ΤΟΠΙΚΑ

Αγροτική παραγωγή βάσει ποσότητας αναπτύσσεται στην Ελλάδα

αγροτική-παραγωγή-βάσει-ποσότητας-αν-528217

Επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων αλλά και το περιβάλλον

Η γεωργία μειωμένων εισροών είναι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία και ευρύτερα στη χώρα. Μέσα από την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες και φυσικά τη μείωση του περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» ο αγροτικός κόσμος έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την κρίση της νέας εποχής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Ρύπανσης και Υποβάθμισης Εδαφών στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Interbalkan Environment Center (i-BEC), κ. Γεώργιος Ζαλίδης, σε διάλεξη που έδωσε χθες στο κεντρικό αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η διάλεξη δόθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αειφόρος Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαλίδη, σήμερα η αγροτική παραγωγή στηρίζεται στην ποσότητα: ποσότητα λιπασμάτων, νερού, φυτοφαρμάκων. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που δεν είναι ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά και επιπλέον υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. «Ιδίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, το πρόβλημα της νιτρορύπανσης είναι υπαρκτό», ανέφερε ο κ. Ζαλίδης.

Οπως εξήγησε το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είναι η γεωργία μειωμένων εισροών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το λίπασμα, το νερό, τα φυτοφάρμακα και η ενέργεια που απαιτείται για την αγροτική παραγωγή. «Η μείωση των εξόδων του παραγωγού καθιστά το τελικό προϊόν ανταγωνιστικό και ταυτόχρονα μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα», επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα διαθέτει μέσα από την έρευνα που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει με νέες τεχνολογίες την αγροτική παραγωγή. Μείζον ωστόσο είναι η αλλαγή κουλτούρας που θα ξεκινά από την πολιτική ηγεσία, θα περνά στους γεωπόνους και στη συνέχεια στους αγρότες.

«Το στοίχημα για τον αγροτικό κόσμο είναι να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και να δημιουργήσουν συμμετοχικές ομάδες καινοτομίες», υπογράμμισε ο κ. Ζαλίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου