ΤΟΠΙΚΑ

Προκαλούν αντιδράσεις ελεγχοι της ΕΠΑ για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων

προκαλούν-αντιδράσεις-ελεγχοι-της-επ-528346

Καταναλωτές φοβούνται να ανοίξουν τα σπίτια τους σε κλιμάκια της εταιρείας επικαλούμενοι επιτήδειους που ψάχνουν ευκαιρία να μπουν μέσα

Ελέγχους στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στο Βόλο, κλιμάκια της ΕΠΑ Θεσσαλίας. Στόχος να διαπιστωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Οι επικείμενοι ωστόσο έλεγχοι έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις από καταναλωτές, που καλούνται «να ανοίξουν τα σπίτια τους σε άγνωστα πρόσωπα για τους ίδιους».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυτές τις ημέρες οι καταναλωτές φυσικού αερίου στο Βόλο παραλαμβάνουν επιστολές της ΕΠΑ Θεσσαλίας, βάσει των οποίων γίνεται γνωστό ότι ξεκινούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, πρόκειται για ελέγχους που προβλέπονται από τους τεχνικούς κανονισμούς. Η ΕΠΑ Θεσσαλίας, έχει κάνει σύμβαση με την ΕΒΕΤΑΜ και στελέχη της θα προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οπως σημείωσε ο κ. Μπακούρας εκτός από την ετήσια συντήρηση του καυστήρα, προβλέπεται κάθε τέσσερα χρόνια συντήρηση και των σωληνώσεων. Στο πλαίσιο των ελέγχων θα γίνει τεστ αντοχής των σωληνώσεων από το μετρητή έως την εστία καύσης, για να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα και διαρροές.

Το σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση που καταγραφούν προβλήματα, οι καταναλωτές οφείλουν να τα διορθώσουν σε διάστημα δέκα ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΠΑ Θεσσαλίας έχει τη δυνατότητα ακόμη και διακοπής της σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Πέρυσι είχαν γίνει περίπου 1.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. «Διαπιστώσαμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία, σε ποσοστό από 80% έως 100% είχαν κάνει τις απαιτούμενες συντηρήσεις και ελέγχους», ανέφερε ο κ. Μπακούρας.

Αντιδράσεις

Για το πρόγραμμα ελέγχων που ανακοινώθηκε έχουν εγερθεί αντιδράσεις από καταναλωτές. «Πώς να ανοίξουμε τα σπίτια μας σε αγνώστους και να τους αφήσουμε να μπούνε μέσα;», διαμαρτυρήθηκε αναγνώστρια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Καταναλωτές επικαλούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες «επιτήδειοι επικαλούνται διάφορες ιδιότητες, μπαίνουν στα σπίτια τους κόσμου, τους κλέβουν και πολλές φορές απειλούν και τη ζωή τους». «Μόλις χθες μεταδόθηκε στα δελτία ειδήσεων ότι 48χρονος προσποιούμενος τον υπάλληλο της ΔΕΗ εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη από τους οποίους έκλεβε διάφορα χρηματικά ποσά που προσεγγίζουν το ποσό των 17.000 ευρώ. Πώς λοιπόν εμείς διασφαλιζόμαστε;», αναρωτήθηκε αναγνώστης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Πρότεινε δε προς την ΕΠΑ Θεσσαλίας οι έλεγχοι να γίνονται εναλλακτικά: «τα πιστοποιητικά που μας δίνουν κατά τον έλεγχο και συντήρηση των εγκαταστάσεών μας πιστοποιημένοι υπάλληλοι, να κοινοποιούνται και στην ΕΠΑ Θεσσαλίας».

Πάντως ο κ. Μπακούρας επισημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν την επίδειξη ταυτότητας από συνεργεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου