ΤΟΠΙΚΑ

Σφίγγει ο κλοιός για τις λαϊκές αγορές

σφίγγει-ο-κλοιός-για-τις-λαϊκές-αγορές-530262

Νέο έγγραφο του Δήμου Βόλου προς το Υπουργείο για την τροπολογία που θα δώσει εργασιακή… ζωή σε δεκάδες πωλητές λαϊκών αγορών

Κίνδυνο να χάσουν έστω και το πενιχρό μεροκάματο που εξασφαλίζουν πίσω από τους πάγκους, διατρέχουν 100 περίπου μικροπωλητές στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης στις λαϊκές αγορές του Βόλου. Περιμένουν ακόμη την τροπολογία που θα τους δώσει εργασιακή ζωή από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εως και σήμερα σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, μόλις 50 από τους 150 μικροπωλητές έχουν καταφέρει να ανανεώσουν τις άδειες για να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους από τους πάγκους των λαϊκών αγορών. Περίπου 100 μικροπωλητές βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών είναι η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Το Υπουργείο στο οποίο έκανε παρέμβαση ο Δήμος Βόλου, επισημαίνοντας το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είχε δεσμευτεί να εκδώσει τροπολογία προκειμένου η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα να μην αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για την ανανέωση της άδειας. Η τροπολογία ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, κρατώντας σε ομηρία περίπου 100 μικροπωλητές που θα αντιμετωπίσουν βιοποριστικό πρόβλημα.

Ο Δήμος Βόλου προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. Ομως, όπως εξήγησε ο κ. Σαββάκης, εντός του επόμενου μήνα, θα πρέπει να γίνει διαγράμμιση των θέσεων στους χώρους των λαϊκών αγορών σύμφωνα με τη νέα Κανονιστική που έχει τεθεί σε ισχύ. Αυτή την περίοδο διαγράμμιση δεν υπάρχει με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις οι μικροπωλητές να μην μπορούν να στήσουν πάγκους, επειδή οι δρόμοι είναι κατειλημμένοι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε σε διαγραμμίσεις. Οι διαγραμμίσεις γίνονται με βάση τον αριθμό των αδειών», ανέφερε ο κ. Σαββάκης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν βγει η τροπολογία δεκάδες μικροπωλητές θα τεθούν εκτός λαϊκής αγοράς και θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Χθες, στάλθηκε νέο έγγραφο του Δήμου Βόλου προς το Υπουργείο και τους τοπικούς Βουλευτές για την τροποποίηση του Νόμου.

Ομως ο κλοιός σφίγγει… Ηδη σε γειτονικούς νομούς ξεκίνησαν έλεγχοι μικτών κλιμακίων στις λαϊκές αγορές και όσοι δεν είχαν άδεια συνελήφθησαν, πήγαν αυτόφωρο, τους κατασχέθηκαν τα προϊόντα και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκια ελέγχου αναμένεται να ενεργοποιηθούν και στις λαϊκές αγορές του Βόλου, μέσα στο Μάιο. Μικροπωλητές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το «γράμμα του Νόμου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου