργαζόμενοι δηλαδή, είναι οι μόνοι που δεν φταίνε.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της αποχής των εργαζομένων από εργασία με αμιαντοσωλήνες, με τον κ. Παπαευσταθίου να χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση και τον κ. Κουτσιφέλη, να καταγγέλλει απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία ανέθεσε τις εργασίες σε εργολάβο.

Ειδικό ωράριο

Επίσης, με εισήγηση εκτός ημερήσιας διάταξης καθορίστηκε ειδικό ωράριο 32 ωρών για συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού της ΔΕΥΑΜΒ.

Πρόκειται για εργάτες ύδρευσης, υδραυλικούς και εργαζόμενους στην αποχέτευσης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την 5ήμερη εργασία και την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου