ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν σύντομα έργα για το καλντερίμι του Αγ. Λαυρεντίου

ξεκινούν-σύντομα-έργα-για-το-καλντερί-530283

Σκληρή κριτική από τις αντιπολιτεύσεις για την κατάσταση στο χωριό που είναι κομμένο στα δύο

Ανακοίνωση για τη σύντομη έναρξη των εργασιών προκειμένου να απελευθερωθεί από τα μπάζα τοιχίου που κατέρρευσε το κεντρικό μονοπάτι του Αγίου Λαυρεντίου, εξέδωσε η δημοτική αρχή, στον απόηχο των αντιδράσεων των κατοίκων του χωριού, που παραμένουν επί δύο μήνες αποκλεισμένοι.

Τα προβλήματα των κατοίκων που ξεκίνησαν όταν το χωριό κόπηκε στα δύο, προκάλεσαν την παρέμβαση και των δημοτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, «Επιλογή Ευθύνης» και «Δύναμη Βόλου».

Οπως καταγράφηκε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από τότε που πεζούλα από ιδιωτική περίφραξη σπιτιού κατέρρευσε με αποτέλεσμα το κεντρικό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία του Αγίου Λαυρεντίου να κλείσει από πέτρες και μπάζα. Ακόμη και σήμερα το καλντερίμι είναι αποκλεισμένο και το χωριό έχει «κοπεί» στα δύο.

Μόνιμοι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ούτε καν στο αγροτικό ιατρείο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, οι ιδιοκτήτες του καφενείου και της ταβέρνας που βρίσκονται επίσης στην πλατεία έχουν καταστραφεί οικονομικά από τη στιγμή που δεν πατά ούτε ένας τουρίστας, δύο μπακάλικα λειτουργούν με ελλείψεις προϊόντων στα ράφια τους καθώς δεν υπάρχει δρόμος για να κάνουν ανεφοδιασμό, ενώ ο φούρνος της πλατείας κατάντησε φούρνος του σαββατοκύριακου με τον ιδιοκτήτη να ανοίγει μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα φέρνοντας ψωμί από το Βόλο επειδή δεν μπορεί να μεταφέρει τα σακιά με το αλεύρι. Ακόμη και οι κηδείες γίνονται σε ξωκλήσια. Η εκφορά γυναίκας που πρόσφατα πέθανε δεν έγινε από το σπίτι της επειδή το κεντρικό καλντερίμι ήταν κλειστό!

Σύντομα… έργα

Με αφορμή τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων του Αγίου Λαυρεντίου, το γραφείο Τύπου του Δήμου Βόλου, εξέδωσε ανακοίνωση για τη σύντομη έναρξη των εργασιών, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα:

«Κατανοούμε απόλυτα τον προβληματισμό και την αδημονία των κατοίκων του Αγίου Λαυρεντίου για το γεγονός ότι ο οικισμός είναι κομμένος στα δύο για αρκετό καιρό τώρα, εξαιτίας της κατάρρευσης πέτρινου τοιχίου αντιστήριξης, σε ιδιοκτησία ιδιωτών και καθημερινά εργαζόμαστε για να ξεπεραστούν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα.

Υπάρχουν ωστόσο μεγάλες, αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν και που αναφέρονται: στις καιρικές συνθήκες, που πάντως ήδη ξεπεράστηκαν, στο γραφειοκρατικό, νομικό καθεστώς, που δεν επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών σε ιδιωτικό χώρο και μάλιστα με σημαντική οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, αφού οι ιδιοκτήτες δηλώνουν οικονομική αδυναμία και τρίτο την ιδιαιτερότητα της παρέμβασης που απαιτείται και που, με τη σειρά της, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από κείνους που θα την υλοποιήσουν.

Παρά ταύτα η Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών ούτε κρύβεται, ούτε κάμπτεται, από δυσκολίες και εμπόδια. Το έργο πολύ σύντομα θα εκτελεστεί και ο οικισμός του Αγίου Λαυρεντίου θα ανασάνει».

Στην ίδια ανακοίνωση αφήνονται και αιχμές για τις αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση: «Για εκείνους, πάντως, ντόπιους ή μη, που κραυγάζουν και ασκούν ισοπεδωτική κριτική έχουμε μια ερώτηση: Οταν διαπράττονταν όλες αυτές οι αυθαιρεσίες, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, που βρίσκονταν να προασπίσουν τα ζωτικά συμφέροντα του χωριού; Τις εξόφθαλμες κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές παράνομες παρεμβάσεις δεν τις είχαν αντιληφθεί και τι έκαναν γι’ αυτές;

Και σε τελευταία ανάλυση αν δεν μπορούν να κάνουν υπομονή και επειδή, ως δηλώνουν, γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Ας αναλάβουν τις εργασίες οι ίδιοι… αρκεί να μην το κάνουν όπως όλα τα άλλα τόσα χρόνια, που έφεραν το Δήμο και τη χώρα στα σημερινά χάλια».

Η «Επιλογή Ευθύνης»

Για το πρόβλημα στον Αγιο Λαυρέντιο, παρεμβαίνει με επερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης».

«Είναι σαφές ότι το κόστος της αποκατάστασης βαρύνει τον ιδιώτη ιδιοκτήτη. Ωστόσο, δεν μπορεί ο Δήμος να μένει απαθής και αδρανής μπροστά σε ένα πρόβλημα, οι συνέπειες του οποίου τελικά δεν αφορούν έναν ιδιώτη, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των κατοίκων και την οικονομία ενός ολόκληρου χωριού, πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Σε ανάλογες περιπτώσεις, στο παρελθόν, ο Δήμος, αξιοποιώντας τη νομοθεσία περί επικινδύνων, προέβαινε στην αποκατάσταση παρόμοιων προβλημάτων, καταλογίζοντας, στη συνέχεια, τις προκληθείσες δαπάνες στους ιδιοκτήτες. Και Τεχνική Υπηρεσία διαθέτει ο Δήμος, ικανή να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα, και το κόστος αποκατάστασης -που άλλωστε εντέλει θα αποδοθεί στο Δήμο- δεν είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά του, όταν μάλιστα δεσμεύει σημαντικά ποσά για εορταστικό φωτισμό ή διάφορες άλλες εκδηλώσεις ή δείχνει ιδιαίτερη «σπουδή» για έργα όχι άμεσης προτεραιότητας (π.χ. σιντριβάνι πλατείας Ελευθερίας)», αναφέρεται στην επερώτηση με τους δημοτικούς συμβούλους να ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα έργα στην περιοχή.

Η «Δύναμη Βόλου»

Αποκατάσταση της πρόσβασης στην κεντρική πλατεία Αγ. Λαυρεντίου ζητά εξάλλου και η παράταξη «Δύναμη Βόλου», με ερώτηση που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο.

«Μετά την πάροδο δυο μηνών δεν υπήρξε καμιά αποκατάσταση με συνέπεια το χωριό του Αγ. Λαυρεντίου να έχει «κοπεί» στην κυριολεξία «στα δύο», να είναι αδύνατη η τροφοδοσία των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας, και να καθίσταται αδύνατη η διέλευση κατοίκων και επισκεπτών, μάλιστα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Επίσης τίθεται θέμα προσβασιμότητας έκτακτης ανάγκης ιδίως σε περιπτώσεις φωτιάς ή περιστατικού υγείας των κατοίκων.

Σε ποιες ενέργειες και εργασίες θα προβούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την αποκατάσταση της ζημιάς καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αυτών έως την ολοκλήρωσή τους, δεδομένου ότι έχουμε εισέρθει στην τουριστική περίοδο και ήδη το χωριό έχει υποστεί σημαντική οικονομική ζημία;», αναφέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου