ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για λουκέτα σε καταστήματα εστίασης σε παραλίες

φόβοι-για-λουκέτα-σε-καταστήματα-εστί-528334

Εξαιτίας του Νόμου για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση πέντε μέτρων από το κύμα

«Από 1η Ιουνίου θα κλείσουν μαγαζιά!»: η κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών εστίασης που ετοιμάζονται να υποδεχθούν την καλοκαιρινή περίοδο στις παραλίες της Μαγνησίας, στήνοντας όμως ομπρελοκαθίσματα και τραπεζάκια σε απόσταση πέντε μέτρων από το κύμα. Ο νέος Νόμος βρίσκει το φετινό καλοκαίρι αρκετούς καταστηματάρχες να κινδυνεύουν με λουκέτο, με δεδομένο ότι το ανάγλυφο των μικρών ακτών που χαρακτηρίζει τη Μαγνησία δεν αφήνει περιθώρια για την τήρηση της απόστασης των πέντε μέτρων από τη φυσική ακτογραμμή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη στη Μαγνησία καταστηματάρχες έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου. Στήνουν ομπρελοκαθίσματα και τραπεζάκια, κινδυνεύουν όμως με πρόστιμα και λουκέτα, αν δεν υπάρξει τροποποίηση στο Νόμο που να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ο νομός περικλείεται από πολλές μικρές ακτές στις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί η απόσταση των πέντε μέτρων από το κύμα.

Οι αιτήσεις που κατατίθενται έως σήμερα στους Δήμους για την έκδοση αδειών ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων είναι στον αέρα. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφέ, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, είχε συνάντηση με τη Διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας Κεντρικής Ελλάδος, στην οποία εξέθεσε το πρόβλημα που δημιουργείται στη Μαγνησία με το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο.

Το μόνο θετικό για το οποίο ενημερώθηκε ο Σύλλογος σε αυτή τη συνάντηση ήταν η τροποποιητική του Υπουργείου Οικονομικών που επιτρέπει την ανάπτυξη καθισμάτων στα μουράγια. Και πάλι όμως θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των πέντε μέτρων.

Καταστηματάρχες της Μαγνησίας είτε βρέθηκαν είτε θα βρεθούν μπροστά στο πρόβλημα τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. «Εάν δεν αλλάξει ο Νόμος από 1η Ιουνίου θα μιλάμε για λουκέτα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Γρηγορίου. Από την πλευρά του ο Γραμματέας, Κώστας Μπίσδρας ανέφερε ότι ο σύλλογος θα καταθέσει υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό, ο τοπικός σύλλογος θα ζητά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής στην εφαρμογή του Νόμου. «Εμείς ζητάμε η ανάπτυξη των ομπρελοκαθισμάτων να γίνεται σε απόσταση τριών μέτρων. Σε παραλίες που είναι αρκετά μεγάλες η απόσταση ας είναι και πάνω από τα πέντε μέτρα. Δεν θέλουμε να κλείσουμε τις παραλίες. Πρέπει όμως να δουλέψουν τα μαγαζιά. Και φυσικά να υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση της νομιμότητας και την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού», επεσήμανε ο κ. Μπίσδρας.

Συνάντηση με Δ. Κολυνδρίνη

Για το θέμα ο Σύλλογος μαζί με το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΒΕΜ είχαν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας στο «κίνημα» που προωθεί η ΟΕΒΕΜ για την στήριξη των ελληνικών προϊόντων με συνδιοργάνωση σχετικής ενημερωτικής ημερίδας, ενώ σχετικά με το πλήγμα που δέχονται οι επαγγελματίες από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με το προσωρινό «μπλόκο» που επιβάλλεται σε ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες, κ.λπ. στις παραλίες, η κ. Κολυνδρίνη, τασσόμενη στο πλευρό των επαγγελματιών, δήλωσε ότι «πρέπει να υπάρξει επαναπροσέγγιση του ζητήματος από τους ιθύνοντες, ιδίως σε περιοχές όπως η Μαγνησία, όπου, με τη γεωμορφία των δαντελωτών και μικρών ακτών που την χαρακτηρίζουν, αυτή η δικαστική απόφαση ισοδυναμεί με κλείσιμο των μαγαζιών και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στον κλάδο».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου θα πρέπει τα αιτήματα των καταστηματαρχών για το Νόμο των… ομπρελοκαθισμάτων να στηρίξουν τόσο η Περιφέρεια, όσο και το Επιμελητήριο αλλά και οι Δήμοι που εξαιτίας των περιορισμών του Νόμου θα χάσουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου